Novotarije i sujevjerje

Otkinula pramen kose – prekinula vezu sa sinom??

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! Imam jedno pitanje koje me odnedavno muči i da vas Allah nagradi ako mi pomognete oko toga. Naime, nedavno sam se porodila i uskoro će mom sinu mjesec dana, inšallah. Dok sam bila u porodilištu, kosa mi se jako zamrsila i nikako nisam mogla da je odmrsim. Kada sam po povratku iz bolnice dojila sina, moja svekrva, koja je sada sa mnom i mužem u kući i pomaže nam, predložila je da mi pramen po pramen odmrsi kosu. Međutim, u jednom trenutku, pošto je to bilo jako zamršeno, ona je uzela makaze i odsjekla jedan pramen dok sam ja dojila sina. Bojim se da to nije bila velika greška, da se nije nekako prekinula veza između nas, jer beba od tada samo plače i nikako ne mogu da je smirim. Možda mi se i pričinjava, ali baš se loše osjećam. Velika hvala na pomoći i odgovoru!

ODGOVOR: Uvažena sestro, zaplitanje kose i vaša veza sa djetetom nemaju apsolutno nikakve veze. Morate biti sigurni da je to sujevjerje koje nema nikakve veze sa islamom. Na vama je da od sebe odbacite spomenute vesvese i šejtanska došaptavanja. Nastavite da živite normalnim životom, a razlog plakanja bebe tražite u nečemu što je razumno, ili nečemu što je vezano za medicinske razloge, ili u nečemu što se vezuje za urok. A Allah najbolje zna!

Mr. Pezić Elvedin

_____________________

Stavljanje bijelog luka pod jastuk

PITANJE: Ljudi me savjetuju da stavim bijeli luk i tespih ispod jastuka na kojem spava moja kćerkica radi zaštite (koja se rodila prije nekoliko dana). Ja u to ne vjerujem, znam da je to sujevjere. A proučio sam kćerkici ezan i ikamet kad se rodila. Šta mi još preporučujete da učinim?

ODGOVOR: Blagoslovio Plemeniti Allah Vašu kćerkicu i učinio je odanom, iskrenom vjernicom! Učeći ezan i ikamet djetetu nakon što se rodilo, niste, ako Bog da, pogriješili, tim više jer neki učenjaci smatraju da je poželjno djetetu proučiti ezan i ikamet. A oni roditelji koji svojoj djeci ne prouče ezan ni ikamet postupili ispravno. Naime, ne postoji vjerodostojan hadis u kojem stoji da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, proučio ezan i ikamet novorođenčetu. Hadisi koji govori o tome nisu prihvatljivi.

Prvi hadis jest predanje Husejna b. Alije, radijallahu anhu, koji veli da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Dijete kojem se prouči ezan na desno a ikamet na lijevo uho bit će zaštićeno od demonke.” (Ebu Ja‘la, Ibn Sunni i Ibn Adijj. Ovaj je hadis izmišljen.)

Drugi hadis je Ibn Abbasovo predanje u kojem stoji da je kazao: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, proučio je ezan na desno uho Hasana b. Alije, a ikamet je proučio na lijevo uho.” (El-Bejheki. I ovaj je hadis izmišljen.)

Treći hadis predanje je koje prenosi Ebu Raifi, koji kaže: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, proučio je ezan novorođenčadima Hasanu i Husejnu, svakome na uho, i naredio je da se tako čini.” (Et-Taberani. Ovaj je hadis slab.)

Stavljanje bijelog luka i tespiha pod jastuk nije utmeljeno islamom. To je sujevjerje. Islam je vjera koja čovjeka oslobađa izmišljotina i zlih slutnji. O, kako je lijepo biti vjernik u dragog Allaha i znati da On čuva vjernika i pazi na njega!

Svom djetetu zakoljite akiku (janje šest mjeseci starosti pa naviše), jer je akika sunnet, i obrijte mu glavu, jer je i to sunnet – brijanje glave korisno je i s medicinskog aspekta. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Svako dijete zalog je svoje akike, koja se zakolje sedam dana poslije rođenja, kad mu se obrije glava i nadjene ime.” (Ahmed i Et-Tirmizi, kao Semurino, radijallahu anhu, predanje). A Allah najbolje zna.

Odgovorio: hfz. Abdurrahman Kuduzović
_____________________________

Kako zaštiti djecu od uroka

PITANJE: Selam alejkum! Željela bih da mi kažete kako najbolje zaštititi dijete, bebu od uroka? Imam malu bebu i neke žene mi govore da pored bebe stavim neko gvožđe, kašiku, da bebu nikad ne ostavljam samu dok nešto radim po kući i da stavim bijeli luk ispod jastuka, da je to protiv more koja doji, i da stavim crveni konac na ruku ili oko vrata da se prouči 40 puta Jasin, a jedna žena mi je rekla da je i ona svojoj djeci učila protiv uroka. Pomislila sam da je učila neki ajet, suru, ali ona je to učila našim običnim riječima, i rekli su mi da stavim neku crveu mahramu po vrh bebine glave, i da što manje naroda gleda bebu. Ja vjerujem da je urok istina i čula sam dosta priča o tome, zanima me koja je najbolja zaštita, šta da učinim… Treba mi savjet!

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Sve što su vam te žene savjetovale nema veze nikakve sa islamom prije svega, a posebno sa zaštitom protiv uroka. To su sve narodne gatke koje su se nekad pričale po sijelima, a pričali su ih sihrbazi, posebno kad je u pitanju crvena boja, bilo da je končić u pitanju ili krpa, jer je crvena boja zaštitni znak sihirbaza koji sarađuju sa džinnima.

Urok kao urok postoji i veoma često pogađa baš manju djecu, jer dosta ljudi, diveći se njihovoj ljepoti, ne kaže „mašallah!“, i onda se, Allahovom voljom, desi urok ako osoba ima urokljive oči. Čak i majka može da urekne svoje dijete. Dijete se jedino uz Allahovu pomoć može zaštititi dovama i kur’anskim surama. Poznata je dova koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učio svojim unucima Hasanu i Husejnu protiv uroka. Dakle, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije oko njih stavljao nikakve končiće, niti je na kakav konac učio sure, niti je stavljao crvene krpe, niti bijeli luk, nego je od Allaha kroz dovu tražio da ih zaštiti.

Stavio bi ih na svoja koljena i proučio: “Ui’zukuma bi kelimatillahi tamme, min kulli šejtanin ve hamme, ve min kulli aj’nin lamme“. Svoje dijete možete zaštititi na sljedeći način: Kad vam hoće doći gosti ili kad vi idete u goste, kod djetetove glave proučiti sure Felek, Nas i Ajetul-Kursijju te dovu koju sam već napisao, a koju je učio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Kad završite učenje, blago puhnite djetetu u lice. Tokom učenja neka vam u srcu bude nijjet da dijete zaštitite od uroka. Isto to možete raditi svakodnevno, a posebno pred spavanje.

________________________

Kako uništiti zapis i crveni konac?

PITANJE: Selam alejkum! Kolegica s posla (imenom muslimanka, zna euzu i bismilu, udana za katolika, ne može zatrudnjeti) je dobila od nepoznate žene zapis (da ga stavi u vodu i pije), tri crvena konca (jedan kao narukvicu, drugi da zakači za donji veš i za treći se ne sjećam) i rekla joj je da će zatrudnjeti za 8-12 mjeseci. Nakon što mi je to ispričala, savjetovala sam joj da to nipošto ne koristi i ukratko je upoznala s terminima sihirbazi i džini. Rekla je da želi to uništiti. Molim vas za savjet kako to učiniti, da joj prenesem. Allah vam podario svako dobro, amin.

ODGOVOR:  Ve alejkumusselam ve rahmetullah Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim: Najbolji način za uništavanje sihra je da se isti potopi u naučenoj vodi, zatim se bismiletom razvežu čvorići koji obično budu na kojekakvim koncima a potom se to baci ili spali. S obzirom na stanje spomenute osobe sumnjam da je to lahko izvodivo pa preporučujem da se učeći bismilu i moleći Allaha za zaštitu navedeno spali čim prije i voda prospe ako je već nešto u njoj potopljeno.

Najvažnije od svega toga je da nastavite pozivati spomenutu osobu u vraćanje Islamu i pokornost Allahu, što podrazumijeva da se poduči osnovama vjere s namjerom njenog praktikovanja i odrekne onoga što je u suprotnosti s tim. Osoba koja nema ispravno vjerovanje će stalno lutati i iz jedne u drugu životnu grešku zapadati te na koncu sebi vječnu propast u Dzehennemu uzrokovati. Stoga, nije najveći problem imati sihr i kako ga ukloniti već je najbitnije spoznati svrhu života i kako do stvarne sreće doći. Blago onome ko bude uzrok nečijem povratku Islamu i spasu od Vječne vatre. Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio: Jasmin Durić, prof.

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta