Fikh
man in black zip up jacket smoking cigarette

Pitanje u vezi posuđivanja para

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum ovako imam jedno pitanje možda je smiješno ali nadam se da ćete dati pravi odgovor.
Prije dva mjeseca moj brat me je pitao da mu posudim 1000 KM i ja sam rekao mogu ti posuditi i on je nakon toga rekao posudiš mi 1000 KM ja kada otvorim kafić tj. nargila bar, da će mi vratiti 1100 KM sto sam ja rekao OK.

Kada je otvorio nargila bar, mašallah dobro radi i treba mi vratiti pare a meni nije u namjeri bilo posuditi i uzeti još 100 KM da zaradim.  Ako ja te pare uzmem a dao sam mu 1000 a on meni obećao vrati 1100, znači da sam u plusu 100 KM. Da li ja ispadam tu kao kamatar ?

Molim vas da mi odgovorite kako vi najbolje znate.
Allah vas nagradio.

Odgovor:
Ve alejkumusselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Kao prvo, nije dozvoljeno posuđivati nekome novac da pokrene neki haram posao a u Islamu pušenje (kao i proizvodnja, distribuiranje..) nargile je grijeh.

Drugo, to što ti je on ponudio i na što si početno pristao je prava pravcata kamata koja je veliki grijeh i opasnost za vjernika pa prema tome ne smiješ od njega uzeti osim svojih 1000KM koje si mu posudio. Allah je objavio rat onima koji rade s kamatom a u takvom ratu zna se ko je gubitnik
Allah najbolje zna.

Odgovorio: Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta