Aktuelnosti

Važno obavještenje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

JEVMU AŠURA U UTORAK 06.12.2011 (braco i sestre, prije nego procitate ovaj tekst, preporucujemo Vam da postite i ponedeljak i utorak, da bi se time razbila svaka sumnja a i od sunneta je da se posti dan prije ili dan poslije jevmu asure – dan asure). Vrhovni Sud u Saudiskoj Arabiji objavio je saopštenje da je JEVMU AŠURA u UTORAK 06.12.2011 godine ili što odgovara trenutnom kalendaru koji se…

ravna po Ummu El-Kurra 11.01.1432 godine po Hidžri, a ova obavjest je zasnovana na viđenju mlađaka za mjesec Zil-Hidždže u noći Petka 01.12.1432 godine što odgovara 28.10.2011 godine.

Direktan tekst obavještenja je sljedećeg sadržaja:

“Hvala Allahu Jedinom koji nema sudruga, neka je salavat i selam na Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem… a zatim: Allah je ovaj mjesec tj. Muharem odlikovao nad drugim mjesecima i časnim ga učinio pripisavši ga Sebi i nazvavši ga ALLAHOV MJESEC MUHARREM (ar. Šehrullahi Muharrem), a on je također od Sveti Allahovi mjeseci (ar. Ešhuru-l-Hurum) u kojima je zabranjeno ratovati i prolivati krv. Rekao je Allah, azze ve dželle:

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ۚ ذَٰلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ ۚ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ [٩:٣٦]

Uistinu! Broj mjeseci kod Allaha je dvanaest mjeseci u Knjizi Allahovoj, na Dan kad je stvorio nebesa i Zemlju. Od njih su četiri sveta: to je vjera prava. Zato ne činite u njima zulm dušama vašim…” (Prijevod značenja sura At-Tewba, ajet broj 36).

I od najbolji dijela koje čovjek može da uradi i s njima se približi svome Gospodaru jeste post, i to je najbolja vrsta dobrovoljnog posta kako je došlo u hadisu kojeg bilježi imam Muslim od Ebu Hurejre, radijjallahu anhu, da je kazao, rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

فعن أبي هريرة أن النبي صلى الله عليه وسلم قال: “أفضل الصيام بعد شهر رمضان شهر الله الذي تدعونه المحرم وأفضل الصلاة بعد الفريضة قيام الليل.” رواه مسلم

Najbolji post nakon posta mjeseca Ramazana, jeste post Allahova mjeseca kojeg vi nazivate Muharrem, a najbolji namaz nakon obaveznog (Farz) namaza jeste noćni namaz” Bilježi imam Muslim.

Također, od Ibn Abbasa, radijjallahu anhuma, se prenosi da je kazao: “Kada je došao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u Medinu vidio je Jevreje kako poste deseti dan Muharrema, tj. Ašuru, pa je upitao šta je to? Na što mu odgovoriše: Danas je “dobar dan”, na današnji dan Allah je spasio Benu Israil (sinove Israilove) od njihova neprijatelja, te je ovaj dan postio Musa, alejhi selam. Na to je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ja sam preči Musa’u od vas pa ga je postio i naredio da se posti.” Bilježi imam Buhari.

Upitan je Ibn Abbas, radijjallahu anhu, o postu dana Ašure pa je kazao: “Nisam vidio da Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, posti i jedan dan tako da je smatrao njegovu vrijednost velikom nad drugim danima osim ovoga dana (tj. Ašure) a niti da je samtrao bolji mjesecom od ovoga mjeseca u kome smo mi tj. Ramazana.” Bilježe imami Buhari i Muslim.

Od Ebu Katade, radijjallahu anhu, se prenosi da je čuo Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve selem, da je bio upitan o postu Ašure, pa je kazao: “Post dana Ašure je Kefaret (otkup) za prošlu godinu.” Bilježi imam Muslim.

Također, od Ibn Abbasa, radijjallahu anhuma, se prenosi da je kazao: Čuo sam Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem kako kaže: “Ako me Allah poživi do sljedeće godine postit ću i deveti dan (tj. deveti dan Muahrrema).” Bilježi imam Muslim.

Sobzirom da nismo bili u stanju da vidimo Mlađak nastupanja Allahova mjeseca Muharrema u noći Subote 01.01.1433 hidžretske godine shodno takvimi Ummu El-Kurra, a i zbog nepostojanja razilaska po tom pitanju u prošlim danima, uzeli smo riječi Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kao dokaz kako postupiti u datoj situaciji:

وَعَنِ اِبْنِ عُمَرَ رَضِيَ اَللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اَللَّهِ ق يَقُولُ: (( إِذَا رَأَيْتُمُوهُ فَصُومُوا, وَإِذَا رَأَيْتُمُوهُ فَأَفْطِرُوا, فَإِنْ غُمَّ عَلَيْكُمْ فَاقْدُرُوا لَهُ )). مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ. وَلِمُسْلِمٍ: (( فَإِنْ أُغْمِيَ عَلَيْكُمْ فَاقْدُرُوا لَهُ ثَلَاثِينَ )). وَلِلْبُخَارِيِّ: (( فَأَكْمِلُوا اَلْعِدَّةَ ثَلَاثِينَ )).

Prenosi se od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je rekao: „Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: ‘Kada ga (mlađak) vidite, postite, a kada ga vidite, mrsite se, a ako vam se zakloni, onda mu odredite[1].’“ Muttefekun alejhi. [2]

Muslim prenosi: „A ako se naoblači, odredite trideset (dana).“ A kod Buharije stoji: „Pa upotpunite broj na trideset (dana).“

وَلَهُ فِي حَدِيثِ أَبِي هُرَيْرَةَ ت: (( فَأَكْمِلُوا عِدَّةَ شَعْبَانَ ثَلَاثِينَ )).

On prenosi u hadisu Ebu Hurejre, radijallahu anhu: „Upotpunite broj (dana) ša’bana na trideset.“ [3]

Također, shodno viđenju mlađaka za početak mjeseca Zul-Hidžeta u noći Petka 01.12.1432 hidžretske godine što odgovara 28.10.2011 godine, PONEDJELJAK 05.12. 2011 godine (ili 10.01.1433 hidžretske godine po Ummu El-Kurra računanju) je DEVETI DAN MUHARREMA, a UTORAK 11.01.1433 hidžretkse godine što odgovara 06.12.2011 godine je DAN AŠURA (tj. deseti dan Muharrema). Shodno viđenju mlašaka za prethodni mjesec Zul-Hidždže.

Molimo Allaha, azze ve dželle, da primi od svih postača njihov post kao i druga dobra dijela, a On je tome Kadar i Moćan. I na kraju neka je salavat i selam na Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

VRHOVNI SUD SAUDISKE ARABIJE

Pripremio i preveo: Safet Suljić, Fakultet Islamkog Prava- Riyad

izvor: www.et-taqwa.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta