Pokajnici

Priče britanskih aristokrata koji su prešli na islam – Lady Evelyn

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Lady Evelyn Cobbold (1867-1963)

Bila je to lady Evelyn, kasnije Zejneb, Cobbold koja je bila jedna od posljednjih aristokratskih viktorijanaca koji su prešli na islam. Rođena 1867. godine u Edinburgu, Škotska, kao kćerka 7. grofa od Dunmorea, lady Evelyn izgledala je podjednako kod kuće u modernim salonima Mayfaira i Pariza kao u udaljenim kampovima u libijskoj pustinji. Bila je istaknuta sportistkinja i lovac na jelene.

1933. godine, sa svojih 65 godina, najavila je svoj prelazak na islam i postala prva žena sa Zapada koja je otišla na hadž. Napisala je knjigu “Hodočašće u Meku” u kojoj je detaljno opisala svoje iskustvo.

Prije nego što je umrla u 96. godini života, ostavila je uputstvo da na njenom nadgrobnom spomeniku, na brdu u udaljenom Invernesu u Škotskoj, piše: “Allah je svjetlost nebesa i zemlje.”

Veliki dio svog djetinjstva provela je u Alžiru i Kairu gdje je odgajana sa muslimanskim dadiljama, a kasnije je pisala o tome kako se osjećala kao muslimanka od malih nogu, ali je odlučila promijeniti svoju vjeru tek nakon upoznavanja sa papom. Opisala je njihov susret:

“Bila sam u Rimu kod prijatelja kada me je domaćin upitao da li bih željela da upoznam papu. Naravno, bila sam oduševljena. Kada mi se iznenada obratio pitajući da li sam katolikinja na trenutak sam ostala zatečena, a onda sam odgovorila da sam muslimanka. Šta me je tada nagnalo da to izgovorim ne znam, jer godinama nisam razmišljala o islamu. Ali tada se “šibica zapalila”, a ja sam u tom trenutku odlučila da proučavam ovu vjeru.”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta