Odgovori

Post i neklanjanje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Da li je moguće postiti a ne znati klanjati? Znam neke sure, ali to nije dovoljno, pa vas molim da mi ukratko objasnite. Pozdrav!

ODGOVOR: Selam alejkum! Ako imaš iskrenu namjeru i trudiš se da spoznaš suštinu i formu namaza koje bi inšallah u skoro vrijeme praktikovao, onda nastavi da učiš o namazu i da postiš. S tim da ne smiješ razdvajati pet principa na kojima počiva vjera islam.

Upitao je Džibril a.s. Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem: “Šta je to islam, pa je odgovorio: “Očitovati pripadnost islamu riječima: EŠHEDU EN LA ILAHE ILLALLAH VE EŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU, klanjati propisane namaze, postiti mjesec ramazan, izdvajati zekjat, obaviti hadždž.

Tako da vjernik nema pravo ni mogućnost da razdvaja jedno od drugoga niti da daje prednost jednom šartu nad drugim. Treba pridodati da namaz ima izvjesne specifičnosti koje ga doista izdižu i odlikuju iznad svim drugim vrstama ibadeta.

Namaz će biti na Sudnjem danu vid prijemnog ispita (po hadisu koga prenosi Taberanija): “Prvo za što će čovjek biti pitan na Sudnjem danu je namaz, pa ako bude ispravan bit će i ostala djela. A ako ne bude ispravan, neće biti ni ostala djela.” Zbog toga savjetujem svakom muslimanu da ne dozvoli ni jednom namaskom vaktu da mu promakne a da ne bude klanjan.

Međutim, savjetujem svakom ko ne klanja, a želi da posti, da počne postiti, možda mu upravo to može biti ta nit koja će ih povezati sa Uzvišenim. Koliko je ljudi počelo prvo da posti ramazan, a zatim im je Uzvišeni otvorio srce i da počnu klanjati.

Jasmin Đanan, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta