Aktuelnosti

Predstavljamo vam dawetske projekte u BiH

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Javne tribine (predavanja) u Bosanskom kulturnom centru (BKC) – tekst i video

Udruženje “Svjetlo” iz Sarajeva u saradnji sa dvije organizacije već 5. godinu zaredom sprovodi projekat javnih tribina u BKC-u u centru Sarajeva. Jedan od finansijskih pokrovitelja ove aktivnosti je i NUM stranica. Naime, projekat se sastoji iz toga da se svakih 14 dana (dva puta mjesečno) organizuje javna tribina na neku od aktuelnih tema iz oblasti Islama i gdje se pozivaju eminentni predavači koji se obračaju širim masama…

Inače, publika koja se redovno pojavljuje na ovim tribinama je raznolika, od mladih do starih, muškaraca i žena, iz raznih slojeva društva, ponekad dođe neko od pripadnika drugih religija, a uglavnom predavanja su prilagođena za šire mase. Od najzvučnijh imena redovnih predavača su svakako mr. Safet Kuduzović, kurra hafiz Dževad ef. Gološ, Elvedin Pezić, Hajrudin Ahmetović i drugi. Prosječna posjeta je između 200 i 250 ljudi po jednom predavanju.

Ovaj projekat je jedan u nizu aktivnosti udruženja “Svjetlo” i sama činjenica da traje već 5 godinu uzastopno i tokom večinskog dijela kalendarske godine (ljeti se pravi pauza od 2-3 mjeseca ) govori o važnosti i bitnosti ovog projekta. Za samu implementaciju projekta potrebne su finansije i ljudstvo. Ljudstvo se sastoji od volontera našeg udruženja u broju od 10-tak momaka i to: voditelj programa, obezbjeđenje i osoblje, čovjek za reklamu i plakatiranje predavanja, kamerman, čovjek za razglas.

Predavanja snimaju dvije profesionalne kamere i ista budu postavljena na www.minber.ba, a neka i na NUM stranicu. Finanisranje ovog projekata se vrši, isto tako, preko sergije i dobrovoljnih priloga. Da bi se održalo jedno predavanje potrebno je 350,00 KM (175,00KM je iznajmljivanje BKC sale, 110,00 KM je štampa, ljepljenje po gradu i podjela 50 plakata i 600 malih flayer pozivnica, 35,00 KM je reklama na lokalnom radio BIR-u, 30,00 KM je trošak za gorivo za predavača).

Mjesečno se uglavnom održavaju dva ovaka predavanja, a ponekad shodno finansijama održi se kratki ciklus na zadanu temu u trajanju od dva do tri uzastopna dana. Ukupan iznos za jednu sezonu (godinu) iznosi oko 6.000,00 KM u toku kojih se održi oko 20 javnih tribina. U prilogu je novi video klip sa ovih tribina koje su održane u jesni 2012 godine:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta