Odgovori

Pet pitanja i odgovora o namazu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Klanjanje za covjekom koji pravi zapise

Pitanje: Selam alejkum! Da li je ispravan namaz za čovjekom za kojeg veliki dio džemata sumnja da pravi kojekakve zapise?

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Prvo – Ne može se graditi stav o nekome ili nečemu na osnovu sumnji, nego treba provjeriti stanje tog čovjeka i doći do pouzdanih informacija kako bi se na osnovu njih donio sud. Drugo – Postoje dvije vrste pravljenja zapisa: prva – pisanja na zapisima samo kur’anskih ajeta, koje je zabranjeno po ispravnom stavu učenjaka a nije kufr. A namaz klanjan za osobom koja to radi je ispravan s tim da je pokuđeno klanjati za njim.

Druga vrsta – pravljenje zapisa na kojima se pišu imena džina i šejtana, crtaju razne sihrbazima poznate figure, pišu kur’anski ajeti ali unazad, zamota krv hajza, psa, mačke, pacova i slično. Ovakve zapise prave sihrbazi koji sa ovakvim djelima, zbog toga što u sebi sadrže kufr i širk, izlaze iz islama. Klanjati namaz za ovakvima nije dozovljeno niti ispravan jer je namaz kjafira neispravan njemu samom pa tako i onima koji klanjaju iza njega.

Prema tome, treba prvo provjeriti kakve zapise pravi pa onda donijeti stav o dozvoljenosti i valjanosti namaza za njim.
*************************************************

2. Trudnica i namaz

Pitanje: Esselamu alejkum, hvala Allahu swt redovno klanjam i trudim se da doklanjam ispustene namaze koje nekom prilikom ispostim. Sad me interesuje, do kad je trudnici obaveza klanjati, posto sam u pocetku trudnoce, cesto mi je muka i osjecam se lose, jedva stojim na nogama ponekad pa ispustim koji namaz koji nisam u stanju klanjati. Do kada je obaveza trudnici klanjati posto je sa velikim stomakom tesko…

saginjati se. Da li se moze od sjedeci klanjati, ili kako sam cula od jedne osobe da njena kolegica koja je trenutno oboljela na noge pa nemoze hodati, u kuci drzi jedan kamen pa sa njim uzima tejemum i klanja od sjedeci. Hvala na odgovoru, neka vas Allah swt nagradi!

Odgovor:

Alejkumusselam!

Namjerno neklanjanje jednog namaza je veliki grijeh a po nekim učenjacima je djelo kufra, pa se tako nemoj igrati sa svojom vjerom. Musliman mora klanjati svaki namaz u njegovom namaskom vremenu ma u kakvom stanju bio, u avionu, kamionu, autobusu, bolnici, operacionom stolu, osim ako je musafir (putnik) ili bolesnik dozvoljeno spojiti i kratiti podne i ikindiju i akšam i jaciju. I to obavezan ga je obaviti u onakvom stanju kako može. Ako ne može osim sjedeći klanja sjedeći, ako ne može osim ležeći klanja ležeći, ako ne može uzeti abdest uzima tejemum. Musliman može naklanjati namaz koji je prespavao ili zaboravio klanjati kao što je došlo u hadisima. Dok oko naklanjavanja namjerno izostavljenih namaza svi su učenjaci složni da treba učiniti tevbu (pokajanje) a razišli su se oko toga da li uopšte treba naklanjati taj namaz, pa većina kaže da treba.

A što se tiče trudnice do kad treba klanjati odgovor je dok ne dobije nifas, tj. dok se ne porodi. Do tada ne smije ostavljati namaze, nema opravdanja da ne klanja i obavezna je da klanja u stanju kakvom može. Ako ne može zbog stomaka stojeći onda klanja sjedeći, ako ne može učiniti sedždu klanja tako što išareti odlazak na ruku’ i na sedždu, s tim da nema osnova činiti sedždu na kauču, stolu i slično. Ve billahi tevfik.
**********************************************************’

3. Klanjanje u kuci nemuslimana

Pitanje:

Selam alejkum!

Želeo bih vas nešto upitati o stanju u kojem se trenutno nalazim. Živim u Holanidji ali s poslom sam trenutno u drugi grad i stanujem u kući jednog prijatelja. On nije musliman ali zna sve o meni i to da redovno klanjam. Zanima me jeli meni dozvoljeno klanjati u kući nemuslimana i na koju se stranu okrenuti tj, ka Kibli?Jeli dovoljno okrenuti se samo na jugozapadnu stranu jer nemam skim videti na koju je strana Kibla a ovde gde stanujem u blizini nema nigde mesdžid.I kakav je šerijatski stav za mene u vezi džume namaza.I samo da napomenem da ovde u kući ovog prijatelja svuda ima raznih slika i kipova ali nema psa osim kad dođu negovi prijatelji sa njima. Allah vas nagradio za dobro koje činite.

Odgovor:

Alejkumusselam.

To da ti je kjafir prijatelj to je tema za sebe, ali pošto o tome ne pitaš ostavićemo to pitanje za neku drugu priliku.

Klanjanje namaza u kuću kjafira je dozvoljeno, naravno ako je prostorija čista od onog što se u islamu smatra nečistoćom. Da je dozvoljeno na to ukazuje opće značenje hadisa: “Učinjena mi je Zamlja mesdžidom i čistom” (mutefekun alejhi). Takođe hadis: “Sva Zamlja je mesdžid osim mezarja i kupatila” (Ebu Davud i Tirmizi, a vjerodostojnim ga ocjenjuju Hakim, Ibn Hibban i mnogi drugi)

Trebaš se potruditi da sto preciznije odrediš pravac Kible, na osnovu kompasa, karte tog grada, interneta i slično. S tim da je dovoljno je da se okreneš u pravcu jugoistoka (a ne jugozapada kako si napisao u pitanju) nakon što ga precizno odrediš, jer je to pravac Mekke gledajući iz pravca Holandije. A Uzvišeni kaže: “I gdje god da budete okrenite vaša lica prema njegovoj (Kabinoj) strani” (El-Bekare 150).

Islamski pravnici imaju podijeljeno mišljenje na kojoj udaljenosti se musliman mora odazvati džumi namazu. Po jednom od njih, ako u blizini oko dvadesetak kilometara imaš mesdžid u kojem se klanja džuma, obavezan si se odazvati a ako ne nisi. Sto se tiče slika (okačenih po zidovima i stavljenih u ormare) i kipova, ako si u stanju da ih skloniš (ili oboriš) zastalno ili samo dok klanjas obavezan si to učiniti, a ako nisi njihovo prisustvo (kao i psa) ne utiče na valjanost namaza. Ve billahi tevfik.
***************************************************

4. Do kog doba naklanjavati sabah

Pitanje:

Selam alejkum!

Do kad mogu najkasnije naklanjavati sabah namaz?

Odgovor:

Alejkumusselam!

Sabah namaz kao i svaki drugi namaz mora se klanjati u njegovom namaskom vremenu a to je od zore pa do izlaska sunca. Jer kaže Uzvišeni: “Zaista je namaz stroga vremenski određena obaveza” (En-Nisa 103). Oko ovoga nema razilaženja među učenjacima ovog Ummeta. A što se tiče naklanjavanja namaza u šerijatskim tekstovima je došlo da se naklanjava namaz koji se zaboravi klanjati ili se prespava. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu mutefekun alejhi: “Ko prespava namaz ili ga zaboravi klanjati neka ga klanja kada se sjeti”, a u rivajetu: “Nema otkupa za to osim toga”.

A što se tiče prakse poznate kod nas Bošnjaka da se namjerno ostavljaju namazi, tj. ne klanjaju u njihovom namaskom vremenu, poput toga da namjerno ne klanja sabah u njegovom vremenu nego tzv. nakaze, ili da u toku dana ne klanja ni jedan namaz zbog posla ili nečeg sličnog, pa ih sve naveče naklanja. Još usto smatra da je to sasvim normalno. Ovakvo naklanjavanje nema osnova u Šerijatu. Jer je namjerno izostavljanje namaza tj. da se ne klanja u njegovom namaskom vremenu haram i veliki grijeh po idžmau učenjaka ovog Ummeta. Nego su se učenjaci razišli da li uopšte namjerno izostavljeni namaz u njegovom namaskom vremenu treba naklanjati. S tim da su složni da ko to uradi za jedan namaz da treba učiniti tevbu (pokajanje). Pa tako većina učenjaka smatra da nakon učinjene tevbe treba naklanjati taj propušteni namaz.

Neznanje i neispravna praksa kod mnogih muslimana po ovom pitanju je dostiglo vrhunac poigravanja sa vjerom. Dokle će muslimani biti tako precizni u dunjalučkim stvarima a tako nemarni čak nezainteresovani da nauče osnovne stvari vjere. Ve billahi tevfik.
********************************************

5. Isticanje krvi i abdest

Pitanje:

Selam alejkum!

Imam pitanje u vezi abdesta kada ga uzimam dok perem zube desni mi krvare po malo, da li to krvavljenje šteti abdest ili je u redu, šta je vaš predlog.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Čovječija krv je čista po ispravnom stavu učenjaka, jer nema dokaza koji ukazuje na nečistoću ljuske krvi (za razliku od krvi hajza za koju postoje dokazi koji upućuju da je nečista). Takođe, izlazak krvi nakon abdesta ili u toku abdesta ne kvari abdest. Dokaz za to je ono što se prenosi od ashaba da su vodili bitke pri čemu bi ukrvavili svoja tijela i odjeću, zatim bi klanjali sa postojećim krvavim ranama a da ne bi uzimali abdest zbog toga. A od najjačih dokaza po ovom pitanju je ono što je uradio Omer, radijallahu anhu, kada je bio proboden nožem na sabah namazu od čega je i umro. Nakon što je proboden povratila mu se svijet, pa su ga obavijestili da nije dovršio sabah namaz, on je onda klanjao a iz rane mu je tekla krv. Ovu predaju bilježi imam Malik u svom Muvetteu sa vjerodostojnim senedom.

Ovo je uradio Omer, radijallahu anhu, u prisustvu ashaba, što znači da su tako naučili od Poslanika, sallalahu alejhi ve sellem. Bilježi Ibn ebi Šejbe u svom Musannefu da je Ibn Omer, radijallahu anhuma, istisnuo bubuljicu na svom tijelu pa mu je izašla krv i nije promijenio abdest a zatim je klanjao. Kaže Ibn Hadžer u “Fethul-bariju” (1/282) da je ova predaja vjerodostojna. I još mnogo drugih predaja od ashaba koje ukazuju da zbog izlaska krvi nisu mijenjali abdest.

Prema tome, krvarenje desni pri pranju zuba ne kvari prethodno uzeti abdest.

Na pitanja odgovorio mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: