Ishrana i zdravlje

Nedostatak sna može da dovede do šećerne bolesti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Isprekidan ili nedovoljan san povecava rizik obolijevanja muškaraca od šecerne bolesti, dok kod žena nema povezanosti dijabetesa i tog faktora.Švedski istraživaci su 1983. godine po sistemu slucajnog uzorka poslali upitnike odredenom broju gradana koji su bili stari 45 do 65 godina. Ispitivanje su ponovili 12 godina kasnije. Izmedu 1983. i 1995. godine od dijabetesa je oboljelo 6 posto anketiranih žena i 9 posto muškaraca.

Pošto su uzeli u obzir starost i druge faktore rizika, kao što su visok krvni pritisak, hrkanje, povecana tjelesna težina i depresija, švedski istraživaci su došli do zakljucka da su muškarci koji prosjecno nisu imali više od pet sati neprekinutog nocnog sna imali tri puta veci rizik da obole od šecerne bolesti od ostalih ispitanika. Oni koji su imali problem sa održavanjem sna imali su cak pet puta veci rizik da obole od dijabetesa.

Švedski istraživaci smatraju da nedostatak sna može na više nacina da dovede do šecerne bolesti. Loš san, na primjer, može da aktivira stres ili da utice na metabolizam ugljikohidrata

Islamski omladinski casopis SAFF

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta