Ishrana i zdravlje

Ovi čajevi pomoći će vam da ublažite upalu (Šest različitih vrsta)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Upala je prirodno oružje koje je našem tijelu potrebno za borbu protiv bolesti, liječenje povreda i sprečavanje infekcija. Međutim, kada upala postane hronična, ona tada može biti i problematična. “Mnoge hronične bolesti povezane su s upalom, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove bolesti, raka i artritisa”, objašnjava Ale Zozos, magistar medicine.

Stalna borba protiv upala niskog stepena također je teška za tijelo i s vremenom može dovesti do slabljenja imunološkog sistema. Podrška tijelu kod upala višestruki je pristup koji uključuje odgovarajući san, zdrave prehrambene navike i promjenu načina života. Ono što jedemo i pijemo može biti moćno oružje za borbu protiv upala – osobito ono za što je dokazano da posjeduje ključne hranjive tvari koje djeluju protiv hroničnih upala.

Jednostavan način za ublažavanje upale je ispijanje čajeva. Naime, pijenje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da polifenoli u čaju, kao i neke od često korištenih biljaka koje se nalaze u raznim mješavinama čaja imaju snažna protuupalna svojstva.

Čaj od kamilice

Ovaj čaj sprječava upalu. Odličan je dodatak večernjoj rutini zbog brojnih zdravstvenih prednosti, koje mogu uključivati ​​pomoć pri rješavanju nesanice i olakšavanje probavnih tegoba. Isprobajte čaj od kamilice s kapljicom meda i limuna za umirujući napitak koji ne sadrži kofein.

Čaj od cimeta

Poznato je da cimet ima protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje – što ga čini izvrsnim dodatkom bilo kojoj vrsti čaja ili se pak može samostalno skuhati. “Jedna od najpopularnijih prednosti cimeta je njegova sposobnost da s vremenom snizi šećer u krvi aktiviranjem oslobađanja inzulina”, kaže Jessica Ederer voditeljica sadržaja i wellness edukacije.

Zeleni čaj

“Zeleni čaj tema je mnogih istraživačkih studija i sadrži spojeve za koje se smatra da potiskuju upalu i blokiraju proupalne putove u tijelu. Smatra se da on štiti srce od oštećenja i sprječava kardiovaskularne bolesti”, kaže McDowell. Ako volite zeleni čaj, onda isprobajte matchu, snažniju verziju zelenog čaja koja je posebno bogata antioksidansima i korisnim spojevima zvanim EGCG, za koje se smatra da imaju pozitivne učinke na metabolizam, kontrolu glukoze i zdravlje srca.

Čaj od kurkume

Kurkuma je poznata po jarko narančastoj boji, a McDowell objašnjava kako kurkuma sadrži kurkumin, koji pomaže u borbi protiv tvari u tijelu koje mogu povećati upalu. “Budući da kurkuma ima protuupalna svojstva, pokazalo se da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati bol i upalu. U jednom kliničkom ispitivanju, 139 osoba s osteoartritisom koljena primijetilo je poboljšanje artritične boli za 50 posto pri uzimanju dodataka kurkumina”, dodaje Ederer.

Čaj od đumbira

“Korijen đumbira nevjerojatno je zdrav, pa se zato nalazi u svemu, od kineskih i indijskih začina do slatkiša, proizvoda za njegu i čajevima”, objašnjava Ederer. Prema istraživanju, đumbir ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći tijelu da odgovori na hroničnu upalu koja dovodi do boli, uključujući bol u koljenu do bolova u mišićima nakon vježbanja pa čak i do menstrualnih tegoba.

Čaj od šipurka

Čaj od šipurka bogat je antioksidansima, uključujući polifenole i galaktolipide, za koje je utvrđeno da imaju protuupalno djelovanje koje je povezano s bolestima poput artritisa. Pokazalo se da čaj napravljen od ove biljke smanjuje bol povezanu s artritisom kao i drugim upalama. (Klix.ba)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta