Poučne priče i tekstovi

Pogubnost grijeha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovo je priča jedne djevojke, koja me duboko potresla. Zatražila sam izun od nje da je podijelim sa drugima, kako bi naše sestre uzele pouku iz njenog primjera i sačuvale se smutnje koja vreba sa svih strana, a usmjerena je posebno na obraz čestite sestre – vjernice. Ono što je danas posebno opasno jeste internet- društvene mreže. U svemu tome, najveća smutnja za sestru vjernicu jeste kontakt sa nepoznatim muškarcima i postavljanje svojih slika na drušvene mreže…

Allah je ovoj sestri podario kao svoju blagodat lijep izgled. Od malih nogu je učena vjeri, odgajana u okrilju islama. Pokrila se hidžabom veoma mlada, a zbog stida koji ju je krasio, još od djetinjstva je izbjegavala kontakt sa dječacima. Izrasla je u jednu čednu djevojku, koja bi mogla poslužiti primjerom svojim vršnjakinjama. U međuvremenu, društvene mreže su uzele maha. Naša sestra se prvo uključila na njih sa jednim ciljem, da uči o vjeri. Nije imala svoje fotografije…i to je trajalo jedno vrijeme. Onda je iz dana u dan viđala svoje vršnjakinje na društvenim mrežama kako izbacuju svoje fotografije. U početku je to osuđivala, ali vremenom je poželjela da i ona objavi svoju fotografiju- samo jednu! I tako je počela objavljivati jednu po jednu fotografiju, a ujedno su joj se počeli javljati muškarci sa komplimentima…

Šejtan je učinio svoje, njoj je pažnja počela odgovarati. Usput je počela gledati turske serije, jednu po jednu. I u njenim mislima se stvorio svijet mašte, ljubavi i savršenstva. Taman u to vrijeme, pojavljuje se jedan mladić koji joj se javlja sa komplimentima i posebnim interesom da se upoznaju. Prvo je jedno vrijeme oklijevala, ali, kako je on bio uporan u svome naumu- njoj se vremenom sve više sviđala njegova pažnja. Počela je živjeti serije! Osjećati se glavnom junakinjom, onom koja je u centru nečije pažnje i ljubavi. Nakon nekoliko mjeseci dopisivanja sa tim mladićem njemu je pošlo za rukom da je ubijedi da mu pošalje nekoliko svojih slika bez hidžaba.

Subhanallah, ona,sestra koja se toliko brinula o svom hidžabu i čednosti, popustila je na šejtanovu zamku. Pa ona se tom mladiću zaista dopada, on je voli i želi brak sa njom! Allah da joj oprosti njenu lakomislenost! A onda, nedugo nakon toga su dogovorili susret. Naša sestra je gorjela od želje da ga napokon vidi i upozna. Dogovorili su se da susret bude ispred jednog hotela u kojem je on odsjeo. Srce joj je bilo nemirno- ali šejtan uporan u svome došaptavanju. Bila je kao izgubljena. Nešto čudno ju je vodilo prema njemu- iako je u podsvijesti osjećala strah i nemir. Došla je u dogovoreno vrijeme na dogovoreno mjesto. Mladić s kojim je mjesecima pisala čekao je ispred ulaza u hotel. Na upoznavanju joj je ispružio ruku, uzvratila je. Još na jednom ispitu naša sestra je pala! A onda joj je mladić rekao da pođe sa njim do njegove hotelske sobe jer joj je pripremio iznenađenje. Bez imalo razmišljanja je pošla! Ušla je u sobu.

Tu ju je dočekao romantični dar, srce na kojem je pisalo “Volim te” i jedna ruža, već počela da vehne od dugog puta. Bila je očarana. Sjedili su neko vrijeme zajedno, a onda ih je šejtan približio jedno drugom. Krenuli su fizički kontakti dodira i poljubaca. Naša sestra je skinula hidžab! Skinula svoju krunu! Da bi ispunila želju “nepoznatom mladiću” da je vidi uživo bez hidžaba. Međutim, Gospodar ju je u tom momentu osvijestio! Osjetila je neopisiv stid, sram i poniženost. Hvala Milostivom kada nije učinila potpuni grijeh preljube. Na ovome se završilo. Nakon susreta sa njim vratila se kući. On je zahtijevao od nje da zakažu naredni susret, u nadi da će sljedeći put postići ono što želi. Tada je ona počela razmišljati…

Shvatila je šta je učinila, do kojeg stepena se približila odvatnom grijehu- bludu. Srce ju je počelo boljeti, očaj obuzimati. Stidjela se Gospodara, sebe i svojih roditelja. Stidjela se svih onih koji su je smatrali uzorom. Poželjela je da nestane sa ovog svijeta, da izbriše grijehe koje je počinila. Poželjela je, ali nije mogla. Kontakt sa tim mladićem je uskoro potpuno prekinula. Učinila je tewbu uz riječi:”Gospodaru moj, oprosti mi. A ako ćeš me kazniti za moje grijehe, onda te molim da ta kazna bude na ovom svijetu a ne na budućem.”
__________________

Subhanallah, upravo sada, ova sestra prolazi kroz ogromna iskušenja. Njena bol za učinjene grijehe još nije prestala, niti je rana zacijelila. Zamislimo samo, drage sestre, kolika bi njena grižnja savjest bila da je učinila potpun grijeh bluda. Kakve bi samo njene posljedice bile! Pogledajmo samo kako je šejtan- malo po malo- njenu dušu udaljio od Gospodara i približio je grijehu! Čuvajmo se šejtanovih zamki. Gospodar nam u Kur’anu kaže: „O sinovi Ademovi, neka vas nikako ne zavede šejtan kao što je roditelje vaše iz Dženneta izveo, skinuvši s njih odjeću njihovu da bi im stidna mjesta njihova pokazao! On vas vidi, on i vojske njegove, odakle vi njih ne vidite. Mi smo učinili šejtane zaštitnicima onih koji ne vjeruju.“ (sura Al-Araf, 27)

Drage sestre, čuvajte se da ne izgubite stid. Pokazivanje svoje ljepote na društvenim mrežama je prvi znak gubitka stida. Zaista se to čini bezazleno, i mnoge sestre će reći da je isticanje ove opasnosti pretjerivanje, ali sa pravog puta se skreće postepeno, korak po korak. Ne zaboravimo kur’anski imperativ: „ I što dalje od bluda, jer to je razvrat, kako je to ružan put!“ (sura Isra, 32)

Molim Allaha Uzvišenog da se okoristimo ovim kazivanjem i da uzmemo pouku iz njega. I da našoj sestri oprosti grijehe i izvede je iz teških iskušenja kroz koja danas prolazi. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta