Odgovori

Pet pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Namaz i škola

PITANJE: Selam alejkum! Imam jedan problem pa sam htjela čuti vaše mišljenje o tome kako bih ga mogla riješiti. Naime, imam sedamnaest godina i obavljam namaz. Nisam pokrivena, ali, inšallah, planiram. Imam problem sa propuštanjem namaza. Trenutno sam druga smjena u školi i moram propustiti ikindiju i akšam-namaz, a podne ponekad mogu stići klanjati. Naravno…

kad se vratim iz škole, uvijek propuštene namaze naklanjam, ali znam da nemaju vrijednost kao kada klanjam u njihovo vrijeme i osjećam se tužno zato što ne mogu da obavljam svih pet namaza u njihovo vrijeme. Da li je škola dovoljno dobar razlog za opravdanje propuštenih namaza? Također sam razmišljala o opciji da pitam pedagoga škole da me puštaju sa časova da bih obavila namaz. Problem je što mi većina neće vjerovati jer nisam pokrivena, a sumnjam da bi mi to dozvolili (nisam sigurna da bi me roditelji podržali u tome). Hvala unaprijed, da vas Allah, s.v.t. nagradi! Stranica vam je odlična.

ODGOVOR:

Ve alejkumus-selam!

Molim Uzvišenog Allaha da vam pomogne i olakša. Vaša želja za pokrivanjem, obavljanje namaza, vođenje brige o tome da se obave u njihovo vrijeme, osjećaji tuge zbog propuštenih namaza zaslužuju svako divljenje i pohvalu, naročito kada se tome pridoda i vaša mladost. Nošenje mahrame od strane muslimanke stroga je obaveza i nije dozvoljeno da se odgađa. Prokleti šejtan trudi se da vas udalji od dobrog djela i teži da vas pridobije da odgađate pokrivanje. Naravno da postoji određena doza straha od pokrivanja mahramom i slično, jer su to velike odluke u životu i izazovi u okolini u kojoj živimo, ali Uzvišeni Allah će olakšati onome ko bude iskren u određenom djelu.

Osnova je da se namazi klanjaju u njihovo vrijeme i nije dozvoljeno odgađati namaz i koristiti šerijatske olakšice osim u islamom dozvoljenim situacijama. U vašem slučaju najbolje je da klanjate namaz u školi (da razgovarate sa pedagogom i slično i, ako Bog da, on i vaši roditelji imat će razumijevanja za vas, samo im na lijep način objasnite), a ako ne mognete nikako obaviti namaz u školi, onda možete privremeno, dok ne nađete rješenje, da spajate namaze i to podne i ikindiju i akšam i jaciju, tako što ćete podne i ikindiju klanjati zajedno u jednom od njihovih vremena i također akšam i jaciju u jednom od njihovih vremena. Allah najbolje zna!
_________________________________________________

2. Akika za umrlo dijete

PITANJE:

Moje pitanje vezano je za klanje kurbana, odnosno akike. Naime, moj brat je imao kćerkicu koja je živjela mjesec i po, i Allahovom odredbom preselila je na bolji svijet, ahiret.Svih tih dana ona je bila u bolnici, pošto je imala srčanu manu, i moj brat je čekao da dijete izađe iz bolnice da bi joj zaklao kurban. Kako ona nije izašla iz bolnice i u tom vremenu je preselila, njega sada zanima da li je dužan da naknadno zakolje taj kurban? Allah vam dao svako dobro!

ODGOVOR:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!
Allahu pripada ono što je uzeo i ono što je darovao, i sve je kod Njega tačno određeno, strpite se i očekujte od Njega nagradu. Molim Allaha da vašem bratu podari sabur i da ga nagradi nagradom predviđenom za strpljenje za smrt voljene osobe.

Propis akike je pritvrđeni sunnet, po najodabranijem mišljenju islamskih učenjaka, stoga bi bilo pohvalno da vaš brat, ukoliko je u mogućnosti, zakolje akiku za svoje umrlo dijete, jer je ono živo rođeno i živjelo je više od sedam dana (vrijeme predviđeno za klanje akike) kako bi bio sigurniji, izašao iz razilaženja islamskih učenjaka i kako bi, sa Allahovim dopustom, stekao obećanu nagradu za akiku, i naročito kako bi postupio shodno riječima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Svako novorođenče je zalog (talac) svoje akike.” Allah najbolje zna!
_______________________________________

3. Zikr u toku spolnog odnosa

PITANJE:

Selam alejkum! Da li je grijeh ako se u toku intimnog odnosa sa suprugom izgovore riječi zikra, poput subhanallah, elhamdulillah.? Allah vas nagradio!

ODGOVOR:

Ve alejkumus-selam!

Postoje tri stanja zikra vezanog za spolni akt:

Prvo: Zikr prije spolnog odnosa je preporučen u šerijatu i to je poznato kao dova prije spolnog odnosa. Prenosi se od Ibn Abbasa, Allah bio zadovoljan njime, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: ”Kada bi neko od vas prije spolnog odnosa kazao: ‘Bismillahi, Allahumme dženibneš-šejtane ve dženibiš-šejtane ma razektena’ (Bismillahi, Gospodaru, sačuvaj nas od šejtana, i sačuvaj od šejtana ono čime nas opskrbiš), pa ako se iz tog odnosa rodi dijete, nikada mu šejtan neće moći nauditi.” (Buharija i Muslim)

Drugo: Zikr u toku spolnog odnosa dozvoljen je srcem, dok je pokuđen riječima, jer je suprotan etici u pogledu Uzvišenog Allaha.

Treće: Zikr poslije spolnog odnosa i prije kupanja je dozvoljen. Aiša, Allah bio zadovoljan njome, prenijela je da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, spominjao Allaha u svakom svom stanju (Muslim ). Iz ovog zikra, po ispravnijem mišljenju učenjaka, izuzima se učenje Kur’ana, odnosno osobi koja je džunub to je zabranjeno. Allah najbolje zna!
_____________________________________

4. Pauza poslije učenja Fatihe

PITANJE:

Selam alejkum! Kakav je propis o tome da imam po završetku učenja Fatihe pravi pauzu? Klanjao sam sa jednim džematom i imam je poslije Fatihe napravio toliku pauzu da sam pomislio da je zaboravio učiti ili da ne zna šta treba uopće učiti. Mislim da se u tom vremenu mogla proučiti sura Ihlas skoro dva puta.

ODGOVOR:

AlejkumusSelam!

Pitanje pravljenja pauze od strane imama poslije učenja Fatihe sa ciljem da osobe koje klanjaju za imamom prouče Fatihu, predmet je razilaženja među islamskim učenjacima i svi oni imaju dokaze za svoje stavove. Tako hanbelije i šafije spomenutu pauzu smatraju dozvoljenom, a hanefije i malikije pokuđenom, s tim da spomenuto pitanje ne bi smjelo biti povod razilaženja među muslimanima i razlog međusobne mržnje i neprijateljstva. Allah najbolje zna!
___________________________________________

5. Namaz – mezijj

PITANJE:

Selam alejkum! Redovno posjećujem ovu stranicu i neka vas Allah nagradi za sve ono što radite kako biste nam prenijeli znanje o islamu.

Imam nekoliko pitanja:

Prvo, radim u jednoj firmi kao ekonomista, a džamija je od mog radnog mjesta udaljena oko petnaest minuta tako da mi je nezgodno da stalno pitam da idem u džamiju obaviti namaz u džematu i zato klanjam sam na poslu. U jednoj hutbi čuo sam da kada čovjek čuje ezan, a ne obavi namaz u džematu, da nema namaza. Ponekad  zbog obaveza u akšamskom vremenu, propustim akšam, ali ga naklanjam poslije jacija-namaza. Molim Allaha da primi svakome namaz i dobra djela.

Drugo, pošto sam mlad, tj. imam dvadeset četiri godine, u šerijatskom sam braku sa djevojkom koja isto praktikuje islam, ali još ne živimo zajedno, tako da se ponekad i ne vidimo nekoliko dana i upravo tada nastaje problem. Ako nemam intimni odnos dva-tri dana, na donjem vešu primijetim neku tečnost, pa ne znam mogu li klanjati tako, trebam li se kupati i šta mi je raditi? Neka vas Allah nagradi!

ODGOVOR:

Ve alejkumus-selam!

Musliman je obavezan da klanja namaze u njihovom vremenu u džematu sa muslimanima. Tako se ne smije dogoditi da ne klanja namaz u njegovo vrijeme i u džematu sa muslimanima, osim u slučaju postojanja valjanog šerijatskog opravdanja. Kada islamski učenjaci govore o obaveznosti namaza u džematu, spominju razdaljinu do koje može doseći glas mujezina u normalnim uvjetima, bez zvučnika i pojačala.

Što se tiče izlaska tečnosti spomenute u pitanju, može se definirati kao mezijj i ta tečnost je nečista, tako da se mora oprati ono na šta padne, kao što je spolni organ, testisi, odjeća, tijelo i dovoljno je pri pranju da se poprska vodom. Izlazak ove tečnosti kvari abdest, ali nije potrebno obaviti kupanje. Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio: mr. Osman Smajlović

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta