Rekaik

Prava bratstva međumuslimanima/muslimankama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Bratstvo zahtjeva razna prava, naime sljedeća:

Ispunjenje potreba brata

Kada god bude zatražena pomoć brata, čovjek treba svojevoljno i sretno požuriti da je ispuni. Zapravo, čovjek treba biti spreman da pomogne svom bratu i kada to ne bude zatraženo. U dodatku tome, potrebi brata treba biti dat prioritet nad vlastitim potrebama.

Pažljivost nad svojim riječima

Trebaš dobro paziti na svoje riječi pred tvojim bratom u smislu da ne trebaš naglašavati njegove nedostatke u njegovom prisustvu ili odsustvu. Isto tako, trebaš ostaviti raspravljanje sa njim i zapošljavanje njega sa irelevantnim pitanjima. Takođe ne trebaš otkrivati tajne svog brata čak i nakon razdvajanja. Ne trebaš omalovažavati njegovo porijeklo niti ga obavještavati o tvrdnjama drugih o njemu.

Nemoj ga iritirati

Trebaš izbjegavati da ga iritiraš koliko god možeš osim ako mu naređuješ dobro i zabranjuješ zlo.

Trebamo znati da niko nije savršen. Gledamo na brata čije dobre osobine nadvladavaju njegove loše. Ibn Mubarek je rekao: „Vjernik iznalazi opravdanja dok licemjer traga za greškama“. Fudajl je rekao: „Viteštvo iziskuje praštanje greški brata. “Takođe trebaš izbjegavati sumnjičenje jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: „Čuvajte se sumnjičenja, jer je sumnjičenje najlažniji govor. ” (Buharija i Muslim)

Praktično govoreći, sumnjičenje vodi ka špijuniranju dok je prelazak preko nedostataka drugih obavezno. Šta više, čovjekova vjera biva potpuno utvrđena kada voli svom bratu ono što voli sebi. U najmanju ruku se moraš odnositi prema svom bratu na način na koji zahtjevaš da se on ophodi prema tebi. Zapravo svako želi da njegov brat zanemari njegove nedostatke i pokrije njegove slabosti.

Uzvišeni Allah kaže u Kur’anu: “koji punu mjeru uzimaju kada od drugih kupuju, a kada drugima mjere na litar ili na kantar – zakidaju.” (Al-Mutaffifin, 2-3)

Trebaš takođe znati da često raspravljanje sije zlobu i mržnju među braćom. Ono je gotovo podstaknuto nečijom željom za razlikovanjem i podcjenjivanjem svog protivnika. Raspravljanje sa bratom ga vodi ka neznanju i gluposti, ka nepažnji i bezobzirnosti. Takve stvari povrijeđuju osjećanja brata i podstiču neprijateljstvo.

Zadovoljenje svog brata

Trebaš takođe učiniti i reći stvari koje tvog brata čine zadovoljnim. Samo su mrtvi zadovoljni sa šutnjom. Bratstvo podrazumjeva razmjenjivanje koristi. Na taj način, brat treba razgovarati sa svojim bratom o njegovom životu, problemima i drugim stvarima. U dodatku tome, ti takođe trebaš obavijestiti svog brata o tvojoj ljubavi prema njemu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Ko god voli svog brata neka ga obavijesti o tome.”  (Tirmizi)

Takođe ga trebaš zvati njemu najdražim imenom. Omer ibn Hattab, radijallahu anhu je rekao: „Tri stvari poboljšavaju odnos sa tvojim bratom: pozdravljanje njega kada ga sretneš, pravljenje mjesta da sjedne s tobom i dozivanje njega njemu najdražim imenom“. Isto tako treba spomenuti svog brata na lijep način pred drugim ljudima. Trebaš spomenuti pohvalu za djecu tvog brata, dobra djela, lijepo ponašanje i tako dalje. Takođe ga trebaš obavijestiti o hvalama drugih za njega. Trebaš mu zahvaliti na njegovim uslugama i braniti ga u njegovom odsustvu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Musliman je brat muslimanu, ne čini mu nasilje niti ga predaje nasilniku. “ (Muslim)

Ako čovjek ne odbrani svog brata onda ga je ponizio. Da bi izmjerio koliko si dobar brat i spreman da braniš svog brata razmisli o sljedećem:

a) Zamisli da ono što je rečeno protiv njega rečeno o tebi u njegovom psisustvu, zato reci ono što bi ti volio da on kaže da je na tvom mjestu.
b) Zamisli da on čuje tvoju odbranu zato reci ono što bi volio da on čuje. Tvoja pohvala za njega se ne treba razlikovati bio on prisutan ili odsutan, u drugom slučaju čovjek postaje licemjer.

Takođe trebaš uložiti krajnji napor kako bi priopćio znanje svom bratu. Čovjekova potreba za znanjem nije manje važna od njegove potrebe za novcem, stoga ga tajno trebaš savjetovati. Iz tog razloga kada god otkriješ neku grešku trebaš ga popraviti blago i tajno. Ako on ustraje trebaš ga bojkotovati.

Trebaš učiti dovu za svog brata za vrijeme njegova života i nakon što preseli

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Nema vjernika koji dovi za svog brata u njegovu odsustvu a da melek ne kaže: I tebi isto“ (Muslim)

Ebu ad-Dara je dovio za brojnu svoju braću poimenično. Ahmed ibn Hanbel je takođe dovio u zadnjoj trećini noći za šest osoba. Što se tiče učenja dove za svoju braću nakon njihove smrti Amr ibn Hurejs je rekao: „Dovu za tvog mrtvog brata će melek odnijeti njemu i reći: „Ti usamljeni stanovniče ovog kabura, evo ti poklon od tvog voljenog brata. “

Trebaš biti odan i iskren prema tvom bratu

Odanost znači konstantna ljubav prema njemu do njegove smrti i nastavljanje nakon toga prema njegovoj porodici. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem se lijepo ponašao prema jednoj staroj ženi i rekao je: „Ona nas je posjećivala za vrijeme Hatidžinog života; zapravo lijepa vezanost je dio imana“ (Hakim)

Odanost takođe sadrži posjedovanje skromnosti neovisno o položaju koji čovjek dostigne. Ti takođe ne trebaš prešutno odobravati njegovo zapostavljanje nekih vjerskih obaveza.

Trebaš ostaviti ono što nazivaju „manerizam“ i voditi razuman život

Na tom putu ga ne trebaš uopće preopterećavati. Tvoje voljenje njega treba biti samo radi Allaha, bivanjem blagoslovljenim njegovim dovama i traženjem podrške u vjeri. Trebaš izbjegavati ophođenje sa njim sa pretjeranom skromnošću kako ga ne bi odveo ka pretjeranoj ozbiljnosti.

Ibn Kudame al-Makdisi
Muhtesar Minhadž al-Kasidin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta