Rekaik

Pokajanje na smrtnoj postelji

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Piše: Abdullah Bošnjak

Prije nekoliko dana, jedan moj prijatelj, brat po vjeri, rekao mi je da mu je sestra preselila na bolji svijet, molim Allaha da joj podari Džennet. Tom prilikom ispričao mi je šta se događalo u njenim zadnjim trenucima života: “Bila je na samrtnoj postelji, vidjelo se koliki je bolovi obuzimaju i kako joj se tijelo grči. Od života joj je ostalo samo još nekoliko sati. Sjedio sam pored nje i suze su mi same tekle. Imala je devetnaest godina i bila je toliko lijepa da se dva oka nisu mogla nagledati njene ljepote…

Dok je ležala grčeći se od bolova, zamolila me da joj donesem mahramu. Odmah sam ustao i žurno otišao do prve prodavnice i kupio. Stigao sam za nekih dvadeset minuta. Tada me zamolila da joj donesem malo vode da uzme abdest, što sam i učinio. S teškom je mukom uzela abdest i rekla mi: ‘Stavi mi mahramu, brate, želim da učinim tevbu Allahu.’ Suze su mi tekle i tekle. Legla je i zanijetila je dva rekata. To su bili rekati tevbe, braćo i sestre. Obavila je namaz tevbe i u suzama počela da dovi. ‘O moj Gospodaru, ja sam bila nemarna, nisam nosila mahramu, oprosti mi!’ Ponovila je to nekoliko puta.

I kajala se i kajala, dok su se suze slijevale niz njeno lice. Nakon nekoliko minuta rekla mi je: ‘Osjećam da mi je kraj blizu. Dragi moj brate, ne daj da mi skinu mahramu nikad više. Nisam je nosila dugo i molim Allaha da mi oprosti.’ Plakao sam slušajući je, a suze su natapale moju majicu. Kada je nastupila ikindija, i ona je klanjala ikindiju i već je bila smirenija. Njene su se usne neprestano micale izgovarajući la ilahe illallah…”

Dok sam slušao ove bratove riječi, ovu tužnu priču, i ja sam plakao. Njegova je sestra preselila pred akšam, a mahramu je odnijela i u mezar. Nije dala da joj skinu mahramu. Pitam se sad, da li u ovoj noći ima ijedna sestra da uzme pouku i da stavi mahramu? Drage moje sestre, razmislite o ovom događaju i pokajte se prije nego što vam dođe smrtni čas. Tada zaista neće biti više ništa važno i nikakva vam ljepota neće biti bitna. Molim Allaha da nam se smiluje i da uzmemo pouku!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta