Ishrana i zdravlje

Pozitivno dejstvo čokolade na zdravlje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Naucnici smatraju da ljubitelji cokolade ne treba da budu zabrinuti, jer cokolada, kada se konzumira u umjerenim kolicinama, pozitivno djeluje na zdravlje. Crna, bijela, u kockicama, okrugla, s pralinama, punjena vocem… cokolada može biti, kako istice dijeteticar Sandra Charriere, odlicno sredstvo protiv stresa, jer je bogata magnezijumom.

Najzdravija je crna cokolada, koja sadrži 70-80 posto kakaa i veoma malu kolicinu masnoce, pa se cesto propisuje i u dijetama jer, kako objašnjava Charrierova, što cokolada ima više kakaa, u njoj je manje šecera.

Cokolada, inace, ima još hiljadu pozitivnih svojstava: lahko je svarljiva, puna je vitamina i glukoze neophodne mozgu, mnogi tvrde da je i dobar afrodizijak, daje energiju organizmu i sprjecava pojavu premora, a u posljednje vrijeme pocela je da se koristi i kao sredstvo za masažu u kozmetickim salonima zato što je primijeceno njeno blagotvorno dejstvo na kožu. Danas i dijabeticari mogu da uživaju u primamljivom ukusu cokolade, jer su pocele da se proizvode i cokolade bez šecera.

Islamski omladinski casopis SAFF

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta