Ramazan
plate of brown nuts

Postiti ili ne postiti u Ramazanu ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Šerijatski stav u vezi s postom: post je u ramazanu obavezan, i to je potvrđeno Kur’anom, sunnetom i idžmaom.

Kur’an
Uzvišeni Allah kaže:
يا أيها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على الذين من قبلكم لعلكم تتقون
“O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (El-Bekara, 183)

شهر رمضان الذي أنزل فيه القرآن هدى للناس وبينات من الهدى والفرقان فمن شهد منكم الشهر فليصمه
“U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće neka ga u postu provede…” (El-Bekara, 185)

Sunnet
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao je:

“Islam je sagrađen na pet stupova: svjedočenju da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, obavljanju namaza, davanju zekata, postu ramazana i hodočašću Kabe.”

Talha ibn Ubejdullah veli da je neki čovjek upitao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi we sellem: “O Allahov Poslaniče, reci mi šta mi je Allah od posta naredio?” — “Post mjeseca ramazana”, odgovori on. “Da li ima nešto osim toga?”, upita čovjek, a Poslanik mu odgovori: “Ne, osim ako želiš dobrovoljno postiti.”

Idžma
Umet se složio da je mjesec ramazan obavezno postiti, te da je post jedan od stupova islama, koji je općepoznat, i svako ko to zaniječe nevjernik je i izlazi iz dini-islama.

Zastrašivanje od mršenja u mjesecu ramazana
Ibn Abbas, radijallahu anhu, veli da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: “Tri su temelja dini-islama! Na njima je islam zasnovan, i svako ko izostavi jedan od tih temelja nevjernik je, i dozvoljeno je ubiti ga. To su svjedočenje da nema boga osim Allaha, klanjanje propisanih namaza i post mjeseca ramazana. (Ebu Jala i Ed-Dejlemi)

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, veli da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: “Ko omrsi jedan dan u ramazanu, bez šerijatski opravdanog razloga, neće nadoknaditi taj propušteni dan, pa makar postio cijeli život!” Ebu Davud, (Ibn Madža i Et-Tirmizi)

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, rekao je: “Ko omrsi jedan dan u ramazanu, a ne bude imao opravdanje, niti bude bolestan, neće to nadoknaditi, pa makar postio cijeli život!” (El-Buhari Ovo je također kazao i Ibn Mesud).

Ez-Zehebi veli: “Vjernici smatraju da je onaj ko ne posti ramazan, a ne bude bolestan (ili imao neko drugo opravdanje), gori od zinalučara i notornog pijanice. Čak, sumnjaju u njegovu pripadnost islamu i smatraju da je nevjernik i da ga je dozvoljeno ubiti (u islamskoj državi).”

Iz knjige: Ramazanski post (Fikhski propisi) – Muharem Štulanović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta