Ishrana i zdravlje

Držači na kolicima u samoposlugama – na prvom mjestu po broju bakterija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Držaci na kolicima u samoposlugama neprikosnoveno su na prvom mjestu po broju bakterija pronadenih na nekom predmetu, dok kvake na vratima od javnih toaleta uopce nisu tako prljave kao što bi se moglo ocekivati, rezultat je istraživanja nedavno provedenog u Južnoj Koreji.

Udruženje za zaštitu potrošaca Južne Koreje testiralo je šest predmeta koji se najcešce koriste u svakodnevnom životu kako bi utvrdilo koji od njih sadrži najviše bakterija.
Na prvo mjesto izbili su držaci na kolicima u supermarketima sa 1.100 kolonija bakterija na 10 cm?, dok su drugo mjesto zauzeli kompjuterski ”miševi“ u internet kafeima (690). Glavni razlog što držaci na kolicima imaju tako mnogo bakterija jeste to što je njihova površina veca nego kod ostalih testiranih predmeta. Ljudi naprosto imaju više mjesta na kojem mogu da talože bakterije, objasnio je jedan od predstavnika Udruženja za zaštitu potrošaca.

Na trecem mjestu su se našli držaci u autobusima (380), a na cetvrtom kvake od javnih toaleta (340). Na dnu liste su dugmici na liftu (130) i držaci u podzemnoj željeznici (86).
U izvještaju se podsjeca da je dobro pranje ruku sapunom dovoljno da uništi gotovo sve bakterije.

Islamski omladinski casopis SAFF

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta