Šaljive priče

Šaljiv dogadjaj dr. Aida El Karnija sa Saudijskim vladarom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zanimljiv razgovor dr. Aida El Karnija i kralja Selamana vezan za knjigu “Ne tuguj”

Šejh, dr. Aid El Karni jedan je od istknutih saudijskih alima a poznat i po izrazitom smislu za humor zbog čega mi je posebno drag… Njegova poznata knjiga Ne tuguj – La tahzen, knjiga je milionskih tiraža. Samo u izdavačkoj kući Ubejkan u KSA, odštampana je u deset miliona primjeraka na arapskom jeziku, a u svijetu je prevedena i štampana na čak 30 jezika i doživjela neviđen prijem kod ljudi. Zanimljivo je kako je i gdje šejh El Karni započeo pisanje knjigu Ne tuguj.

Šejh priča: “Prije petnaestak godina napisao sam jednu kasidu koja je od strane saudijske vlasti bila pogrešno shvaćena te sam zbog nje u gradu Džedi bio pritvoren na deset mjeseci, i upravo tamo sam počeo pisati knjigu Ne tuguj. Ima sam neopisivu inspiraciju i osjećaj pri pisanju, a nisam ni sanjao da će se knjiga uopšte štampati, a kamali doživjeti ovakavu čitanost. Knjiga je oštampana i doživjela što je doživjela.
Nedugo poslije izlaska knjige, današnjem kralju Selamanu koji je u to vrijeme bio emir Rijada, preselio je jedan od sinova. Tih dana kralj me nazvao telefonom i kazao da je došao do primjerka moje knjige “Ne tuguj” uz opasku da sam mu je trebao ranije lično pokloniti. Nakon što sam se izvinio na tome kralj Selman mi reče: “Sinoć sam pročitao 90 stranica knjige, potom sam zaspao mirnog srca, čvrste vjere u Allahovo kader i Njegovu odredbu”. Potom me upitao kada sam napisao ovu knjigu?

Obzirom da često pribjegavam šegi odgovorio sam; “Napisao sam knjigu u zatvoru u Džedi kada ste me zatvorili zbog one moje kaside”. Kralj Selman na to uzviknu; “Ooooo…”. Pomislih da će mi se izvinjavati i i tražiti halala, ali on reče: “Bogami kada bi znali da ćeš opet napisati nešto slično, sad bi te opet pritvorili pa da nam još jednu sličnu knjigu napišeš!”

Jasmin Nedimović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta