Izreke i citati

Riznice islamske mudrosti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Rekao je mudri Lukman svom sinu: ”O sinko moj, zaista se covjek sastoji od tri trecine. Jedna trecina pripada Allahu, druga covjeku, a treca crvima. Trecina koja pripada Allahu jeste tvoja duša, trecina koja pripada tebi jesu tvoja djela, a trecina koja pripada crvima jeste tvoje tijelo.”

* * *

Receno je:”Primjer onoga ko pohlepno traži dunjaluk je kao primjer covjeka koji pije morsku vodu- što je više pije, sve je više žedan.

* * *

Rekao je Muhammed, s.a.v.s.: ”Nece se Allahov rob poniziti u ime Allaha a da mu Allah nece povecati ugled.” A Omer, r.a., je govorio: ”Nema ni jednog covjeka a da o njegovom vratu nije mudrost za koju je zadužen jedan od meleka. Allah, s.v.t., kaže tom meleku: ‘Ako Moj rob bude ponizan, uzvisi ga, a ako se uzvisi (uzoholi), ponizi ga .”

* * *

Omer ibn Abdul-Aziz je bio na putovanju sa halifom Sulejmanom ibn Abdul-Melikom kada se nebo naoblacilo i pocela padati jaka kiša, a sa svih strana je grmilo i sijevalo. Zbog tmine koju su napravili gusti oblaci, i sijevanja munja i gromova, njih dvojica su se nasmrt prestrašili.

U jednom trenutku se Omer ibn Abdul-Aziz poceo smijati, pa ga je Sulejman upitao: ”Zašto se smiješ, zar ne vidiš u kakvom smo teškom i jadnom stanju?” A Omer mu na to rece: ”O vodo pravovjernih, ovo su tragovi Allahove milosti ( aludirajuci da je kisa Allahova milost ) , pa pogledaj kako smo se prestrašili, a šta tek misliš o tragovima Allahove srdžbe i kazne ?”

* * *

Imam Šafija je upitan za jednu mes’elu pa je rekao:”Ne znam odgovoriti na to pitanje .” Kad su ljudi culi šta je rekao, ponovo su ga upitali: ” Zar se ti kao vrstan ucenjak ne stidiš da kažeš da ne znaš to što smo te pitali ?” Mudri Šafija im je odgovorio: ”Kako da se stidim onoga cega se ni meleki nisu stidjeli kada su Allahu, s.v.t., odgovorili : ” Mi ne znamo ništa osim onoga što si nas Ti naucio. ” (Bekare, 32.)

SAFF

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta