Odgovori

Proslava nove godine

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!
Da li ima zapreke da mi, muslimani, proslavljamo novu godinu (31/12) i da za tu priliku kitimo jelke u kucama? Allah dz.s. te nagradio!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Sudjelovanje sa nevjernicima u njihovim praznicima nije dozvoljeno radi sljedecih razloga: To je vid poistovjecivanja i oponasanja, a Allahov Poslanik a.s. je rekao:*Ko bude oponasao neki narod,on im I pripada*

Ova poslanicka izreka sadrzi opasnu prijetnju. Abdullah b.el-As kaze:*Ko bude sagradio kucu u nevjernickoj zemlji I pratio njihove praznike i proslave,te ih bude oponasao u tome do svoje smrti,bice jedan od propalih na Sudnjem danu*
•
Sudjelovanje u tim praznicima, vid je ljubavi I prisnosti s njima. Uzviseni Allah nam porucuje:*O vjernici, ne uzimajte za zastitnike jevreje I krscane! Oni su sami sebi zastitnici!A njihov je I onaj medju vama koji ih za zastitnike prihvati,Allah uistinu nece uputiti pravim putem ljude koji sami sebi nepravdu cine* (El-Maide,51.)

*O vjernici,ako ste posli da se na putu Mome borite I naklonost Moju steknete,s Mojim I svojim neprijateljima ne prijateljujte I ljubav im ne poklanjajte – oni poricu Istinu koja vam dolazi I izgone Poslanika I vas samo zato sto u Allaha, Gospodara vaseg vjerujete. Vi im krisom ljubav poklanjate, a Ja znam I ono sto tajite I sto javno cinite. Onaj od vas koji to bude cinio s pravog puta je skrenuo* (El-Mumtehine,1.)
•
Obiljezavanje praznika nije ni u kom slucaju samo obicaj, nego je to pitanje koje zadire u vjerovanje i ideologiju. Na to upucuju rijeci Allahovog Poslanika,a.s.:*Svaki narod ima svoj praznik,a ovo je nas blagdan (tj.bajram*. Njihovi praznici ukazuju na ispraznu I politeisticku vjeru.
•
Neki ucenjaci su rijeci Uzvisenoga:*I oni koji svjedoce lazno…* (El-Furqan,72.),protumacili kao prisustvovanje nevjernickim praznicima. Nije dozvoljeno slanje I prodaja praznicnih cestitki,kao ni prodaja I poklanjanje bilo cega, sto je poznato da se koristi za vrijeme njihovih praznika.

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta