Urok

Sakrij blagodati Njegove

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako su samo divne blagodati Njegove. Kako se samo brzo naviknemo na njih. Kao da trebaju biti tu, kod nas. Kao da se tek tako podrazumijevaju. I kao da će uvijek biti tu, „naše“ . Vremenom, zaboravimo na one kojima te iste blagodati nisu date. Zaboravimo na one koji noćima ne spavaju, doveći Njemu za ono što mi već imamo. Zaboravimo i na one druge, koji imaju iste blagodati kao mi, ali nam nisu prijatelji. Naše dobro ih okahari, a zlo obraduje.  Nerijetko, naše blagodati počnemo javno objavljivati, hvaliti se, pokazivati da u njima uživamo. Postanemo toliko „javni“, da najintimnije stvari, poput zagrljaja i poljupca muža/supruge, poklona od nama najbližih, pozitivnog testa trudnoće ili trudničkog stomaka, novorođene bebe, slike djeteta, itd.- počnemo objavljivati svakodnevno, javno, učinivši time naš privatni život, njegove najsuptilnije dijelove dostupnim i dostu i dušmanu.

Ono što je još veći ibret jeste da kada nas neko na to dobronamjerno upozori, shvatimo upozorenje kao „štetno djelovanje“ protiv nas. I takav savjet uglavnom ignorišemo, a osobu koja nam ga je uputila „bojkotujemo“, shvatajući da nam je baš ta osoba zavidna, na nas ljubomorna, i da nam baš ta osoba želi zlo.
_______________

Nedavno sam imala priliku da sam jednu takvu sestru upozorila privatnom porukom, od srca kao rođenu sestru, da ne objavljuje toliko mnogo intimne stvari iz svog života i da ima obzira da joj nisu svi na društvenim mrežama prijatelji. Da joj je bolje da svoje blagodati i radost koju osjeća zbog njih sakrije. Dobila sam samo „seen“ na poruku. Nije mi bilo zaista krivo, shvatila sam to kao njen izbor. Ona je i dalje blagodat nastavila objavljivati, gotov svakodnevno. A onda me je jednog dana potresla vijest da je sestra baš tu blagodat izgubila. Subhanallah, koliko smo lakomosleni. Dugo mi je bila u mislima i dovama, Allah da joj se smiluje i sabur podari. I boljim zamijeni.

Sjetimo se savjeta Jakub, a.s., njegovom voljenom sinu Jusufu, a.s.: On (Jakub) reče: “O sinko moj, ne kazuj svoga sna braći svojoj, da ti ne učine kakvu pakost, šejtan je doista čovjeku otvoreni neprijatelj.“ (sura Jusuf, 5)

Ovaj savjet možemo da primijenimo na svemu, svakodnevno. A posebno na našem javnom prostoru, kao što su društvene mreže. Krajnje je djetinjasto da se vjernik i vjernica ugledaju na poznate ličnosti, i da se žele identifikovati sa njima. Da poput njih žele dijeliti svoju privatnost, svoju intimu, javno, sa svim i svakim, bez imalo ljubomore na blagodati koje nam je On darovao. I bez imalo ljubomore u čuvanju našeg privatnog života. Bez pitanja samom sebi: Šta dobijam ako nešto privatno objavim i podijelim javno? Zbog čega to činim? Imam li potrebu da dokazujem svoju sreću drugim ljudima? Da li imam potrebu da se hvalim, jer ako imam onda možda i sam/a nisam sretan/a?

Trebamo, također, imati na umu i da je Allahov Poslanik, sallallahualejhi ve sellem, rekao: Urok je istina…, zatim: „Najveći uzročnik smrti moga ummeta, poslije Allahovog kadra, jest urok.

Pored traženja zaštite kod Allaha od uroka i od svakog zla, trebamo izbjegavati sve ono što nas i blagodati koje su nam date bespotrebno izlaže uroku. Zašto da svoje blagodati žrtvujemo zarad pokazivanja istih na društvenim mrežama? Kao i lijepi snovi, blagodati i privatni život se dijele samo sa iskrenim i bliskim ljudima. I nisu dostupne svemu i svakome.

Neko će ih nesvjesno ureći. Pogledom, uzdahom. Tvoj pozitivni test trudnoće jer se godinama istom nada. Tvoje čedo, jer svoje nema ili je izgubio. Tvog supružnika, jer svog nema. Tvoju nafaku, jer je njegova oskudna. A neko ciljano, makar sve imao, jer mrzi tvoj osmijeh i tvoju sreću… Zato, sakrij blagodati Njegove.

Gospodaru, molim Te da nas i blagodati koje Si nam darovao zaštitiš od trendova društvenih mreža. Od uroka i zavisti. I molim Te da nas učiniš od onih koji pouku primaju i savjete iskrene prihvataju. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta