Za sestre
red rose on brown envelope

Savjet meni i mojim sestrama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Kao dijete, dugo sam mislila da gotovo sve pokrivene žene imaju pregustu i dugu kosu, jer se gotovo svakoj sestri nazirao raskoš i obrisi pokupljene kose ispod mahrame.
 
Jedne prilike u abdesthani Begove džamije sam po prvi put vidjela dvije sestre kako ispod kapice motaju dodatne mahrame u vidu punđe, pa sam shvatila da to okruglo, podignuto ispod mahrame uopšte nije kosa.
 
Hidžab, priznat ćemo, mnogo ljepše izgleda kad ispod kapice za mahramu napravimo raskošnu punđu u koju se stavi spužva, mahrama koja se namota oko prirodne kose, ili kapica za koju je prišivena spužva.
 
Ali mi to tako ne možemo nositi, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nedvosmisleno upozorio na takav izgled, kad je rekao:
Dvije su vrste stanovnika Vatre koje nisam vidio: “Ljudi s bičevima poput kravljih repova kojima udaraju narod i žene odjevene a nage, druge u zabludu odvode, a same su u zabludi, glave su im poput krivih grba horasanskih deva. One neće ući u Džennet, niti će osjetiti njegov miris, a doista se njegov miris prostire na toj i toj udaljenosti.” (Muslim, br. 2128)
————————
To je alegorija o uveličavanju glave velovima, tako da onaj ko ih vidi misli da je sve to kosa, a to je haram.” (Munavi, Fejdul-Kadir, 1/463)
Imam Kurtubi kaže: “Njihove je glave poistovjetio sa grbama deva zbog toga što su podigle pletenice svojih kosa na sredini glava, gizdajući se i neprirodno se dotjerujući.” (Ibn Hadžer, Fethul-Bari, 10/375)
Imam Nevevi, rahimehullah, u komentaru ovog hadisa kaže: “Ovaj je hadis nadnaravni vjerovjesnički govor, jer uistinu su se ove dvije vrste pojavile.” (Nevevijev komentar Muslimove zbirke hadisa, 14/110)
Ako smo bile spremne pokriti se radi našeg Gospodara, mnogo je lakše riješiti se zabranjenih detalja i vidova odijevanja i namještanja hidžaba.
 
Ravna glava možda izgleda ružno, ali upravo to – sve što izgleda lijepo ne može biti dio hidžab.
Hoćemo li se skupa izboriti i izbaciti ovaj običaj iz naše svakodnevnice?
 
Hanka Vlahovljak
 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta