Humanitarni kutak

Potresni ramazanski slučajevi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Draga braco i postovane sestre, ponovo zapocinjemo sa akcijom prikupljanja novcane pomoci siromasnim i potrebnim muslimanima. Ova akcija ce, inshaAllah, trajati citav mjesec ramazan, uz napomenu da i svoj ZEKAT mozete uplacivati za ove slucajeve. Zelimo napomenuti da nam je doslo jako mnogo slucajeva i da nismo u stanju sve te slucajeve postaviti u jednom mjesecu, pa se nadamo vasem razumjevanju. Prije nego sto postavimo nove slucajeve, zelimo, isto tako, da vas…

obavjestimo da su nam braca iz BiH, s kojima imamo suradnju na polju ovih humanitarnih akcija, sugerirala da neke porodice dobijaju prevelike sume novca (mnogo je familija koje su dobile i po 3 hiljade konvertibilnih/bosanskih maraka – sto je za bosanske uslove kao odprilike 4-5 prosjecnih plata na zapadu), dok nam n.pr. 4-5 familija taj mjesec ostane bez i jedne marke i jedva da sta imaju jesti.

S toga smo odlucili da uvedemo granicu od 10000 kruna (1000 eura – 2 hiljade bosanskih mraka) za porodice za koje se prikuplja pomoc radi siromastva, tj. sav novac koji predje ovu granicu, koji ove porodice dobiju, bice prebacen u FOND NUM STRANICE i taj novac ce biti raspodjeljen na druge, siromasne porodice koje nismo postavili na stranicu taj mjesec (ovako ce mo biti u mogucnosti pomoci mnogo vecem broju muslimana). Ova ogranicenje ne vazi za slucajeve za koje se prikuplja pomoc radi lijecenja (ljekova) i radi opereracija – sav novac koji dodje za takve slucajeve ce im biti poslan, inshaAllah. Takodje novac koji nam pristigne bez da je navedeno za koga je uplacen ce ici u ovaj isti fond iz kojeg ce mo uplacivati odredjene sume za mnogobrojne slucajeve koji su nam dosli.

Ako vam je nesto nejasno u vezi ove odluke, ili imate neke primjedbe ili sugestije javite nam se, rado, na: info@n-um.com

Evo ramazanskih slucajeva:

1. Djevojcice iz Gorazda

Radi se o dvjema djevojčicama, uzrasta osnovne škole, koje žive sa nanom i didom u okolini Goražda, majka im se objesila, a otac je nestao i gubi mu se svaki trag. Stanje im je pretužno i preteško za pričati. Na dnu ovog teksta mozete naci linkove sa slikama kuce u kojoj zive, one će reći puno više nego bilo kakve riječi. Kuća je u fazi raspadanja, a od pokućstva skoro da ista imaju. Banja i kupatilo su im u avliji, pa tesko deveraju zimi.

Curice se zovu Dženita i Dženana Halilović, a dedo i nena su Salko i Zineta Halilović. Mjesna zajednica Ilovača a selo se zove Borovići. Molimo Allaha da omeksa srca nase brace i sestara sirom svijeta te da pomognemo ove sirocice.

Kod uplata za ovaj slucaj obavezno navesti “za djevojcice iz Gorazda”

UPUTSTVO ZA UPLATE CETE NACI PRI DNU OVOG TEKSTA
*************************************************************

2. Samohrana majka iz Olova

Majka Sadeta zivi sa svoje cetvero djece kao podstanar, bez ikakavih su primanja i u jako teskim uslovima. SubhanAllah, pogledajte ovu tuznu pricu:

Video o porodici iz Olova: https://n-um.com/?q=node/3307

Kod uplata za ovaj slucaj obavezno navesti “za porodicu iz Olova”
***************************************************************************

3. Cetvero jetima iz Zavidovica

Amina Mujić-Sušić iz Zavidovića odgaja četvero malodobne djece, a muž joj je prije pola godine preselio na Ahiret klanjajući jaciju namaz u mesdžidu – doslovno na sedždi.Sestra Amina je bila trudna kada joj je muz preselio i nedavno se porodila, tako da sada živi sa četvero malodobne djece, Amina nije ostvarila nikakvu socijalnu niti drugu pomoć, a nedavno joj je odobreno simboličnih oko 25 KM penzije mjesečno. Amina nosi nikab.

Kod uplata za ovu porodicu obavezno navesti “za jetime iz Zavidovica”
*****************************************************************************

4. APEL ZA POMOĆ DJEVOJČICI MERJEMI

Pogledajte sliku ove male curice na linku ispod ovo teksta

Džinović-Ajanović Merjema iz Zenice je rođena 25.04.2005 god. na KCU Sarajevo. Radi prijevremenog rođenja (kraj sedmog i početak osmog mjeseca trudnoće) Merjema je imala nerazvijena pluća i ostale organe pa je nekoliko sedmica provela u inkubatoru uz oksigenu terapiju. Zbog dugog perioda boravka u inkubatoru došlo je do pojave vazdušnih mjehura na mozgu i do oštećenja istog. To se odrazilo na njene psiho-motoričke funkcije, bila je nepokretna i imala je iskrivljene kukove sa dijagnozom cerebralna paraliza. Stoga Merjem ni danas sa 5 godina nije stala na svoje noge.

Stanje njenih kukova i mišića sada je bolje nakon nekoliko teških operacija radi sanacije tih problema na klinici Koševo i u inostranstvu, ali i dalje ima jednu nogu kraću za 2 cm. Takođe, pošto je njoj već 5 godina a nikada nije prohodala, njeni živci i mišići sada se moraju elektronski stimulisati. Mora se nadomjestiti i tih 2 cm razlike dužine nogu. Stoga su ljekari preporučili nošenje proteze koja se zove ortoza i obuhvataće njene noge i kukove, te njen vrat. Bez te proteze Merjemi ljekari ne daju šansu da stane na svoje noge. Merjem je početkom jula 2010 god. bila na klinici Koševo radi uzimanja mjera za tu protezu. Pošto ona sadrži elektronske dijelove koji se izrađuju u Njemačkoj i pošto obuhvata gotovo cijelo tijelo vrlo je skupa.

Predračun za tu ortozu (protezu) je 16.754,40 KM što je oko 8,500 €. Nakon što je data garancija od strane stratelja da će novac biti isplaćen nakon što se proteza završi ona je data u izradu. Izrada traje dva mjeseca, što znači da novac mora biti sakupljen do početka septembra.

Merjema i njena majka žive kod djeda i nane, pošto je otac ostavio nju i njenu majku ubrzo nakon Merjeminog rođenja a majka je nezaposlena. Otac koji ih je napustio ništa im ne daje jer je i sam već nekoliko godina nezaposlen. Njen djed i nana kao penzioneri nisu u stanju da osiguraju sredstva za Merjemin daljnji tretman. Stoga molimo one koji su u stanju da materijalno pomognu maloj Merjemi da to učine kako bi u dogledno vrijeme uz Allahovu pomoć njeno stanje bilo lakše.

Kod uplata za ovu curicu obavezno navesti “za malu Merjemu”
************************************************************************

5. Behija Dedic – operacija glave

Behija Dedic, rodjena 14.10.1963., je vec duze vrijeme tesko bolesna, zadobila je pucanje nekoliko vena na mozgu i hitno je morala na operaciju, ali posto se radilo o rizicnom dijelu mozga, operaciju je bilo moguce izvrsiti jedino u privatnoj klinici u Madjarskoj, sto je i uradjeno. Operacija je trebala da kosta 9000 € i plus svaka kontrola 600 €. Po prijemu u privatnu kliniku u Madjarskoj ustanovljeno je da joj se zdravstveno stanje pogorsalo, tako da je prva operacija kostala 12 500 €. Po povratku kuci, nakon 10 dana Behija je dobila jako krvarenje na mozgu, gdje je morala ponovo za Madjarsku na drugu operaciju, koja je isto kostala 12 500 €.

Suprug, Muhamed Dedic pozajmio je 5000 € za drugu operaciju, a za ostatak novca, 7 500 € je Behija potpisala da ce platiti kad bude mogla. Medjutim, Behija je zadnjih par mjeseci dobila jake bolove koji su nepodnosljivi. Izvrsila je kontrole u UKC Tuzla, i poslala nalaze za Madjarsku, medjutim oni nece da je ponovo prime dok ne izmiri sve dugove i plus troskovi trece operacije da se odmah uplate. Hitno joj je potrebno 17 000 € kako bi izvrsila trecu operaciju i podmirila dugove koje ima u privatnoj klinici u Madjarskoj.

Kod uplata za ovu zenu obavezno navesti “za Behiju”
***************************************************************************

6. Pomoc za kiriju OKC “Atis” – Sanski Most

Cijenjena braćo, uvažene sestre, esselam alejkum.

OKC (Omladinski kulturni centar) ”Atis” je udruženje građana, omladinska organizacija, čije aktivnosti idu u pravcu afirmacije moralnih i drugih vrijednosti Bošnjaka. Također, OKC ”Atis” je odlučan u borbi protiv svih zala današnjice; nemorala, narkomanije i drugih vidova ovisnosti. Zaista je široka lepeza aktivnosti koje realizira naš centar, o čemu više možete saznati putem naše webstranice www.okcsana.org Pored organiziranja raznih tribina, predavanja, okruglih stolova koji tretiraju vjerske, historijske, ali nadasve aktuelne teme, naš centar je prepoznatljiv po jednoj veoma humanoj aktivnosti, socijalnom odsjeku. Naime, svake sedmice centar upriliči najmanje jedan obilan paket koji je sačinjen od najpotrebnijih namirnica za život, te isti dostavi jednoj od ugroženih porodica u našem gradu, ali i šire.

Na taj način, pored konkretne pomoći ugroženim, želja nam je da pokažemo iskrenu islamsku ljubav i bratsku solidarnost jednih naspram drugih, što danas očito nedostaje Bošnjacima. Trenutno centar ima problem rješavanja kirije, koja iznosi 5000 KM, a sa kojim sredstvima centar ne raspolaže. Naime, kako bi se naši projekti uz Allahovu pomoć realizirali i u budućnosti, na nama je da iznađemo sredstva i platimo godišnju kiriju, a koja, kako smo već naveli, iznosi 5000 KM.

Iskreno se nadamo da ćete projekat našega centra shvatiti i prihvatiti kao i Vaš projekat, odnosno, naš zajednički projekat, što on u stvarnosti i jeste, te da ćete konkretno dati svoj novčani doprinos u rješavanju ovog našeg zajedničkog problema.Zajedno smo jači! Budimo dio zajedničkog tima koji će uz Allahovu pomoć biti uzrokom da svi hajrati koje je centar do sada realizirao, budu i ubuduće realizirani! Unaprijed zahvalni, moleći Uzvišenog Allaha da svakoga onoga ko uloži koliko je i trun truda u pogledu rješavanja ovog našeg zajedničkog problema, nagradi vječnim Džennetom – Amin!

Kod uplata za ovaj centar obavezno navesti “za OKC “Atis””
****************************************************************************
7. Pomoc casopisu “SAFF”

Casopis SAFF je u ekonomskoj krizi i presatao je izlaziti u printanom izdanju, pa da bi braca koja rade u SAFF-u bila u mogucnosti ponovo da pocnu sa prinatnim izdanjem potrebni su nase pomoci.

Vise objasnjenja o ovom casopisu i pomoci koja im je potrebna mozete procitati na sljedecem linku: https://n-um.com/?q=node/3257

Kod uplata za ovaj casopis obavezno navesti “za SAFF””
****************************************************************************

8. Uplate za dawu

Na kraju, draga braco i cjenjene sestre, nemojte zaboraviti i ovu kategoriju, jer uplatom za dawu umnogo ce te pomoci rad ove stranice i dawetske projekte koji idu, i koji ce, inshaAllah, ici preko nje, te sve druge projekte, za koje ocjenimo da je u njima hajr.

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navesti “Za dawu”
************************************************************************

Uplate za ove slucajeve (uz obavezno navodjenje za koga se salje) mozete izvrsiti na sljedece brojeve:

Vlasnik konta: Norrköpings unga muslimer

Broj bankovskog konta: Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo: NDEASESS IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Ko smatra uplacivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) moze poslati u pismu na adresu:

Softic Sevlad
Vasavägen 30
352 61 Växjö
Sweden

Svoje donacije mozete slati i preko Western Uniona ili Moneygram-a , a novac koji se posalje na ovaj nacin slati na adresu brata Sevlada. Kada se novac uplati na ovaj nacin onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vase ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koji ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podici.

U TOKU IDUCE SEDMICE CE, INSHAALLAH, BITI SREDJENO DA SVOJE DONACIJE MOZETE UPLACIVATI I PREKO PAYPALA
—————————————————————

Pogledajte video “VRIJEDNOST SADAKE”

“Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne udjelite dio od onoga što vam je najdraže; a bilo šta vi udijelili, Allah će, sigurno, za to znati.” (Ali Imran, 92)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta