Vjerovjesnici

Poslanikova djeca

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prvo dijete Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bio je El-Kasim. Po njemu je i nazivan Ebu Kasim (Kasimov otac). Umro je još dok je bio dijete. Neki kažu da je živio do perioda kad je mogao uzjahati jahalicu.

Potom se rodila Zejneb. Postoji mišljenje da je ona starija od Kasima. Poslije nje se rodila Rukajja, zatim Ummu Kulsum, pa Fatima. Za svaku od njih je rečeno da je starija od druge dvije. Prenosi se od Ibn Abbasa da je Rukajja najstarija, a Ummu Kulsum najmlađa.

Zatim mu se rodio Abdullah. Postoji razilaženje oko mišljenja da li je rođen prije ili poslije poslanstva. Većina učenjaka smatra tačnijim podatak da je rođen poslije poslanstva. Također je sporno da li su Et-Tajjib i Et-Tahir njegova dva nadimka ili su to druga dva djeteta? Ispravno je da su to njegova dva nadimka, a Allah najbolje zna. Sva ova djeca su od Hatidže i nije imao djece sa drugim suprugama.

U Medini, osme godine po hidžri, robinja Marija Koptkinja mu je rodila sina Ibrahima. Na muštuluk mu je došao njegov štićenik Rafi’, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu je za nagradu poklonio roba. Dijete je umrlo još kao dojenče. Učenjaci se razilaze oko toga da li mu je klanjao dženazu ili ne. Sva njegova djeca su umrla prije njega, osim Fatime, koja je umrla šest mjeseci nakon njegove smrti.

Buhari bilježi (8/103) hadis od Aiše, radijallahu anha, da je rekla: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pozva Fatimu pa joj nešto prišapnu i ona zaplaka, a zatim joj opet nešto prišapnu, pa se ona nasmija. Aiša, radijallahu anha, kaže: ‘Mi smo je poslije upitali šta joj je rekao, a ona reče: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, saopćio mi je da će preseliti na ahiret u ovoj svojoj bolesti, pa sam zaplakala. A zatim mi je saopćio da ću ja biti prva iz porodice koja će otići za njim, pa sam se od dragosti nasmijala.” U Buharinoj verziji (6/462) stoji da joj je rekao: “Zar nisi zadovoljna da budeš prvakinja žena u Džennetu ili žena vjernica”, pa se zbog toga nasmijala. Muslim bilježi (1759) i (54) hadis od Aiše, radijallahu anha u kojem se kaže: “… i živjela je poslije Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, šest mjeseci.”

Allah ju je zbog njenog sabura i strpljivosti uzdigao na stepene kojim je nadmašila sve žene svijeta. Fatima se smatra njegovom najboljom kćerkom, a neki učenjaci smatraju da je ona najbolja od svih žena, neki to kažu za njenu majku Hatidžu, a neki za Aišu, međutim, većina smatra da se treba suzdržati kod tog pitanja.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta