Odgovori

Izlazak sperme pri maženju sa suprugom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Ovo pitanje je, možda, previše intimno pa ćemo samo u kratkim crtama navesti da brat pita kako da postupi jer je sada za ramazan ejakulirao pošto je, kada je bio priljubljen uz nju, poljubio suprugu.

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Spolni odnos u danima ramazana je zabranjen, kako za muškarce tako i za žene, za one koji su obavezni da poste. Ukoliko bi neko imao spolni odnos sa svojom suprugom za vrijeme ramazanskog posta dužan je izvršiti kefaret. Kefaret je da oslobodi roba, a ako nema tu mogućnost, onda da posti uzastopno dva mjeseca, bez prekidanja; a ako nije ni to u mogućnosti, onda da nahrani 60 siromaha. Što se tiče spolnog odnosa u ramazanskim noćima, to je potpuno dozvoljeno, što ti i preporučujemo da iskoristiš kako bi dane mogao nesmetano da postiš. Spolni odnos je zabranjen od nastupa zore pa do zalaska sunca istog dana. Čovjeku koji se može kontrolisati dozvoljeno je da poljubi svoju suprugu i da je dodiruje ali da nemaju spolnog odnosa, jer tako je i sam Poslanik, s.a.w.s., činio.

Ukoliko čovjek nema kontrole nad sobom ili se boji da može lahko učiniti ono što je zabranjeno, onda ne bi trebao da ljubi niti da dodiruje svoju suprugu dok posti. Tako da u tvom slučaju potrebno je da se i ovog kloniš. Ako se desi da ejakulira prilikom posta, kao u tvom slučaju, onda treba da se suzdrži od jela i pića do iftara, kao što si ti uradio, i taj dan treba da se naposti i nije obavezno izdvajanje kefareta ukoliko nije bilo spolnog odnosa. A ako je izašao pre-seminalni fluid a ne sperma, onda post nije pokvaren.

U tvom slučaju bitno je da znaš razlikovati spermu od pre-seminalnog fluida, koja je bjela sluzava (ljepljiva) tekućina koja izlazi prilikom razmišljanja o spolnom općenju ili prilikom predigre sa ženom. Dešava se da čovjek i ne primjeti da ta tekućina izađe. Pojavljuje se kod muškarca i kod žene, samo što je kod žene češća i vrlo često se dešava momcima. Ukoliko se vi ne možete kontrolisati neka vas žena kontroliše.

Na pitanje odgovorio Abdullah Mujić prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta