Aktuelnosti

Razilaženje oko datuma dana Ašure

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Debata se vodi u vezi dana Ašure, a samim tim je došlo i do podijeljenosti u vezi tog dana: Prva grupa su oni koji određuju po takvimu Ummul-Qura gdje je određeno da Ašura pada u ponedeljak tj. 10. muharrem (5. decembar);

Druga grupa su oni koji početak mjeseca određuju viđenjem mlađaka. Astronomska organizacija u Džiddi koja se u određivanju mjeseci oslanja na viđenje mlađaka oglasila je da mlađak nije viđen u noći nakon džume tj. 29. zul-hidždžeta (25. novembra) te se subota upotunjuje kao 30. dan zul-hidždžeta, a prvi dan mjeseca muharrema je nedelja 27.decembar. Saudijski vrhovni sud je u jučerašnjem saopštenju izjavio da je dan Ašure utorak tj. 10. muharrem (6. decembar)

Muftija Kraljevine Saudijske Arabije šejh AbdulAziz bin Abdullah Alu eš-Šejh koji je i predsjednik Vijeća velikih učenjaka i Odjeljenja za naučna istraživanja i izdavanja fetvi pozvao je da se posti ponedeljak i utorak (5. i 6. decembar) ističući da je ovo rješenje kako bi se prevazišlo razilaženje između onih koji početak mjeseca određuju po takvimu i onih koji to čine viđenjem mlađaka. (Novinska agencija Ukaz)

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora sudske prakse u Saudijskoj Arabiji koji je i prof. fikha na Univerzitetu Imam Muhammed bin Saud el-Islamijjeh dr.Sad bin Turkij el-Haslan je rekao: “Doista, početak mjeseca muharrema u prošli petak uveče tj. u subotu 26. novembra nije potvrđen. Rekao je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Ako se mlađak skrije od vas, (tj. ne vidite mlađak) računajte prethodni mjesec trideset dana.’ Pošto je petak (25. novembar) 29. zul-hidždže upotpunjuje se mjesec zul-hidždže sa subotom (26.novembar) kao 30. zul-hidždže, a prvi dan mjeseca muharrema je nedelja (27. novembar) Pa je samim tim utorak (6. decembar) 10. dan muharrema i dan Ašure. Uzimajući u obzir da je sunnet da se pored dana Ašure posti i dan prije ili dan poslije.”

Rezime: Postite ponedeljak i utorak (5. i 6. decembar) i nećete pogriješiti.

Irfan Kasumovic, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta