Tekstovi

Prihvati svoj kader/odredbu: Vjeruj u Allahov plan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Da bismo u našim srcima dobili povjerenje i nadu u Allaha dž.š. najbolje će nam pomoći ajet iz sure El-Bekare u kojem Uzvišeni Allah kaže: Propisuje vam se borba, a ona ja za vas odvratnost. I moguće je da nešto mrzite, a to je dobro za vas; i moguće je da volite nešto, a to je zlo za vas. A Allah zna, a vi ne znate. (216)

Posebno ovaj dio ajeta Allah zna vi ne znate je ključan za nadu i povjerenje. Zašto? Zato što uključuje ihsan (arap. uljepšavanje, savršenstvo) i tewwkul (oslonac na Allah dž.š.) . Kako nam to pomaže? Pomaže nam tako što gasi i briše iz naših misli i razmišljanja “ako” i ” zašto” , ” šta ako ovo, šta ako ono”, ” zašto je se to meni dogodilo” i slično. Taj dio ajeta je ono što bismo mi trebali prihvatiti i voditi se time u životu, osloniti se na Allah i u potpunosti vjerovati da je ono što nam je On odredio dobro po nas pa makar to mi i ne vidjeli.

Da biste doživjeli mir prihvatite kader, a kada prihvatimo kader znači da smo prihvatili šta se događa; postajemo jedni od strpljivihli time smo dobili i dvije vrijedne stvari:

  1. Dobili smo smirenost( sakinah) u našim srcima.
  2. Allah Uzvišeni je zadovoljan s nama i Pomaže nam na tom putu.

Mnogi ljudi se ” opiru”  kaderu. Kako? Kada se nešto dešava u našem životu i izgubimo nadu, ali imamo tendenciju da bude sve kako mi želimo i viziju načina na koji želimo da se stvari kreću naprijed u životu, a ukoliko se ne desi onako kako smo mi imali viziju i to zamišljali, postanemo iznervirani i isfrustrirani, počnemo se osjećati depresivno i potišteno što se često odrazi i na druge ljude. Sve to što nam se dešava je zbog manjka povjerenja u Allahovu odredbu i smirenosti, jer ne prihvatamo situaciju u kakvoj jesmo.

Situacija se možda promjeni, možda ne. Desiti će nam se ono što je Allah odredio, svidjelo se to nama ili ne. Kada ne prihvatimo to, ne prihvatamo ono najbolje što nam je Allah odredio za nas. I na kraju se prisjetite imanskog šarta da sve što se događa, događa se Allahovom voljom i Allahovim određenjem.

Izvor: aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta