Lijepi islam

Propisi i zanimljivosti o selamu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu je potpuni islamski pozdrav. Nosi značenje: Neka je na vas mir, Allahova milost i berićet. Zamislite kad bismo svaki put svjesno i s predanošću selamili, prisjećajući se značenja!

Evo nekoliko propisa i zanimljivosti o pozdravu, možda niste neke znali.

🌿

Kad te neko pozdravi sa Esselamu alejkum, od islamske etike je da dodaš i otpozdraviš mu ljepšim i potpunijim rekavši Ve alejkumusselam ve rahmetullah.

Ako te neko pozdravi sa Esselamu alejkum ve rahmetullah, od islamske etike je da ti njemu dodaš ljepšim i potpunijim i kažeš Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Uzvišeni kaže:  “Kada pozdravom pozdravljeni budete, ljepšim od njega otpozdravite, ili ga uzvratite, jer će Allah za sve obračun tražiti.” (En-Nisa, 86.)

Nazvati selam je pritvrđeni sunnet, a odgovoriti na njega je vadžib – obavezno.
____________________

Dozvoljeno je pozdravljati se sa drugim pozdravima, kao što je Dobro jutro, Merhaba (što u arapskom znači dobrodošlicu) i prenosi se da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem pozdravio na ovaj način.  Ali je selam najbolji i najpreči pozdrav.

Od islamske etike i sunneta je da mlađi prvi poselami starijeg, onaj koji je u pokretu prvi selami onog ko sjedi, mala skupina prva selami veću skupinu, kako stoju u hadisu kod Buharije.

Sunnet je poselamiti se nakon kratkog ili dugog razdvajanja ponovo, makar se radilo o veoma kratkom razdvajanju, jer je selam dova, nikad je nije dosta.  Spominje se da bi ashabi skupa putovali, pa bi ih putem razdvojilo neko stablo ili prepreka da se na trenutak razdvoje, pa kad bi se ponovo sreli licima, poselamili bi se ispočetka.

Lijepo je poselamiti svakog muslimana, bez razlike da li je poznanik ili ne, a u našem slučaju, bez razlike na izgled, boju i dužinu mahrame/brade jer je veoma rašireno da se muslimani neistomišljenici usljed netrpeljivosti ne selame i okreću glavu.

Bolje je ne selamiti suprotan spol, radi sigurnosti od iskušenja ili fitne, osim ako se radi o starijim ljudima.
_________________

Selamimo čak i mrtve, jer je propisana dova kad se prođe pored mezarja koja glasi:

السَّلامُ عَلَيكُمْ أَهْلَ الدِّيارِ، وَإِنَّا إِنْ شَاءَ اللَّهُ بِكُمْ لاحِقُونَ،

Esselamu alejkum ja ehle-d-dijar, ve inna inšallahu bikum lahikun (Neka je mir na vas o stanovnici ove nastambe, i mi ćemo vam se inšallah uskoro pridružiti.)

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu, svima koji ovo čitaju.

Hanka Vlahovljak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta