Brak i islamska porodica

Bračni život nisu leptiri i duga

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Većina djevojaka imalo je san o “Velikom danu”; svaka od nas je sebe zamišljala kao mladu, obučena u potpunosti u bijelo, okružena cvijećem, a naši obrazi se crvene zbog stotine pogleda koji ih prate. Da, to je dan vjenčanja. Gledajući Diznijeve crtiće dok smo bili mali, većina nas je sretno jecala dok smo gledali kako princ i princeza pobjeđuju sva iskušenja i zla, kako bi ostali skupa cijeli život kroz bračno putovanje. Ali šta se nakon toga dešava?…

Da li smo gledali kako Pepeljuga diskutuje sa svojim princom oko toga gdje postaviti kauč? Ili o tome kako Belle nastoji da uskladi svoju profesionalnu karijeru i posao kod kuće? Šta je sa Snjeguljičinim sposobnostima kuhanja i tome kako je svoga princa šarmirala odličnim kuhanjem dok je on uživao jedući njenu ukusnu hranu? Nažalost, filmovi o princezama nas ne pripremaju za ono što dolazi nakon vječanice. Tek sam tri mjeseca u braku i ne mogu kazati da sam stručnjak za tu oblast života, ali mogu s vama podijelit neke od teških trenutaka koje sam imala.

Umijeće kuhanja

Samo sam znala skuhati jaja i šalicu čaja, a sve druge stvari sam mislila da se lako nauče kada se nađete u ulozi domaćice koja sprema i kuha. Ali strašna istina je da te “osnovne stvari” nisu dovoljne. Nemojte čekati da se nađete u kuhinji vašeg budućeg doma pitajući se kako se sprema kuhano meso ili ova ogavna stvar, pretpostavimo da se radi o riži, možda treba manje vode da bi se skuhala kako treba. Iskreno vam savjetujem da počnete učiti kuhati prije nego se udate. Učite od vaše majke i zapisujte, ako treba, sve što ona kuha. Kupite sebi bilježnicu i naslovite je imenom “Recepti” i neka vam ona bude najbolji drug. Ponesite je sa sobom svaki put kada krenete negdje na večeru u goste, pa ako vam se svikne to jelo, nemojte se stidjeti da pitate za recept kako biste ga zapisali. To će vam uveliko pomoći kada budete u braku.

Šta ako osjetim da mu se moje kuhanje ne sviđa? Onda ga upitajte! Neki muževi neće čekati da ga upitate, već će vam izbrbljati svoje mišljenje koje može biti negativno. Ali ne uzmajte to previše lično, već to iskoristite kao konstruktivnu kritiku, umjesto što će te plakati u sred noći. Nemoj se previše opterećivati jer ti si još uvijek početnik koji uči i proći će vremena dok ne naučiš sve vještine. Zato ga upitajte šta misli o današnjoj večeri i šta bi on volio da mu skuhaš. Možda se iznenadiš kada čuješ, ali može se desiti da ti dadne neke dobre prijedloge. Ahh! Upravo sam se posjekla po prstu! To je sasvim uredu i to se događa, a uz to još i po neka opeklina i modrica. Prvi dan moga kuhanja, ja sam posjekla oba palca, a moj muž je završio kuhanje tako što je slijedio moje instrukcije. Ali od tad do danas sam, uglavnom, uredu i prođe bez nesreća, s tim da ostvarujem odlične rezultate u kuhanju svaki put. Zato ne odustaj i ne potcjenjuj svoje kuharske sposobnosti ako se ponekad i posječeš.

 

Imaš novu “cimerku”

Nakon života kojeg si provela sa tvojom porodicom, sada počinješ živjeti sa novom osobom u tvom životu. Tvoj bračni partner također živi određenim načinom života kojemu ćeš od sada i ti svjedočiti. Neke stvari ti se mogu činiti čudne, frustrirajuće ili neugodne, ali moraš shvatiti da se i njemu isto to dešava. Možda imate različite navike spavanja ili se razlikujete u tome kako volite da soba bude uređena, ili koliko rano volite ustati na doručak. Ali to ne znači da trebate paničiti i proglasiti nezavisnu sobu u kući. Ne otpuhujte, već razgovarajte i iznalazite kompromisna rješenja.

Džabir, r.a., prenosi da je Poslanik, a.s., rekao u vezi Iblisa slijedeće: “Iblis ima prijesto na vodi odakle šalje svoje čete. Najbliži mu je onaj ko najviše smutnje posije. Dolaze mu i govore: ‘Uradio sam to i to’, a on odgovori: ‘Nisi ti ništa uradio.’ Onda mu drugi dođe i kaže: ‘Nisam ga ostavio sve dok ga nisam rastavio od žene’, a onda Iblis toga primakne sebi i kaže: ‘E, ti dobro radiš!’” (Muslim)

Dakle, ne dopustite šejtanu da vam putem trivijalnih stvari poremeti odnose sa vašim mužem. Baš u takvim situacijama na izgled sitnim i banalnim, šejtan pokušava da vas zavadi i posvađa u vezi stvari koje su se mogle rješiti razgovorom i diskusijom. Nikad nećeš moći promjeniti sve navike tvoga muža ili u svemu naći zajednički jezik, što znači da oboje morate nastojati prihvatiti navike onog drugog partnera u mjeri dok te navike ne uzrokuju štetu tom drugom bračnom partneru. Također smatram da je najvažniji ključ uspjeha sretnog braka, briga i pažnja na spram osjećaja drugog bračnog partnera. Poslanik, a.s., nas uči da volim drugima ono što volimo sebi i na taj način bi trebali tretirati i muževe.

Dakle, nastojte da ne prigovarate i pokušajte shvatiti da je on možda umoran, ili frustriran, pa nije dobro vrijeme da mu kažete da ste slučajno razbili novu mikrovalnu i da vam je potrebna druga. Očekujte da ne bude uvijek dobrog raspoloženja, svijesna sam da to nije ono što smo gledali na filmovima i čitali u romanima, pa mi je žao što vas moram razočarati ali bračni život nije uvijek poput slike duge i leptirova. Morate naučiti voljeti vašeg bračnog partnera bezuvjetno u ime Allaha, dž.š., i pomagati jedno drugom na ovom svijetu kako biste skupa ostvarili zajednički cilj u životu nakon smrti, a to je Džennet.

Autor: Sara N. Sad
Izvor: Onislam.net
Preveo i obradio Fahrudin Vojić, prof. – muslimanka.org

__________________________________________________
O autoru: Sara N. Sad je Egipćanka, koja je studirala medije i komunikologiju na Američkom Univerzitetu u Kairu. Trenutno je potpredsjednik u Help klubu vodećem srevisu pri Američkom Univerzitetu u Kairu. Njena uža oblast i zanimanje su marketing i mediji. Rođena je u Švedskoj a trenuto živi i radi u Egiptu.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta