Brak i islamska porodica

Kako da tvoj dijalog sa mužem bude učinkovit

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Priredio: Elvedin Pezić

Da bi tvoj dijalog sa mužem, prilikom rješavanja problema, a i u svim drugim situacijama, bio učinkovit, vodi računa o sljedećem:

1.    Odaberi adekvatno vrijeme za početak dijaloga sa mužem.
Nemoj započinjati dijalog sa njim u trenutku kada dolazi sa posla, niti kada je bolestan, niti kada je nervozan, pa makar razlog te nervoze ne bila ti, niti započinji dijalog pred djecom, niti u vrijeme kada se “rasplamsa plamen” njegove srdžbe.
Svaka žena zna kada je njen muž raspoložen, pa makar to uzrokovalo odgađanje dijaloga, jer je bitno postići cilj. Možda je najbolje vrijeme u ranim noćnim satima, kada je muž slobodan da se posveti tebi.

2.    Razgovaraj sa njim blagim, nježnim, i smirenim tonom.
Što tvoj glas bude više nježan i blag, imat ćeš veću nagradu za to, a to će ostaviti veći trag na njegovo srce.

3.    Tokom razgovora nemoj srdito mahati i pokazivati rukama, kao da se nalaziš u ringu za boks. Trebaš svoje ruke uposliti čuvanjem i držanjem njegovih ruku, nježno i blago dodirivati njegovo tijelo, jer nježno doticanje tijela smiruje njegovu srdžbu.

4.    Prije nego što počneš sa izlaganjem teme – problema o kojem želiš da razgovarate, spomeni svoju želju i nastojanje za postizanjem njegovog zadovoljstva. Spomeni mu da, bez obzira koliko se razišli u mišljenjima, na kraju će biti samo ono čime je on zadovoljan, pa makar to bilo i na tvoj račun i tvoju “štetu”. Ovakav pristup zatvorit će kod njega vrata šejtanskog došaptavanja njegovom srcu, pa neće pomisliti, kao što to čini veliki broj muškaraca, da ti želiš da njemu nametneš svoje mišljenje.

5.    Započni dijalog spominjući njegove pozitivne osobine i njegova lijepa svojstva.
Zahvali mu se na svemu što čini i daj mu podršku prije nego što počneš sa iznošenjem teme, jer je to prelijepa i oprobana metoda, koja će ostaviti veliki trag na njega. Primjera radi, možeš mu kazati: “ti si milostiv, dobrog srca, plemenit, i nikada nisi zakazao u našim pravima” i slično.

6.    Postepeno izlaži problem.
Nemoj odmah da ga osudiš da je pogriješio, ili da je to učinio zlonamjerno, već mu dopusti da sâm shvati, tako što ćeš mu navesti primjere. Možeš mu, naprimjer, kazati: “kada bi tebi došla voljena osoba i kazala ti to i to”, “učinio sam to želeći to i to”, nakon toga traži od njega da on sam presudi o tome.

7.    Traži savjet, a nemoj se raspravljati i svađati.
Kada god on kaže nešto, ti to potvrdi riječima: “u pravu si, sve što si kazao je tačno, poštujem to što kažeš” – pa makar se potpuno i ne slagala sa svime što je kazao – “ali, šta misliš da probamo sljedeću ideju, a ti sam odluči je li to uredu ili ne, a ja sam ubijeđena da će ti se svidjeti, jer to govorim iz iskustva”.

8.    Nemoj prezentirati više problema u isto vijeme, neki od njih su davno “zakopani” ili ste se zasitili njihovog izlaganja.

9.    Nemoj da mu spominješ prethodne greške.

10.    Nemoj porediti njegovu grešku sa greškom nekoga drugog, kao da kažeš: “ti si kao tvoj otac, ili kao tvoj brat”.

11.    Pokušaj na temu razgovora pogledati iz njegove perspektive, jer možda je to iz njegove perspektive nešto ispravno i dobro, a ti to ne razumiješ.

12.    Kada god on bude govorio, ti ga pažljivo prati, pa makar ti se to u stvarnosti i ne dopadalo, i nemoj nikada da ga prekidaš dok govori, pa makar ti se njegov govor i ne dopadao, već se strpi dok on završi, a potom ti iznesi svoje mišljenje. Koliko god ti budeš njega poštovala tokom njegovog izlaganja, toliko će ti on uzvratiti istom pažnjom.

13.    Nemoj se ismijavati sa njegovim govorom, niti sa njegovim stavovima, niti sa članovima njegove porodice, pa makar bila ubijeđena da su članovi njegove porodice pogriješili ili se loše ponijeli u datom momentu.

14.    Prestani sa dijalogom ako vidiš da dijalog ide u pogrešnom pravcu i da šteta može biti veća od koristi, te ga odgodi za neku drugu priliku.

Prema knjizi “Kako da utječeš na svoga muža”, autorice Ed-Dehmeš, str. 39–40

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta