Ishrana i zdravlje

Pretilost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pojava pretilosti, a posljedično i poremećaja povezanih s pretilošću, globalno je u porastu. Pretjerivanje sa hranom je na razne načine štetno po naš organizam i islam pridodaje veliku važnost tome da jedemo umjereno.

Brojni čimbenici u okruženju, te vrsta i količina hrane koju unosimo mogu izazvati prekomjernu tjelesnu težinu ili čak ovisnost o hrani. Svemogući Allah naredio je ljudima da prave ravnotežu u hrani i piću, stoga vjerujemo da je prejedanje neprijatelj moralnog, zdravog i duhovnog života. Sa druge strane, važno je napomenuti da pretilost može biti i posljedica neke vrste bolesti ili hormonske neravnoteže u tijelu.

Uzvišeni Allah je rekao: „’Jedite ukusna jela kojima vas opskrbljujemo i ne budite u tome obijesni da vas ne bi snašla srdžba Moja, a koga snađe srdžba Moja – nastradao je! (Ta-Ha, 81.)

U drugom Kur’anskom ajetu stoji: O sinovi Ademovi, lijepo se obucite kad hoćete molitvu obaviti! I jedite i pijte, samo ne pretjerujte; On ne voli one koji pretjeruju.(El-A’raf, 31.)

Također i Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Čovjek goru posudu od stomaka ne može napuniti. Dovoljno mu je nekoliko zalogaja koji će ga održati u životu. A ako već mora puniti, neka trećinu napuni hranom, trećinu pićem, a neka trećinu ostavi za zrake.
______________

Nemamo neku posebno propisanu suru ili dovu koja je namijenjena da bi čovjek izgubio višak kilograma, ali kao i u svim aspektima života, tako i u ovom slučaju, musliman može i treba doviti Uzvišenog Allaha da ga pomogne u tome da ima zdravu i primjerenu tjelesnu težinu. A paralelno, naravno, poduzimati ono šta je do njega, u smislu tjelovježbe, brige o sebi, uvođenja discipline, fokusa na zdraviju hranu i umjereno jedenje kao šta je spomeuto u prije navedenim ajetima i hadisu. Važnost discipline i „treniranja“ našeg nefsa vidi se u redovnom obavljanju 5 dnevnih namaza, pa tako tu disciplinu možemo preslikati i na ostale stvari, kao u ovom slučaju ishranu i trening. Čak i ako je kod osobe uzrok debljine hormonske prirode, tjelovježba i zdrava ishrana svakako nisu na odmet, već naprotiv.

Potražimo načine, ako su kile došle do te mjere da nam je otežano kretati se, brzo se uspušemo i sl., možemo za početak krenuti sa više hodanja tokom dana i nekim jednostavnijim vježbama, pa vremenom početi raditi teže vježbe. To ne mora u startu biti svaki dan 1h treninga, ali važno je početi i biti ustrajan, malo po malo.

Uzvišeni Allah nam je dozvolio lijepa i zdrava jela, pa tako možemo pokušati naći neke zdrave alternative. Npr., umjesto keksa ili čokoladica, uzeti tamnu čokoladu, datulju, med…truditi se onoliko koliko možemo, pa korak po korak.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je volio jesti raznovrsnu i zdravu hranu. Meso je jeo povremeno, ne svaki dan. Pored toga, još neke namirnice koje je jeo su hurme, smokve, grožđe, mlijeko, med, maslinovo ulje, lubenica, ječam, bundeva, tikva…i druge vrste povrća koje su bile dostupne.

O hurmama je rekao slijedeće: Ko svaki dan ujutro pojede sedam hurmi, tog dana neće mu moći naškoditi ni otrov ni sihr. (Buhari) Kako je islam zaista kompletna vjera, tako i jedan musliman treba voditi računa o emanetima koje mu je Uzvišeni Allah dao, a jedno od njih je i naše tijelo.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta