Pokajnici

Ovako je Snežana postala Hurija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Rođena je u Smederevskoj Palanci kao Snežana Nikolić, a sada nosi ime Hurija, naziv koji nose lepe devojke koje prema islamskom verovanju obitavaju u dženetu (raju). Ona je prihvatila islam, a o svom izboru ova šesnaestogodišnjakinja je progovorila u emisiji “Ženski muhabet”.

Kako je opisala, njena majka se nakon razvoda preselila u Novi Pazar i tu je Snežanu upisala u obdanište, a potom i u osnovnu školu.

– Bili smo u drugim gradovima, ali se nismo zadržali u njima, već u Novom Pazaru i hvala Allahu na tome – kaže ona.

Na kraju osmog razreda, Snežana je prešla u islam i postala Hurija.

– Moj prvi susret sa islamom bio je u trećem razredu. Družila sam se sa drugaricama islamske veroispovesti. Igrali smo se i družili iza zgrade, igrali misica, i jednom za Ramazan su odlučile da me ostave i odu. Bila sam znatiželjna gde će one, i rekle su mi da mogu sa njima, ali da pitam mamu da li će da mi dozvoli. Onda sam brže bolje otišla kući i pitala “Mogu li mama u džamiju sa drugaricama, želim da vidim kako je tamo, šta oni rade”. I mama me je zabradila i rekla “Idi, nije nikakav problem”. To je bio moj prvi susret sa islamom, prvi namaz i prvo izučeno šehadet – kaže Hurija, dodavši da je klanjala na stepenicama, jer je džamija bila prepuna.

Nakon toga je odlučila da istražuje islam i da upoznaje tu religiju, ali pošto je bila Srpkinja i došljak u tom gradu, druga decu su je prozivala.

– Gledali su me drugačije, nazivali raznim imenima, ali nisam dozvolila da to utiče na moje odrastanje – navodi ona.

Hurija kaže da je tražila odgovore šta je svrha života na zemlji, ko je Bog, kako Isus može biti Bog, a bio je čovek i umro razapet. Ona tvrdi da je sve odgovore pronašla u islamu. Kad je prešla u drugu veru, majci je rekla posle nedelju dana.

– Rekla sam joj, ja sam prošle nedelje u džamiji uradila to i to. Izvini što te nisam pitala, ipak roditelj je. Trudila sam se da je ne rastužim. Znala sam da ću da je povredim time. Trudila sam se na najblaži mogući način da joj saopštim tu vest. Rekla je “Dobro”. I ćutala je. Znala sam da nije dobro i da će trebati vremena. Trebalo joj je godinu dana da se pomiri s tim.  Zatim sam počela polako da klanjam kući – priča Hurija.

Ona otkriva da su roditelji rekli ostaloj porodici da je prešla u islam i da ju je rodbina odbacila.

– Rekli su da sam ih obrukala. Odlučili su da prekinu svaki kontakt sa mnom. Rekli su: “Srušila si nam crkvu, srušila si nam manastir, kako si mogla to da nam uradiš? Brukaš nas, sram te bilo”. Pokušavam da im objasnim da je sve normalno. Mada su me se odrekli, trudiću se da ja ne prekinem kontakt s njima. Trenutno sam u kontaktu samo sa mamom – rekla je Hurija.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta