Kur'an

Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, uputa u vezi sa učenjem Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nije nikada izostavljao dnevni dio Kur’ana koji je ucio. Ucio je Kur’an slovo po slovo, ajet po ajet. Produzio bi ucenje kod znaka za produzenje, kao kod rijeci er-Rahman er-Rahim

Ucenje je pocinjao rijecima: E’uzu billahi mine-s-sejtani-r-adzim. Utjecem se Allahu od prokletog sejtana, a nekada bi rekao: Allahumme inni e’uzu bike mine-s-ejtani-r-adzim min hemzihi ve nefhihi ve nefsihi. Allahu, utjecem Ti se od prokletog sejtana, njegovog ludila, oholosti i pjesnistva.

Volio je slusati kada neko uci Kur’an, jednom je trazio od Ibn Mes’uda, r.a., da uci Kur’an, i on je ucio, a Poslanik s.a.w.s., slusao. Dok je Abdullah Ibn Mes’ud, r.a. ucio on je skruseno slusao i zaplakao.

Ucio je Kur’an stojeci, sjedeci, lezeci, sa abdestom i bez njega, ali ga nije ucio dok je bio dzunub.

Ucio je melodicno, a ponekada je ucio podrhtavajucim glasom. Ibn el-Mugaffel opisao je to podrhtavanje tako sto bi produzio glas duzine tri medda, sto prenosi Buhari.

Ako se tome doda hadis: Ukrasite Kur’an svojim glasovima! i Allah nista pomnije ne slusa od poslanika lijepog glasa koji melodicno uci objavu, jasno je da je Poslanik, s.a.w.s., to svjesno radio, a ne zbog njihanja dok je jahao devu, inace bi Ibn Mugaffel prenio od Poslanika s.a.w.s., taj nacin ucenja kako bi se drugi poveli za njim, govoreci: Ucio je podrhtavajucim glasom.

Dvije su vrste melodicno ucenja:

– prirodna, neusiljena melodija koja je dozvoljena cak i ako ga malo uljepsa, kao sto je Ebu Musa, r.a. rekaoPoslaniku s.a.w.s.: Da sam znao da me slusas, itekako bih uljepsao glas. Ovako su radili ispravni prethodnici, i sve sto govori o lijepom ucenju odnosi se na to;

– vjestacka melodija, kao sto je pjevanje uz upotrebu raznih melodija i nota. To su ispravni prethodnici mrzili, i dokazi koji pokudjuju melodicno ucenje odnose se na to.

Iz knjige: opskrba za ahiret, Ibn Kajjim el Dzevzi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta