Namaz

Osjeti slast noćnog namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Otvorila je svoje oči u dubini noći na zvuk alarma. Nasmiješila se jer zna da je On čeka. Sada je na najbližem nebu, zove je. Rekla je: “La ilahe illallah, dolazim ti moj Gospodaru.” Ustala je iz toplog kreveta znajući kakve nagrade čekaju one koji klanjaju noćni namaz. Prošla je kućom i vidjela da svi spavaju, pa se ponovo nasmijala: “Samo Ti i ja, moj Gospodaru. Kakva čast! Samo ja i Kralj svih kraljeva. Šta sam to učinila da zaslužim da me Stvoritelj izabere da budem sa Njim dok svi drugi spavaju?!” 

Uzela je svoju serdžadu, okrenula se prema kibli i donijela tekbir. Osjećala se kao u drugoj dimenziji, u nekom drugom svijetu u kom je osjećala Njegovu blizinu. Suze su potekle niz njeno lice, suze slasti i sreće, i suze tuge i kajanja zbog svakog grijeha kojeg je počinila. Suze ljubavi i suze srama. On je stvorio mora i okeane, a ipak, ove njene suze Njemu su draže od bilo kojeg okeana. Suze koje su je očistile i obrisale njene grijehe, kao da je okrenula jednu novu, bijelu stranicu.

Klanjala je rekat za rekatom, osjećajući slast vjere, ljepotu sedžde pred svojim Gospodarom. U tišini noći njeno čelo je padalo ničice dok je njen Gospodar posmatrao ponoseći se njom. Meleci su se okupili da je vide. Gospodar im je rekao:O meleki, pogledajte Mog roba, napustio je postelju i porodicu, i došao na namaz iz želje i težnje da zadobije ono što je kod Mene.’” (Ahmed, hadis je hasen – dobar; Sahihut-Tergib 258.) Meleci su sada zadivljeni ovim čudnovatim stvorenjem – uprkos potrebi za snom, napustila je svoj topli krevet da bi razgovarala sa svojim Gospodarom kojeg još nije vidjela. Sada oni shvataju zašto je Allah stvorio Adema, alejhi selam, sada razumiju… A njen Gospodar joj je oprostio sve njene grijehe zbog ovih suza koje je pustila, i osigurao joj nezamislive nagrade.

Preuzeto s profila deen.sisters
Prevod: Islamski portal N-um.com
______________________

Zadnja trećina noći je posebno vrijeme za vjernika, vrijeme o kojem nas je obavijestio Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekavši: „Silazi naš Gospodar, tebareke ve te’ala, svake noći na zemaljsko nebo u zadnjoj trećini noći i kaže: Ko će mi dovu uputiti pa da mu se odazovem, ko će od mene (nešto) tražiti pa da mu dam, ko će Me tražiti oprosta pa da mu oprostim?“ (Buharija i Muslim) Imam Šafija za noćni ibadet kaže: „To su strijele koje ne promašuju cilj.“

Kako se klanja noćni namaz?

Noćni namaz se klanja tako da uzmemo abdest, klanjamo dva po dva rekata, odnosno predamo selam nakon svaka 2 rekata, a to mogu biti sveukupno dva, četiri, šest itd…pa kada završimo, ukoliko nismo klanjali vitre, klanjat ćemo još jedan rekat (neparno) i time smo završili svoj noćni namaz.

Kada se klanja noćni namaz?

Noćni namaz se može klanjati u bilo kojem dijelu noći, a nema sumnje da je najbolje vrijeme zadnja trećina noći.

Kako se računa vrijeme zadnje trećine noći?

Računa se tako da se vrijeme od akšama do zore podijeli na tri dijela.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta