Savjeti

Savjet roditelja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Savjet mudrog roditelja upućen djetetu u vremenu interneta: “Znaj sine, da je Google, Facebook, Twiter, WhatsApp, Skype, i sve druge društvene mreže, kao jedno duboko more, u kom su se utopili mnogi ljudi. Zato budi poput pčele, ne zaustavljaj se osim na onom što je lijepo i korisno od ponuđenih stranica i programa kako bi se okoristio prije svega ti, a nakon toga korisno znanje prenio i na druge. Sine… nemoj da budeš poput muhe, koja se zaustavlja na sve što naiđe, a zatim prenosi zarazne bolesti, a da to ni ne osjeti…

Sine… prije nego nešto komentarišeš ili učestvuješ u nekoj diskusiji, dobro razmisli da li je s tim zadovoljan tvoj Gospodar, ili Ga to srdi. Čuvaj se toga da govoriš protiv nekog prije nego li provjeriš ispravnost informacije koju posjeduješ. Sine… ne dozvoli da tvoj moral padne na niske razine koristeći Facebook ili neku drugu društvenu mrežu. Ako koristiš lažan profil, ili nepoznato ime, znaj da Allah zna ono što je javno, a i ono što se tajno, Njemu ništa nije skriveno. Ne vrijeđaj onoga ko tebe vrijeđa, jer ti predstavljaš sebe, a drugi sebe.

Sine… boj se Allaha u pogledu onoga što pišeš, jer ti pišeš, a meleci zapisuju svaku tvoju riječ, a Uzvišeni Allah je iznad svega i svaku stvar motri i prati. Nemoj da zaboraviš, dok popunjavaš svoje redove, tvoje stajanje ispred Moćnog i Sveznajućeg Stvoritelja, na Dan propasti i pokajanja.

Sine… Najviše čega se plašim za tebe na internetu je gledanje zabranjenih i razvratnih stranica. Ako si od onih koji nisu zapali u ovu vrste grijeha, nastavi da koristiš internet i nastoj da koristiš drugima, širi znanje o svojoj vjeri i druge pozivaj njoj. Ali, ako si od onih koji su zapali u ovu vrstu grijeha, bježi od interneta kao što bježiš od opasne divlje zvijeri. Znaj, ako to nastaviš da će tvoje mjesto i prebivalište Vatra biti, a obračun će ti svoditi tvoj Gospodar.

Sine… znaj da su strasti i nemar jedan od najvećih prilaza šejtana ljudima, a upravo ove dvije stvari su temelji interneta. Shodno tome, daj čvrsto obećanje svome Gospodaru da se nećeš približiti griješenju! Draga braćo i cijenjene sestre, pošaljite navedeni savjet vašoj djeci!

Preveo i prilagodio Ramić Sanel, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta