Tekstovi

Posljedice obaranja i neobaranja pogleda

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kada muškarac nauči obarati pogled, pogotovo mlad, Allah mu već na dunjaluku podari nagradu. U prsima muškarca osjeti se zadovoljstvo i širina, te ispunjenost kakva se ne može osjetiti nikako drugačije. Pogled koji muškarac uputi u haram će mu dati vrlo kratkotrajno zadovoljstvo, da bi nakon toga bilo popraćeno crninom na srcu i teškim osjećajem u prsima. Što to više čini, srcu postaje sve teze. Na drugu stranu, kada nauči obarati pogled, izbori se s nefsom, taj osjećaj nura u prsima traje dok god se srce ponovo ne isprlja i čak muškarca nagovara na ibadet.

Ako se muškarcu, muslimanu, svijet stisnuo, postao tmuran, crn, vidi samo negativno, to nije zbog nedostatka blagodati već zbog te crnine na srcu. Ona ga je obuzela. Ovaj očaj koji ummet hvata zbog svega što se dešava s muslimanima nije osim zato što ne razmišljaju o Allahovom govoru i o kaderu.Redovno činjenje istigfara, redovno učenje Kur’ana i obaranje pogleda – terapija koje se svaki muškarac mora držati. Drugačije rahatluk nikad neće osjetiti.

Kako i dr. Safet navodi (parafrazirano): “Kada muškarac hoće da se naslađuje haramom onda mu Allah, azze ve džel, zabrani uživanje u halalu. Tada mu sve druge izgledaju ljepše nego onu koju ima pa mu to bude još veća kazna. Hoćeš haram, nisi zadovoljan halalom? E sad nećeš uživati u halalu, a ne možeš nikad srce zadovoljiti haramom! Što ga više činiš, tebi sve gore i gore…

Da, to je itekako izazovna borba u današnji vakat. Ali je vrijedi dobiti. A šta tek čeka kao nagrada na onom svijetu za onoga ko uspije dobiti tu borbu i to baš u današnjem vaktu? Kada se pogriješi, traži oprost od Allaha i opet se bori. Nemoj nikad pasti u zamku šejtana pa reći ne može se. Može, samo treba se izboriti s nefsom. Ustrajavaj u borbi pa ti možda, zbog te borbe, Allah olakša i podari da to konačno uspiješ.

Emir Poljarević

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta