Prilozi posjetitelja

Savjet muževim roditeljima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poučena vlastitim iskustvom, kao i iskustvom mnogih sestara i braće, čiju bračnu sreću su uništili svjesno ili nesvjesno roditelji, odlučila sam da napišem ovaj tekst, u nadi da će biti od koristi svima onima koji se Allaha boje.

Mi smo učinili da jedni drugima budete iskušenje, pa se strpite! A tvoj Gospodar doista sve vidi.“ (sura Furkan, 20) 

Dragi roditelji muževa,

Prije svega trebate znati da je vaš sin vaše dijete, bez obzira da li bio oženjen ili ne. Vi kod njega imate najveća prava, i njegov Džennet, shodno hadisu Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, je pod majčinim nogama. Živio on sa vama ili ne, dužan vam je činiti dobročinstvo i pokazati svoju zahvalnost, jer vi ste u njegovom životu učinili najviše za njega. Ali, isto tako, trebate znati da je on obavezan i prema svojoj supruzi i djeci, i da će isto tako, shodno hadisu Muhammeda s.a.v.s. biti najbolji od vjernika onaj koji je najbolji prema svojim ženama (porodici). Stoga, pomozite svome sinu da bude najbolji u svemu, da bude uzor čestitim i da Gospodar bude sa njim zadovoljan. Ne dozvolite prokletom šejtanu da vas učini ljubomornim na odnos vašeg sina prema snahi, jer ona nikada neće i ne može da mu bude ono što ste vi- RODITELJ! Naučite da vas raduje njihova harmonija, i dopustite im (sve dok ne izlaze iz okvira šerijata) – da sami grade svoj zajednički život, svoju sreću i harmoniju.

Dragi roditelji muževa,

Vaša snaha je također nečije dijete. Isto kao što vi volite vašeg sina i njeni roditelji sigurno vole nju. Ona je emanet od Allaha koji je ušao u vašu kuću. Ona je stranac od kojeg ne možete očekivati da preko noći nauči vaš način života- stoga- olakšajte joj boravak među vama. I ne očekujte da će ikada moći biti kao vi, ma koliko vi to željeli i ona se trudila, jer već godinama je živjela u drugom okruženju i u sebi nosi vrijednosti i druge porodice. Isto tako, ne dozvolite sebi i svome sinu da je pokušate odvojiti od njenih roditelja i u njenim očima ocrnite one koji su za nju isto ono što ste vi svome sinu. Iako je vaša snaha dužna poslušnost svome mužu i poštovanje vama- ona je i dalje dijete svojih roditelja i ima obaveze prema njima pred Allahom! Znajte, da ako vaš sin iskaže poštovanje prema njenim roditeljima i ako vi ne budete zalazili u tu zonu međuodnosa- vašoj snahi ćete biti draži i vi i vaš sin i trudit će se da bude još bolja prema vama.

Ne dozvolite sebi da pratite svoju snahu, da u njoj tražite mane. Jer ne zaboravite- ni vaš sin nije savršen! Možda će jedna vaša rečenica protiv snahe učiniti da je vaš sin prestane voljeti- možda će vaše praćenje snahe dovesti do njihovog razvoda braka i djetata ili djece koji će odrastati bez jednog roditelja. Ako primijetite neku manu kod vaše snahe, sakrijte je u ime Allaha. A ako vas zaista muči- razgovarajte sa njom o tome na najljepši način. Ne dozvolite sebi da je gibetite njenom mužu u njemom odsustvu. Znajte da nema razgovora među dvojicom a da Allah nije treći, niti među trojicom a da Allah nije četvrti.

Dragi roditelji muževa,

Budite svjesni da vaša snaha nema obavezu prema vama pred Allahom. To ne znači da ona iz odgoja, dobročinstva, poštovanja prema vama i ljubavi prema svom mužu neće činiti dobro vama i ostalim članovima vaše porodice. Ali isto tako, ne dozvolite sebi da budete nezahvalni i da je opterećujete preko njenih mogućnosti- jer vaša snaha nije vaša sluškinja ili robinja. Bojte se Allaha, i pohvalite je kada vam učini dobročinstvo. To će je motivisati da bude još bolja prema vama, i da se trudi još više.

Naučite svoga sina da cijeni ženin trud i rad, da joj barem riječima da podršku za ono što čini njemu i vama. Tako će se vaša snaha osjećati voljenom i dragom, i ono što čini vama i njemu neće joj biti teškoća- već zadovoljstvo.

Naučite svoga sina da sa svojom ženom razgovara blago, sa ljubavlju i poštovanjem, jer je žena stvorena od krivog rebra. Ako je muškarac grub prema njoj, slomit će je.

Ne dozvolite da učite sina da bude dominantan i da ne dozvoli sebi da bude papučar! Islam ne poznaje tako nešto u bračnom odnosu. Muškarci su nadređeni nad ženama jedan stepen, a žene imaju isto prava i dužnosti. Neka vašem sinu uzor bude Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a njegova žena će sigurno na dobrotu uzvratiti dobrotom.

Dragi roditelji muževa,

Ne dozvolite sebi da se petljate u dnevne aktivnosti vašeg sina i snahe, kao ni da upravljate sa njihovim prihodima. Oni oboje sigurno žele da dokažu kako su samostalni i uspješni, i kako umiju da vode svoj život. Vaši čak i dobronamjerni savjeti mogu ugroziti njihovu bračnu harmoniju. Poštujte njihovo vrijeme da budu sami, poštujte njihovu intimu! Ne dozvolite sebi da se vaši sin i snaha osjete kao da ih neko prati i pritišće. Ako njihov intimni život zahladi, zahladit će i njihov brak.

Ne insistirajte na tome da oni žive s vama u zajednici! Ako se radi i o istoj kući- odvojite njihov prostor posebnim ulazom i odvojite njihovo domaćinstvo. Tako će se njih dvoje osjećati slobodno- a ipak ćete biti jedni drugima blizu i na usluzi. Vaša snaha će imati prostora da se nauči voditi domaćinstvo bez nadzora iskusne domaćice, a ujedno ćete joj biti blizu za svaki savjet koji joj bude potreban. Ako vaša snaha pokazuje poštovanje prema vama i želi vaš savjet (makar i sama nešto znala), nemojte to obezvrijediti i ismijavati kao njeno neznanje. Naprotiv, shvatite da vam ne želi uzeti vaše mjesto- mjesto glavnih u porodici.

Dragi roditelji muževa,

Vi osjećate veliku promjenu dolaskom vaše snahe u vaš život. Međutim, vi ste svi skupa- ona je sama. Ne zaboravite na to. Naš islam nas uči toleranciji, razumijevanju i lijepom ophođenju prema svakome- a tek prema novom članu porodice. Trudite se da jedni drugima budete olakšanje a ne teškoća, trudite se da na sitnicama zaradite Džennet. Znajte da ćete sigurno i trun dobra naći na vagi dobrih dijela.

Isto tako ne zaboravite da ako budete sebeb razdora jedne bračne zajednice- i trun zla ćete naći na vagi loših dijela na Sudnjem danu. Ako uništite sreću svoga sina i snahe- uništili ste dva mlada bića! A ako su se tu našla i djeca- zamislite koliko sreća ćete uništiti. Ne zaboravite da je Poslanik s.a.v.s. na Oprosnom hadždžu, kada je njegovo vrijeme bilo ograničeno i kada je morao reći samo ono najvažnije oporučio: „ Bojte se Allaha u pogledu vaših žena!“

Jer, žene vaših sinova su upravo izabrale njih! Poklonile su im svoju čednost, povjerile svoje zdravlje i život, napustile svoje porodice da bi u svom mužu pronašle ljubav, zaštitu i razumijevanje i da bi zajedno njih dvoje koračali prema zadovoljstvu Gospodara.

I za kraj,

Završit ću ajetom za koji se navodi da je objavljen posljednji: I bojte se Dana kada ćete se svi Allahu vratiti, kada će se svakome ono što je zaslužio isplatiti – nikome krivo neće učinjeno biti.” (El-Beqara, 281)

Molim Allaha Uzvišenog da ovaj tekst učini od koristi, da bude sebeb da se spase ili sačuvaju mnogi brakovi i bračne harmonije. Zaista, naša zajednica treba da svoje temelje nalazi u čvrstom islamskom braku, na promociji dobra i očuvanju dobra. Vjernici su braća, i kur’anski princip jeste izmiriti dva brata, a da nas Allah sačuva onih koji budu sebeb zavadi braće- posebno supružnika. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta