Fikh

Savjet Ebu Bekra za Omera ibn Hattaba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kada je bio na samrtničkoj postelji, Ebu Bekr radijallahu anhu je pozvao Omera, radijallahu anhu da dođe kod njega. Kada je Omer došao, Ebu Bekr je rekao: „Doista ti želim dati jedan posljedni savjet, ako ga prihvatiš od mene:

„Doista Uzvišeni Allah ima prava tokom noći koja ne prihvata tokom dana, i prava tokom dana koja ne prihvata tokom noći. I doista Uzvišeni Allah ne prihvaća dobrovoljna djela ibadeta sve dok se prvo ne obave obavezni. Zar ne vidiš one čij je tas dobrih djela težak na Ahiretu i težak je samo zbog toga što su slijedili istinu na dunjaluku, jer je činjenje toga bilo teško za njih (tj. zahtjevalo je napor i trud poput penjanja na uspon). I dolikuje tasu da bude težak kada se na njega stavi samo istina. Zar ne vidiš one čij je tas dobrih djela lahak na Ahiretu i lahak je samo zbog toga što su slijedili zabludu na ovom svijetu, i činjenje toga je bilo lahko za njih (tj. lahko, bez napora poput spuštanja nizbrdo). I dolikuje da tas bude lahak kada se na njega stavi samo zabluda. Zar ne vidiš da je Uzvišeni Allah objavio ajete koji ulivaju strah i ajete koji ulivaju nadu. To je stoga kako bi rob bio i u stanju nade za nagradom i u strahu za kaznom, bez da sebi oduzme život i bez nadanja za ičim drugim do istine od Allaha. Ako zapamtiš i primjeniš ovaj moj savjet onda neka ti nijedna stvar od nevidljivog ne bude draža od smrti, koja je u svakom slučaju neizbježna. A ako ne prihvatiš ovaj moj savjet onda neka ti nijedna stvar od nevidljivog ne bude mrža od smrti.”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta