Aktuelnosti

Poziv na veliki hajr

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Draga braco i cjenjene sestre, podsjecamo Vas na vrijednost posta sest dana u mjesecu sevalu (mjesec koji trenutno traje), tj. podjecamo Vas da ne propusite ovaj ogromni hajr: Od Ebu-Hurejre, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “”Ko isposti ramazan, zatim posti 6 dana mjeseca sevala, kao da je citavu godinu postio.” (Muslim) To objasnjava da za sva uradjena dobra djela imamo desetostruku nagradu. Tako onaj koji posti ramazan ima nagradu kao da je postio deset mjeseci. Ko posti sest dana poslije ramazana ko da je postio 60 dana, tj. dva mjeseca.

Lijepo je postiti dan za danom, a ako ne mozemo onda cemo to uciniti s prekidima (moze se postiti dan-dva, onda se moze napraviti prekid od nekoliko dana, pa se moze ponovo postiti dan-dva, uglavnom najvaznije da se isposti 6 dana u ovom mjesecu, a krajnji rok posta ovih dana je negdje do kraja mjeseca septembra, inshaAllah).

Takodjer pozivamo sve one koji zude za Allahovom miloscu i koji se boje Dzehennemske vatre da poste i druge dobrovoljne dane posta, jer blizi se zima i dani su sve kraci i kraci, pa kada smo mogli postiti ovako duge i tople ljetne dane, zasto onda ne postiti ponekad sada kada je lakse, i na taj nacin traziti Allahovo zadovoljstvo. Rekao je Allahov Poslanik, saws,: Svaki covjekov posao se visestruko nagradjuje, dobro djelo se nagradjuje desetorostruko, do 700 puta, a Uzviseni Allah je rekao: – Osim posta, on je Moj i Ja za njega posebno nagradjujem.” (Muslim)

Od Ebu Seida el-Hudrija, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik, saws, rekao: “Nema nijednog roba koji posti dan na Allahovom putu, a da Allah nece s tim danom udaljiti njegovo lice od vatre sedamdeset harifa (koliko se putuje za sedamdeset godina).” (Buharija)

Post ponedeljkom i cetvrtkom

Od Aise, r.a., se prenosi da je rekla: “Allahov Poslanik, saws, se trudio da posti ponedeljak i cetvrtak.” (Tirmizi)

Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, saws, da je rekao: “Ljudska djela se predocavaju Allahu ponedeljkom i cetvrtkom, pa volim da se moje djelo predoci kada postim.” (Tirmizi)

Post tri dana u mjesecu

Od Abdullaha bin Amra bin el-Asa, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik, saws, rekao: “Post tri dana svakog mjeseca je post citavu godinu.” (Buharija i Muslim)

Od Ebu Zerra, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik, saws, rekao: “Ako postis u mjesecu tri dana, onda posti trinaesti, cetrnaesti i petnaesti.” (Trimizi) U hadisu se misli na 13, 14, i 15. dan hidzretskog mjeseca, tj. dani poznati pod imenom “bijeli dani”.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta