Tekstovi

Preko harama do lajkova

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poštovana braćo i sestre, majke i očevi. Upućujem sebi i vama savjet da obratimo pažnju na statuse i komentare naše djece na facebooku. Bit ćemo pitani za svoju djecu. Naime, primjetio sam da jedan dio pokrivenih djevojaka, naših kćeri, sestara, pa i udatih žena, objavljuju svoje “manekenske” fotografije na svojim profilima, na kojima u prvi plan dolazi šminka i razne kreme, od kojih se teško može vidjeti lice, kako bi privukle što veći broj lajkova…

Postavljam sebi i vama pitanje: je li cilj hidžaba pokazivanje ili skrivanje ljepote? Da li je hidžab marama na glavi ili je hidžab kompletna odjeća muslimanske, ili važnije od toga, čednost, stid, skromnost? Allah, dželle šanuhu, je naredio muškarcima da obaraju svoje poglede, a naše kćeri i sestre, objavljivanjem ovakvih fotografija, pomažu u kršenju ovog šerijatskog propisa. Sestro, kćeri, ako si odlučila da hidžab i stid budu tvoj život, onda se moraš oslobodti “selfijskih” kompleksa i trendova koji se nikako ne mogu uklopiti u hidžab. Hidžab nije moda, trend, slikanje, poziranje, lajkanje i poziranje, nego Božiji propis, koji ima svoja ograničenja, uslove i pravila. Još me više žalosti kada vidim da vjernici i vjernice lakuju takve fotografije. Osjećao sam se obaveznim da sa vama podijelim zabrinutost za budućnost propisanog hidžaba, u budućim pokoljenjima, ne želeći nikoga povrijediti niti omalovažiti.

Da se naše sestre ne bi našle uvrijeđene, i ne bi pomislile da sebe, muškarce, izuzimamo od odgovornosti, reći ću, da ništa bolja situacija nije ni sa našim tinejdžerima, kod kojih ćemo na profilima naći sve samo ne postove sa korisnim i islamskim sadržajem. Dakle, cilj su samo lajkovi, a za šta, korist ili glupost, nije važno. A vrlo često na profilima naših sinova možemo naći i sporan, pa čak, sa šerijatskog aspekta, nedozvoljen sadržaj. Glavni krivicu i za jedne i za druge snosimo mi, jer ih ne kontrolišemo, ne savjetujemo, ne razgovaramo sa njima, osim nakon što situacija odmakne kontroli.

Allah, dželle šanuhu, kaže: “O vjernici, čuvajte sebe i svoje porodice od vatre.” Nemojte da nam briga o dunjalučkim potrebama i interesima naše djece bude važnija od brige za njihovim vjerskim potrebama i interesima. Nemojte da nam dunjalučka dobra i ukrasi budu važniji od naše djece.

mr. Imamović Semir

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta