Prilozi posjetitelja

Prijatelju, imaš li nekoliko minuta?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

O ti, koji po tmurnim diskotekama, sa preglasnom muzikom od koje uši sutradan zvone, gledaš djevojke bez stava, poluobučene, kako se uz čašu vina slikaju za FB. Naravno, ni u ludilu ih ne želiš ženiti, ali koristiš njihovu naivnost. Pune su šminke, glume i izvještačenosti

O ti sanjaru, vizionaru, kojeg misli vode prostranstvima vlastitih želja, poput lepršavog leptira, koji ide od cvijeta do cvijeta… U glavi prebireš slike svijeta u kojem živiš, pa se otrgneš mislima, jer ne vidiš se u svemu tome.

Tvoj je svijet sušta suprotnost. U njemu si ono što si oduvijek želio da budeš, a ne kako te vide ljudi, koji te ne shvataju. Nisi ukalupljen. U tom svijetu, uloga koja ti je namijenjena jednaka je tvojoj sposobnosti i mogućnostima. Dobio si priliku da pokažeš šta znaš. Ljudi koji te okružuju, cijene tvoj rad i doprinos društvu. Okružio si se onima koji nisu zavidni, ne ogovaraju te čim ti okrenu leđa, saslušaju te do kraja, ne prekidaju te, ne podsmijavaju ti se. Tvoj uspjeh doživljavaju kao uspjeh svog radnog kolege, rođaka, komšije, dobrog prijatelja…

O ti koji u prostoriji sa spuštenim zavjesama, u oblaku dima, pušiš “džoju” sa “haverima”, kojima su “undercover” za vratom i čekaju da mu naprave “sačekušu”, pri predaji “robe”.

O ti koji sa nepoznatim “tipovima”, koji se tuku po kafanama, piješ “dvolitru” u parku. Ločeš “k’o Rus” da bi ispao faca, pa poslije povraćaš. Ujutro te boli glava do podne, pa se zbog toga, što te je majka na lijep način nekoliko puta budila, izgalamiš na nju.

O ti, koji po tmurnim diskotekama, sa preglasnom muzikom od koje uši sutradan zvone, gledaš djevojke bez stava, poluobučene, kako se uz čašu vina slikaju za FB. Naravno, ni u ludilu ih ne želiš ženiti, ali koristiš njihovu naivnost. Pune su šminke, glume i izvještačenosti.

O ti koji nisi sretan u ljubavi, od osnovne škole te forsiraju da imaš nekakvu simpatiju. Kao da imaš uvjte da se vjenčaš u 13. godini. Po njihovom, treba da trošiš vrijeme, novac, emocije, a tek si za brak spreman za pet-deset godina. Nemaš cure, ah, jadnik, mora da si štreber. Aha.

O ti, da li si pokušao učiniti jednu ogromnu stvar u svome životu? A hrabar si do sada bio, priznajem ti, jer zbog grijeha koje si do sad činio, vjeruj, brdo bi se od straha od svog Stvoritelja u prašinu pretvorilo. Zemlji kojom hodiš, težak si. Meleke, plemenite pisare, koji te u stopu prate, rastužuješ svojim grijesima. Da li si pokušao, za isto ono  vrijeme, nekoliko minuta, dok “džoja” kruži, dok potegneš koji “cug”, dok po diskoteci razgledaš “ufurane trebe”, dok klikaš po internetu gledajući razvrat… da li si pokušao, za isto to vrijeme, nekoliko minuta, klanjati namaz i pasti na sedždu Onome koji čini ljude sretnima i tako promijeniti svijet oko sebe, učiniti da bude onakav kao u tvojim snovima?

Brat S. M.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta