Odgovori

Pet pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Islamske zaruke

PITANJE: Selam alejkum! Moje je pitanje vezano za zaruke. Naime, uskoro planiram, inšallah, da se zaručim, pa me zanima kako to treba da izgleda (poznato mi je da je zaručničko prstenje oponašanje nevjernika). Da li da pravimo neko slavlje ili da to bude samo obećanje i dogovor uz prisustvo zaručnika i mahrema? Molim vas da mi opišete kako treba da izgledaju zaruke koje su dozvoljene po šerijatu. Da vas Allah nagradi! Amin!

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Zaruka u islamu mogla bi se definirati na sljedeći način: Mladić koji želi da oženi određenu djevojku traži dozvolu i saglasnost njenog staratelja za brak, a ukoliko dobije početnu dozvolu ili se odgovor na njegovu prošnju odloži zbog potrebe za razmišljanjem, a između mladića i djevojke dođe do želje za brakom, tj. do obećanja za brak, takva osoba se smatra proscem i njemu u islamu pripada veliko pravo, a onome koji naruši to pravo pripada grijeh.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Neka niko od vas ne prosi na prošnju svoga brata sve dok on ne odustane ili mu dozvoli.“ (Buhari i Muslim)

Vrijedno je napomenuti da prosac i djevojka nisu u braku i da su jedno drugom stranci te da se ne smiju ostvarivati nedozvoljeni kontakti, osamljivanje, ašikovanje i slično. U tom periodu dozvoljeno je kontaktiranje na osnovu šerijatskih normi. Allah najbolje zna!

Odgovorio: mr. Osman Smajlović
_______________________________________________

2. Moj muž ima kontakt sa bivšom djevojkom

PITANJE:

Selam alejkum!

prije izvjesnog vremena slučajno sam u muževoj jakni našla telefon za koji nisam znala. Kad sam ga otvorila i pogledala slike, doživjela sam šok u pravom smislu riječi: vidjela sam slike obnažene žene. Kad sam ga upitala ko je to, rekao mi je da je to neka njegova bivša “djevojka” koju je trebao vjenčati i da u zadnje vrijeme kontaktiraju te da mu je ona poslala te slike, a i on njoj. Viđali su se i razgovarali na telefon i izgleda da su imali “tjelesne kontakte”!

Stupila sam u kontakt s tom ženom i ona mi je sve priznala i potvrdila da su to njene slike. Mene zanima kakav je šerijatski stav po tom pitanju i šta mi je najbolje da uradim? Ja želim samo Allahovo zadovoljstvo i da On bude zadovoljan! Da vas Allah nagradi na oba svijeta, inšallah, i očekujem vaš odgovor.

ODGOVOR:

Ve alejkumus-selam!

Shodno činjenicama koje ste naveli, vaš je muž počinio veliki grijeh i prijestup koji vama daje pravo na razvod braka. Da li ćete mu oprostiti ili ne, to je vaša odluka: ukoliko smatrate da možete da mu oprostite i da će se on iskreno pokajati, da vas neće varati i da će vaša bračna zajednica moći opstati u duhu bračne harmonije, onda bi to bilo pohvalno, ali ukoliko smatrate da mu nećete moći oprostiti i da postoji sumnja u njegovo iskreno pokajanje te da vaš bračni život neće biti u harmoniji, već u svađi, onda je bolje da se rastanete i da svako osnuje novu bračnu zajednicu na zdravim odnosima. Allah najbolje zna!

Odgovorio: mr. Osman Smajlović
_____________________________________________________

3. Nekoliko pitanja:

Eselamu alejkum!

Ustajem pola sata prije zore, uzmem abdest i klanjam noćni namaz, 6 rekata, na kojima učim euzu, bismillu, El-Fatihu i 5 puta suru El-Ihlas. Kako bih duže ostala na stajanju, učim 5 puta suru El-Ihlas, jer ne znam duge sure. Pred samu zoru klanjam vitr-namaz. Onda sačekam 15 minuta (zikrim) pa klanjam sabah. Je li uredu ova moja praksa?

Ako sam sahibi uzur, mogu li klanjati i noćni namaz i sabah s istim abdestom, ili za sabah-namaz moram ponovo uzeti abdest?

Mogu li umjesto sure El-Ihlas učiti, recimo, 15 puta zikr la ilahe illalah.

I smijem li učiti Kur’an ili zikriti otkrivena i u majici kratkih rukava? Da vas Allah nagradi!

ODGOVOR:

Alejkum selam!

1. Ukoliko ne pamtite nijednu drugu suru osim sure El-Ihlas, nema smetnje u tome da tu istu suru proučite nekoliko puta u namazu (ponekad pet puta, a pokatkad više ili manje – ne treba se držati striktno jednog broja). Umjesto sure El-Ihlas ne treba izgovarati zikr la ilahe illallah jer nije predviđeno da se taj zikr ponavlja u namazu. Muaz b. Abdullah el-Džuheni kazuje da mu je jedan njegov saplemenik ispričao: “Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da na sabah-namazu uči suru Ez-Zilzal na prvom i na drugom rekatu, i ja ne znam je li to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učinio iz zaborava ili namjerno” (Ebu Davud).

Aiša, radijallahu anha, pripovijeda da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uputio izvidnicu i odredio im za zapovjednika čovjeka koji ih je predvodio u namazu. Kad je klanjao, poslije svake sure, na svakom rekatu, učio je suru El-Ihlas. Vrativši se u Medinu, to su ashabi prenijeli Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i on im je rekao da ga upitaju zbog čega je to činio. Čovjek im je odgovorio: “Zbog toga što sura El-Ihlas govori o Allahu, pa je volim učiti.” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “Izvijestite ga da ga Allah voli” (El-Buhari i Muslim).

2. Islamski učenjaci razilaze se u mišljenju kad se radi o tome treba li sahibi uzur (onaj ko neprestano gubi abdest) uzimati abdest za svaki namaz. Većina učenjaka smatra da sahibi uzur mora uzeti abdest za svaki namaz. Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je Fatimi b. Ebu Hubejš, koja je imala istihazu, da uzima abdest za svaki namaz (Ahmed i Ebu Davud). Islamski autoriteti također kažu da sahibi uzur mora sačekati nastupanje namaskog vremena pa tek onda uzeti abdest i klanjati; ne smije uzeti abdest prije nastupanja namaskog vremena. Stoga Vaš abdest za noćni namaz biva pokvaren nastupanjem zore, te ste obavezni uzeti abdest za sabah-namaz.

3. Žena smije učiti časni Kur’an otkrivena, bez mahrame, jer ne postoji ni ajet ni hadis koji to zabranjuje. Pa ipak, ona žena koja obuče hidžab radi učenja Kur’ana imat će, nadati se, nagradu zbog toga. Uzvišeni Allah kaže: “Eto toliko! Pa ko poštiva Allahove propise – znak je čista srca.” (El-Hadždž, 32). Kad bi htio kazivati Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, hadise, imam Malik, rahimehullah, okupao bi se, temeljito namirisao i obukao najljepšu odjeću, te ne bi dozvoljavao da na predavanju iko podiže glas, iz poštivanja spram hadisa.

Šejh Ibn Usejmin, rahimehullah, u svojim fetvama kaže: “Nije uvjet da žena pokrije glavu prilikom učenja Kur’ana…” Ovaj je učenjak kazao “da žena koja uči Kur’an bez mahrame, može učiniti sedždei tilavet također bez mahrame, tim prije jer sedždei tilavet nema status namaza”. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović, prof.
_________________________________________

4. Stanje supružnika na Sudnjem danu

PITANJE:

Hoće li se supružnici koji su proveli dunjalucki zivot sastati u džennetu? I šta će se dogoditi ako jedno od supružnika bude bačeno u džehennem – hoće li, kasnije, biti skupa u džennetu?

ODGOVOR:

Kad je riječ o ovom pitanju, načelno je pravilo da će supružnici koji su bili muslimani i umrli kao muslimani biti skupa u Džennetu, Kući radosti. Allah će ženu mužu priključiti – ako on bude zaslužio više džennetske razine od nje, odnosno njega će njoj priključiti – ako ona zasluži viši džennetski stepen. I treba znati da će međusobno pomaganje supružnika u činjenju dobrih djela na ovom svijetu, biti razlog da budu skupa u džennetu.

Ako se dogodi da jedno od supružnika bude bačeno u Džehennem, zbog kazne koja neće vječno trajati – vanjsko značenje šerijatskih dokazâ ukazuje na to da će se sastati u Džennetu, nakon što istekene kazna paćeniku. A ako se dogodi da jedno od supružnika umre kao nevjernik – Allahu usmrti nas u islamu – tad će onaj drugi supružnik, dženetlija, moći poželjeti drugog supružnika u Džennetu, i Plemeniti će Allah ispuniti tu njegovu želju.

Ovdje je zanimljivo ukazati na pitanje kome će pripasti ona žena koja je na dunjaluku živjela u više bračnih veza, to jest, koja se nekoliko puta udala i razvela. Neki islamski učenjaci vele da će takva žena pripasti posljednjem mužu, a neki, opet, tvrde da će joj Svemogući Allah dati da, sama izabirući, pripadne onom mužu koji je bio bolji spram nje.

Potonji učenjaci svoju tvrdnju dokazuju dobrim predanjem koje je zabilježio Ed-Darekutni, a u kojem stoji da je Ummu Habiba, Resulullahova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga upitala Poslanika: “Allahov Poslaniče, kome će u džennetu pripasti žena koja je na ovom svijetu bila udata za dvojicu ljudi: prvom ili drugom mužu?” Na ovo pitanje Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: “Bit će joj dato da izabere između njih dvojice, a izabrat će onog koji je prema njoj bio bolji, i pripast će njemu. Vidiš, o Ummu Habiba, lijepa ćud donosi svako dobro na ovom i na budućem svijetu!” A Allah, opet, najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović, prof.
_____________________________________________

5. Učenje sure El-Kehf

PITANJE:

Selam alejkum.

Znam da je preporuceno od strane Poslanika, s.a.v.s., uciti suru Kehf petkom. Moze li se uciti ta sura u petak poslije aksama, s obzirom da sam cuo da je aksam kraj dana? I, uzgred, kada pocinje, a kada zavrsava petak (ili dan uopste)?

Je li dozvoljeno pisati skraceno salavat (npr.: s.a.v.s.), i ostale skracenice koristiti u pisanju? Unaprijed hvala. Da vas Allah nagradi.

ODGOVOR:

Blago onom ko redovno uči suru El-Kehf! Redovno učenje ove sure pokazatelj je čovjekova iskrenog vjerovanja i njegove dobrote. U vezi s učenjem ove sure, Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je sljedeće: “Ko prouči suru El-Kehf uoči petka imat će svjetlo koje će se protezati od mjesta na kojem se nalazi do Drevnog hrama, Kabe” (Ed-Darimi. Ovaj je hadis prihvatao poznati muhadis El-Albani).

U drugom hadisu stoji da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Onaj ko prouči suru El-Kehf petkom imat će svjetlost do sljedeće džume.” (El-Hakim i El-Bejheki. Ibn Hadžer i šejh El-Albani prihvatali su ovaj hadis.) Sura El-Kehf uči se petkom, u toku dana ili uoči petka, to jest, u četvrtak navečer, jer dan počinje s akšamom i s njime se i završava.

Imam El-Munavi, rahimehullah, u djelu “Fejdul-Kadir ” kaže: “…eto, zbog toga je poželjno suru El-Kehf proučiti petkom ili uoči petka, tako je rekao imam Šafi, Allah njime bio zadovoljan.” A oni učenjaci koji nisu prihvatali navedene hadise kazali su da se sura El-Kehf ne uči uoči petka, već samo petkom.

Upotrebljavanje skraćenice “s.a.v.s.” za epiteton koji se koristi prilikom pisanja Resulullahova, sallallahu alejhi ve sellem, imena nije preporučeno. Hadiski stručnjaci ukazali su da ne treba koristiti skraćenicu “s.a.v.s.” izbjegavajući pisanje salavata “sallallahu alejhi ve sellem”. Onaj ko koristi skraćenicu lišava sebe nagrade za donošenje salavata, a nagradu uskraćuje i čitaocima. Ebu Hurejra, radijallahu anhu, kazuje da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko na mene donose jedan salavat, Allah na njega donese deset salavata” (Ahmed). Ovako je rekao šejh Ibn Usejmin, rahimehullah.

Jesu li postupili spram Allahovih riječi: “Allah i meleki Njegovi blagosiljaju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu pozdrav!” (El-Ahzab, 56) oni koji umjesto salavata “sallallahu alejhi ve sellem” napišu skraćenicu “s.a.v.s.”? Ibn Džemaa veli: “Pokuđeno je reći: ‘Sallallahu alejhi’ ne dodavši riječi ‘ve sellem’. I pokućeno je upotrebljavati skraćenicu za salavat i skraćenicu ‘r.a.’ za izraz ‘radijallahu anhu’, već oboje treba pisati u izvornom obliku.”

Imam Es-Sujuti zapisao je sljedeće: “Čovjek treba koristiti salavat ‘sallallahu alejhi ve sellem’ kad god spomene Resulullahovo, sallallahu alejhi ve sellem, ime, i ne smije dopustiti da mu to dojadi. Onome ko zapostavi donošenje salavata na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, uskraćeno je veliko dobro.” Ovo su izjave islamskih učenjaka koji su živjeli u vremenu kad se za pisanje koristilo pero i mastilo, pa šta bi oni rekli o nama, koji jednim gumbom možemo napisati salavat kakav god želimo, pa i onaj što se uči na drugom sjedenju, i to bez imalo naprezanja?!

Isti status, ako ne i gori, ima upotreba skraćenice “dž.š.”, “s.v.t.”, i drugih skraćenica, uz spominjanje uzvišenog Božijeg imena. Vjerovanje u Svemogućeg Allaha, u Njegovu dobrotu, milost, pravednost, ljepotu, nalaže nam da slavimo Njegovo Biće, prilikom izgovaranja i prilikom pisanja Allahova imena. Koliko običnih ljudi zna šta znači skraćenica “s.v.t.”?! Zar nije bolje i uputnije napisati: “Dragi/Plemeniti/Svevišnji/Milostivi Allah” nego: “Allah, s.v.t.”? Iz vjerodostojnog hadisa znano je da Sveznajući Allah spomene pred melekima onoga ko Njega spomene pred ljudima, pa neka čovjek zato pazi kako će spomenuti (i napisati, također) Allahovo ime. A Allah, dželle šanuhu, najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta