Poučne priče i tekstovi

Saobraćajni prekršaj koji me je podsjetio na polaganje računa na Sudnjem danu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Kada sam živio u Americi (Njujork), stiglo mi je pismo poštom da sam počinio saobraćajni prekršaj dok sam prelazio crveno svjetlo na semaforu, s preciznom naznakom “u to vrijeme, tog i tog dana”. I pitaju me u pismu nekoliko pitanja: “Priznajete li ovaj prekršaj ili ne? Imate li prigovora?” Kazna je bila oko 150 dolara. Pošto se ne sjećam da li sam prošao kroz crveno niti sam znao tačne nazive ulica, odgovorio sam im: „Da, imam prigovor. Nisam siguran da sam išao ovim putem niti da sam prošao kroz crveno.”
 
Nedelju dana kasnije dobio sam pismo sa tri fotografije mog automobila: jedna prije prolaska kroz semafor i bilo je crveno, druga dok sam na sredini semafora i crveno je, i treća nakon što sam prošao jedan metar kroz semafor, a crveno je! Nema spasa, slike su konačan dokaz! Platio sam 150 dolara nakon što sam priznao prekršaj i ućutao.
 
Nakon nekog vremena dok sam čitao Kur’an sjetio sam se ovog incidenta kada sam došao do ajeta: “Ova Knjiga Naša o vama će samo istinu reći, jer smo naredili da se zapiše sve što ste radili.” (45:29) To jest, Svemogući Allah ima “kopije” svega onoga što su ljudi radili u životu na ovome svijetu! Bio sam zaprepašten, naježio sam se i uplašio. O moj Bože… Ovo je kamera koju je napravio čovjek, a šta tek kažete na “fotografisanje i snimanje” svih naših djela od Gospodara ljudi?

U knjizi koja ništa ne izostavlja. Čuva se na sigurnom mjestu. Ne oštećuju je klimatski faktori, uragani, vjetrovi ili kiša. Ne može biti ukradena niti se iz nje može nešto izbrisati ili dodati. O moj Bože.. Svi grijesi ti se reprodukuju pred očima, sa svojim datumima, ljudima, mjestima… Sve snimljeno, audio i video.
 
I sve će to biti predočeno čovjeku na Sudnjem danu, kao što se navodi u ajetu: I Knjiga će biti postavljena i vidjet ćete grješnike prestravljene zbog onog što je u njoj. ‘Teško nama’ – govorit će – ‘kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!’ – i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti.” (El-Kehf, 49.)
 
A On, Uzvišeni, zna i izdaju očiju i ono što grudi kriju. On zna i ono što ljudske kamere ne mogu da snime! Sve će ovo biti predstavljeno čovjeku na dan polaganja računa…

O Allahu, podari nam iskreno pokajanje, jer Ti si od milostivih najmilostiviji.

Profesor Muhamed Salah Abdin
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta