Tekstovi

Primit ću islam ako mi ohalalite alkohol

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U vrijeme Omera, radijallahu anhu, jedan je čovjek došao da primi islam i tom prilikom rekao je: “Primit ću islam ali ako mi ohalalite da pijem alkohol.” Na to mu Omer, radijallahu anhu, reče: “Primi ti islam, pa ćemo za alkohol lahko.”  Čovjek izgovori šehadet, pa mu Omer, radijallahu anhu, reče: “Sad si primio islam, jesi li musliman?” “Jesam”, odgovori čovjek.” “Je li te neko natjerao da primiš islam?”, upita Omer, pa mu čovjek odgovori da nije. “Eh, onda da ti pojasnimo propis o pijenju alkohola u islamu: ako popiješ alkohol, mi ćemo te bičevati, svaki put kad popiješ, dobit ćeš 40 udaraca bičem.” Čovjek se uplaši i reče: “Ja ću onda pobjeći od kazne”, a Omer mu reče: “Ako pobjegneš, onda ima još nešto gore, onda ti ode glava, pa ti sad izaberi.” “Ja ostavljam alkohol u potpunosti”, reče čovjek.

Ovdje do izražaja dolazi mudrost Omera, radijallahu anhu! Ovom čovjeku nije rekao da ne treba da primi islam jer je on alkoholičar i da kao takav ne treba da prihvata islam, pa je čovjek mogao otići i preseliti na drugi svijet u kufru. Bolje da godinama pije alkohol ili da ga nikad ne ostavi, ali da je musliman, nego da preseli u nevjerstvu. Znači, alkohol, kamata… sve su to veliki grijesi, međutim, nisu kufr. Zato nemoj da otjeraš čovjeka koji čini veliki grijeh, da ga otjeraš od hajra da posvjedoči da je Allah jedan, ili da otjeraš nekog ko hoće da se vrati vjeri ili da počne praktikovati vjeru u svom životu, a ti vidiš da ima kod sebe velikih grijeha. Možda će mu Uzvišeni podariti da s vremenom ostavi te grijehe, zato ne odbijajte ljude od povratka Allahu.

 Recimo, ako dođe žena i hoće da primi islam, ali kaže da neće da se pokrije, ne govorite joj da nije muslimanka zbog toga i da joj šehadet ne važi. Važi joj, ona je muslimanka, kod Uzvišenog se vodi kao grješnica zbog toga što ne nosi hidžab, možda će se nekad kasnije u životu i pokriti, a ako Uzvišeni htjedne, može joj oprostiti i podariti da uđe u Džennet i bez hidžaba. Nenošenje hidžaba veliki je grijeh i sa tim se ne bi trebalo poigravati, ali nije kufr. Dakle, kada žena hoće da primi islam, ali neće da nosi hidžab, neka primi islam, jer mnogo je veći hajr da primi islam i da ne nosi hidžab nego da ne prihvati islam.

Objasnite ljudima kakvi su propisi islama u pogledu tih pitanja ako vidite da čine neke grijehe, ali sa ljudima budite ljubazni i ne tjerajte ih od islama svojim postupcima ili riječima i sjetite se sami koliko je vama trebalo vremena da ostavite neke harame kada ste odlučili da se vratite vjeri, a možda ima još nekih haram stvari koje ne možete da ostavite ni dan-danas.

Sa predavanja Seada Islamovića, prof. 
Priredio: Islamski portal N-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta