Odgovori

Namaz sa istom surom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

 PITANJE: Selam alejkum! Klanjam, ellhamdulilah, pet vakata namaza, pa me zanima je li ispravan namaz ako se u dva rekata uči ista (sura)-ajet?

ODGOVOR: Esselamu alejkum, Nema nikakve smetnje da se sura koja je proučena na prvom rekatu ponovi i na drugom rekatu. Dokaz je opće značenje ajeta:

فَاقْرَأُوا مَا تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ

„… a vi iz Kur’ana učite ono što je lako…“ (Al-Muzzammil, 20)

Ebu Davud bilježi hadis da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na dva sabahska rekata učio „Iza zulziletil ardu zilzaleha“. Prenosioc hadisa Muaz ibn Abdullah El-Džuhenij zatim kaže: „Ne znam da li je Poslanik s.a.w.s. ovo učinio iz zaborava, ili je to uradio namjerno.“ (Hadis je pod brojem 816, a Albani kaže da je sened hadisa dobar)

Čak nema smetnje da se ista sura ili ajet ponavlja u jednm rekatu (više puta). Prenosi se od Ebu Zerra El-Gafarija da je rekao: „Ustao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pa je ponavljao ajet (na namazu) sve do zore, a ajet je bio: „Ako ih kazniš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, Silan i Mudar Ti si. (Al-Maide, 118.) (Hadis bilježe Nesai i Ibn Madže, a šejh Albani kaže da je sened hadisa dobar)

Fetva prevedena sa stranice http://islamqa.info od uvaženog šejha Muhameda Saliha El-Munedžida

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta