Aktuelnosti

MašaAllah, plaho lijepa vijest

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Abdullah Porca (sin hfz. mr. Muhammeda Porce) postao i hafiz hadisa Buharije i Muslima

Ova godina je jedanaesta po redu kako se u Mekki organiziraju intenzivni programi za hafize hadisa u ljetnom periodu u trajanju od četrdeset dana, u Hahremi Šerifu, u neposrednoj blizini Kabe. Ove godine učesnik u spomenutom programu hifza hadisa u Mekki u ogranku hadisa koje bilježe i Buhari i Muslim (muttefek alejhi), bio je i naš mladi hafiz Abdullah Porča koji je svoje ukućane a ujedno i bošnjačku populaciju muslimana prije dvije godine obradovao stjecanjem idžazetname i seneda u Kur’anu. Ovaj petnaestogodišnji sarajlija…

potječe iz ugledne sarajevske porodice hafiza. Sa roditeljima trenutno živi u Austriji. Najbolji je učenik u školi koju u Beču pohađa na arapskom jeziku, što znači da odlično vlada i tim jezikom, pored svog materenjeg bosanskog, te njemačkog. Uz to, hatmom klanja – kao imam – noćne namaze tokom cijele godine. On je produkt pažljivog porodičnog odgajanja, uzrastanja u produhovljenom ambijentu ispunjenom učenjem Kur ana, namazom, zikrom i lijepim govorom, ali i produkt jedne incijative u muslimanskom svijetu.

Hafiz Abdullah je čitav predramazanski mjesec proveo u tom blagoslovljenom području i polagao ispit usmeno i pismeno, dobivši najvišu ocjenu od stručne komisije i pohvalu od voditelja programa šejha Jahje ibn Abdullaziza el – Jahje, ali hafiz Abdullah nije došao niodkuda, on je ponikao iz plodnog tla. Pored njega i njegove sestre : mlađa Kevsera ( 9 godina) i starija Fatima ( 13 godina), u isto vrijeme pred komisijom žena hafiza, položile su hifz u džamiji Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u Medini, s prosječnom ocjenom 96% odnosno, 96,5%.

Druge dvije njegove sestre: Zejneba (16 godina) i Aiša ( 12 godina) sa ocjenama 94,5% i 99,5% uspješno su položile program tedžvida hifza, što je priprema za dobijanje seneda iz Kur ana. Iz zahvale Uzvišenom Allahu na postignutim uspjesima obadvije malde hafize učile su napamet i po jedan džuz dnevno u toku mjeseca ramazana pred prisutnim ženama u Haremi Šerifu u Mekki, u sklopu ramazanske mukabele.

Ovim se broj hafiza Kur ana u porodici Porča povečao na devet, a jedan od njih je sada i hafiz hadisa koje bilježe i Buhari i Muslim. Ne možemo kazati da u bošnjačkoj islamskoj tradiciji nikad prije nije bilo onih koji su, pored Kur ana, napamet znali i hadise koje u svojim zbirkama bilježe i Buhari i Muslim, ali možemo kazati da nam oni nisu poznati. Također, koliko nam je poznato mladi hafiz Abdullah Porča je ne samo jedini bošnjak ovog vremena koji je to postigao, već je i jedini takav čovjek u čitavoj Evropi. Nadamo se da će on otvoriti jedno novo razdoblje u čuvanju, njegovanju i proučavanju Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, hadisa na ovim prostorima. Molimo Uzvišenog Allaha da njegovu pojavu kod nas učini berićetnom i plodonosnom i da on posluži kao inspiracija drugim islamskim djelatnicima kod nas u Bosni i Hercegovini, ali i drugim regijama.

Izvor: “Preporod”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta