Aktuelno

Ovo dobro ne smijete propustiti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poštovana braćo i sestre, podsjećamo vas na vrijednost posta šest dana u mjesecu ševvalu, mjesecu koji je nastupio, a o čijoj se vrijednosti kazuje u hadisu koji prenosi Ebu Ejjub el-Ensari, radijallahu anhu, u kojem se navodi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Ko isposti ramazan, zatim posti šest dana mjeseca ševvala, kao da je čitavu godinu postio.” (Muslim) To objašnjava da za sva učinjena dobra djela imamo deseterostruku nagradu. Tako onaj koji posti ramazan ima nagradu kao da je postio deset mjeseci. Ko posti šest dana poslije ramazana kao da je postio šezdeset dana, tj. dva mjeseca. Lijepo je postiti dan za danom, a ako ne možemo, onda ćemo to učiniti s prekidima (mogu se postiti dan-dva, onda se može napraviti prekid od nekoliko dana, pa se ponovo može postiti dan-dva, uglavnom najvažnije da se isposti šest dana u ovom mjesecu).
__________________

”Post u mjesecu ševvalu može da se počne odmah drugog dana Bajrama, a isto tako ta nafila može se ispostiti i na kraju mjeseca, kao što je dozvoljeno da se posti uzastopno šest dana ili da se posti dan po dan razdvojeno. Bitno je da taj post bude nakon napaštanja obaveznog posta. Čovjek koji treba da naposti određene dane iz ramazana, dat će prednost napaštanju nad dobrovoljnim postom u mjesecu ševvalu.” (Šejh Muhammed Salih Usejmin)

Čitajući fetve islamskih učenjaka nalazimo da su smatrali da nije dozvoljeno da čovjek posti u ševvalu sa namjerom napaštanja ramazana, spajajući u tom istom postu i namjeru posta šest dana u mjesecu ševvalu. Onaj ko posti ševval, ne može u taj post ”ugraditi” i napaštanje ramazanskog posta. Svaki od ta dva posta treba se postiti zasebno.

Može li žena postiti šest dana ševvala a nije napostila propuštene dane ramazana – U pogledu ovog pitanja islamski učenjaci zauzeli su oprečne stavove: jedni su to smatrali dozvoljenim, a drugi zabranjenim (kao što se dalo indirektno vidjeti iz prethodnih fetvi šejha Bin Baza i šejha Usejmina). Najpreče je da osoba koja treba napostiti ramazanski post počne sa napaštanjem ramazanskog posta, međutim ako bi počela sa postom šest dana ševvala ” iz razloga što napaštanje može učiniti tokom godine, a mjesec ševval ako prođe sa njim je prošla i spomenuta nagrada ” nadati se da će dobiti spomenutu nagradu.

Dio iz gornjeg teksta je preuzet iz teksta: “Post šest dana ševvala u fetvama islamskih učenjaka” -mr. Elvedin Pezić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: