Problem i devijacije u društvu

Samoubistva – Islam kao rješenje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U malom gradicu Bridgend, drzava Wels (Velika Britanija), je , neobicno, mnogo omladine uzelo sebi zivot u toku zadnje godine. Zadnje samoubistvo je se desilo prosle sedmice, a pocinioc je bila 16-godisnja Jenna Parry. Od januara prosle godine do sada je 17 osoba, starosti izmedju 15-27 godina, izvrsilo samoubistvo. Svi su oni umrli na isti nacin, tako sto su se objesili. Ovaj mali gradic se potresa, poslije serije samoubistava. Mlada djevojka, Jenna, je pronadjena objesena na jednom drvetu, u sumi udaljenoj nekoliko kilometara sjeverno od grada. Prije dvije sedmice pronadjeni su mrtvi rodjaci Kelly Stephenson, 20, i Nathaniel Pritchard, 15. Oni su zivjeli u istoj ulici, a samoubistvo vjesanjem su izvrsili u razmaku od samo nekoliko sati.

Britanska stampa spekulira da postoji neki “tajni samoubilacki pakt” medju omladinom u gradu Bridgend, jer posjeduju dokaze da je se desetoro, od onih koji su izvrsili samoubistvo, poznavalo. Policija tvrdi da, za sad, ne posjeduje neke indicije da je izvrsen neki zlocin ili da postoji neki “tajni pakt”, medjutim priznaje da je neobicno veliki broj samoubistava u podrucju.

I u Svedskoj raste broj samoubistava medju mladima. – ” Imamo podatke da svake sedmice jedna mlada osoba izvrsi samoubistvo” – kaze Mariann Åström, predsjednik udruzenja SPES (Riksorganisationen Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd) drzavna agencija za prevenciju samoubistava i pomoc prezivjelim.

Ona smatra da se broj samoubistava medju mladima moze prosiriti. “Na jedan nacin ovako nesto moze da inspirise druge. Mladi vide druge, koji se, isto kao i oni, osjecaju lose i onda samoubistvo vide kao jedini izlaz. Jer kad se covjek osjeca tako lose, mozda ne vidi nista drugo kao rjesenje”. (izvor: svedske novine “Aftonbladet”)

******

Subhanallah, kako je ovo potresna, zastrasujuca i pomalo nevjerovatna prica. Sta moze navesti omladinu na zapadu, koja zivi u materijalnom izobilju, da izvrsi ovakve strasne stvari? Ljudi koji imaju sta im dusa zazeli od materijalnih stvari, ali da se tako lose osjecaju pa pribjegavaju ovakvom necem. La ilahe illallah.

Ovo je jos samo jedan dokaz da je insan sacinjen od tijela i duse. Podaj covjeku sve materijalno, ali ga zapusti duhovno, i nacices ga nesretnim i nezadovoljnim. Jednom mladom muslimanu, koji je od malehna odgajan u ispravnom islamu, odnosno ispravnoj akidi, nikad na um nece pasti, a kamoli da uradi ovako neko drasticno djelo. Jer islam covjeku daje smirenost i zadovoljstvo u zivotu, daje mu snagu da prebrodi iskusenja koja ga pogadjaju u ovom, prolaznom, zivotu.

Jedan musliman ne moze biti pesimista, jer sta god da ga snadje, zna da ce proci, i da kad tad mora otici sa ovog svijeta i da postoji drugi ljepsi svijet u kojem, inshaAllah, nece biti ni tuge ni zalosti. Jedan musliman se oslonja na Onoga Koji sve cuje, Koji sve vidi, Koji je uvijek bdije nad svakim od nas i Koji uvijek daje izlaz i olaksanje Svojim poniznim robovima.

A kako je tezak i prazan zivot onima koji u svom zivotu nemaju vjere, koji ne znaju pravi smisao zivota na ovom svijetu i koji tumaraju u mraku ovog dunjaluka, samo da bi izvrsavali svoje strasti i kojima je sejtan l.a. najbolji drug – a kako je on los drug. Stvorenje koje prati covjeka i ubaciva mu nemir i nespokoj u zivotu, do te mjere da se covjek tako lose osjeca, zapdne u depresiju i na kraju uradi ovako nesto protiv sebe. Jedan vjernik, musliman, kada ga napadne sejtanska napast, se brzo oporavi i vrati, tako sto trazi utociste kod svog Gospodara, i onda mu Allah, swt, pritekne u pomoc i otjera od njega tjeskobu i prokletog sejtana.

A kome da se okrene onaj koji ne vjeruje? Kome drugom do alkoholu, drogi ili, kao sto vidimo iz gornjih slucajeva, samoubistvu. Da nas Allah, swt, zastiti od toga i da nam podari svijest da shvatimo kojim velikim darom smo darovani kada nam je data ova uputa i ova vjera.
Napomena: Na video predavanju od Yusufa Estesa “Smisao zivota”, koji cemo, inshaAllah, uskoro postaviti na stranicu, se govori, izmedju ostalog o ovim stvarima.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta