Zdravlje

Ovo su namirnice s malo kalorija koje će vas zasititi i pomoći u mršavljenju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Praćenje unosa kalorija je također važno u procesu mršavljenja, a u tome mogu pomoći niskokalorične namirnice koje će pružiti osjećaj sitosti te istovremeno pomoći u gubljenu kilograma.

Brokule spadaju među najzdravije namirnice na svijetu, bogate su vlaknima, mineralima i vitaminima uključujući A, C, E, K i B vitamin. Sadrže oko 2,6 grama vlakana i samo 34 kalorije na 100 grama, zbog čega su odlična namirnica za konzumaciju u procesu mršavljenja. Oko 89 posto brokule čini voda, a ovo povrće daje duži osjećaj sitosti i sprečava unošenje nezdrave hrane.

Mrkva je izuzetno hranjiva, može se kuhati ili jesti sirova. Bogata je vitaminom A i vlaknima te je zaista sjajna za mršavljenje. Kada je riječ o kalorijama, jedna zdjelica, odnosno 128 grama, sadrži samo 53 kalorije. Također, mrkva je korisna za vid.

Celer hidrira organizam jer voda predstavlja 95 posto njegovog sastava. U 100 grama celera ima svega 16 kalorija i on zbog toga čini čuda za osobe koje se žele riješiti viška kilograma. Celer je bogat vlaknima i vitaminima koji djeluju kao prirodni antioksidanti.

 

Kelj je bogat mikronutrijentima, vitaminima A, C i K, kao i manganom, koji ubrzavaju metabolizam. U 100 grama ima oko 500 kalorija, 2 grama vlakana i 84,5 posto vode. Ovo zeleno povrće također doprinosi mršavljenju.

Rukola sadrži velike količine kalcija, željeza i kalija, a 20 grama ovog zelenog povrća ima svega 5 kalorija. Bogata je proteinima, masnim kiselinama i vodom, a odličan je izvor vitamina A, C i K. Ovi vitamini unapređuju imunitet i zgrušavanje krvi.

 

Jabuke su veoma hranjive i zdrave, a u količini od 125 grama ima oko 57 kalorija i 3 grama vlakana. Jabuke će pružiti osjećaj sitosti i pomoći u mršavljenju, a također smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 te unapređuju zdravlje probavnog trakta.

Bobičasto voće može poslužiti kao užina, a sadrži malo kalorija. Primjer su kupine koje na 100 grama sadrže 43 kalorije, dok ista količina jagoda ima oko 48 kalorija. Pola šolje borovnica znači unos oko 40 kalorija.

Klix.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta