Odgovori

Sedam korisnih pitanja i odgovora o postu i ramazanu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Da li gutanje vode koja ostane nakon abdesta kvari post?

PITANJE: Da li kvari post voda koju progutamo nakon što smo isprali usta za abdest, jer nakon ispiranja i izbacivanje vode ostaje kao vlažna usta i malo količine vode. Da li kvari post ako progutamo to?

ODGOVOR: Ve alejkumu selam. Islam zahtjeva od svakog postača da čuva ispravnost svoga posta i da izbjegava sve ono što može dovesti do upitnosti ispravnost njegovog posta. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem,: ’Dobro izaperi nos, osim kada si postač” (Ebu Davud, hadis je vjerodostojan)

Sam ulazak vode u usta postača ne šteti njegovom postu, a dokaz za to je dozvola ispiranja usta, s tim da post kvati ono što namjerno uđe u grlo ili unutrašnjost postača, osim u slučaju kada postač bude nadjačan ili u stanju zaborava, kao što je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ukoliko zaboravi, pa jede ili se napije neka upotpuni svoj post… ( Muttefekun alejhi).

Ne kvari post, po saglasnosti islamski učenjaka kao što je to spomenuo imam Nevevi, Allah mu se smilovao, gutanje onog što je teško ili nemoguće spriječiti i sačuvati se od njega kao što je pljuvačka, a ovo se također može reći za gutanje vlažnosti koja se nađe nakon ispiranja usta, nakon što se ispljuju ostaci vode.
_________________________________

2. Da li je tačno da požudan pogled kvari post?

PITANJE: Da li je tačno da požudan pogled kvari post? Ovo sam čuo u jednoj džamiji u Bosni.

Odgovor: Ve alejkumu selam. Uzvišeni Allah je naredio muslimanima i muslimankama da čuvaju svoj vid i da obaraju svoje poglede od onoga što im je On zabranio da gledaju: “Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim.“( Nur 30 ). Određeni grijesi mogu biti veći ako se čine na određenim svetim mjestima i vremenima kao što je to ramazan.

Požudan pogled prema ženi strankinji nije dozvoljen u ramazanu i van njega, s tim da ne kvari post u smislu spadanje obaveze posta i obaveznosti njegovog napaštanja, ali je se za bojati da će mu nagrada posta biti umanjena.
_____________________________

3. KVARENJE POSTA SPERMOM

PITANJE: Esselamu alejkum! Htio bih da znam da li sam pokvario post jer jutros sa Sabah-namaza sam se dopisivao sa jednom devojkom vjernicom, ona nema nijednu njenu sliku niti bilo sta provokativno na facebook-u, a na njemu smo se i dopisivali. Ja, dok smo pisali, malo sam se uzbudio ali nismo nista pisali provakativno ili pervezno i na to nisam obracao paznju da sam se uzbudio, pa onda kada sam legao spavati vidio sam jednu kap moga sjemena ili sperme i legao sam spavati i kada sam se probudio video sam jos jednu kap.

Znam kada se desi u snu da to ne kvari, ali ovo je specifican slucaj nisam imao namjeru da se to desi, medjutim ne znam zbog cega sam se uzbudio i to desilo, pa mi recite da li je meni ispravan post ili nije ovog dana?

ODGOVOR: AlejkumusSelam! Istina je da hrana, piće i strast kvare post u kontekstu da obaveza posta nije spala sa osobe i da je dužna da naposti, s tim da zabranjene stvari umanjuju nagradu posta i zato musliman mora o tome da vodi računa. Dosta je puta spomenuto da kontakti između cure i momka nisu dozvoljeni van okvira htjenja sklapanja braka. Vi ste napravili prestup kada ste se dopisivali i u obliku kojeg ste spomenuli i na taj način ste ugrozili svoj post i njegovu nagradu.

A samo djelovanje pisanja, iako niste pisali provokativno ili pervezno je polučilo rezultat lučenja sperme. Kada ste vi bili povod izlazka sperme, vaš post je pokvaren – kod većine učenjaka – i dužni ste zatražiti oprost od Allaha, napostiti taj dan sa napomenom da se ne vraćate ponovno tom činu. Jer je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Ostavlja svoju hranu, piće i stras radi Mene”. (Muttefekun alejhi) A osoba kojoj izađe sperma čiji je on povod nije ostavila strast.

S tim da vi morate utvrditi da li je iz vas izašla sperma ili mezi, gdje je izlaz mezija i kvarenje posta predmet razilaženja učenjaka gdje je očitije mišljenje da ne kvari post. Allah najbolje zna.
_____________________________________

4. Post i dzunubluk

PITANJE: Moze li covjek koji je imao odnos sa svojom zenom preko noci postiti ako do zore se nije ogusulio zbog toga sto nije cuo alarm za budenje?

ODGOVOR: Post osobe koja zaposti u džunub stanju je ispravan jer se prenosi da je Poslanika, sallahu alejhi ve sellem, zaticala zora dok je bio džunub od odnosa sa svojim suprugama i potom bi se okupao i postio. S tim da je kupanje od dženabeta uvjet ispravnosti namaza, musliman je dužan da se okupa kako bi mogao klanjati namaz u njegovo vrijeme.

A ukoliko bi ga nadjačao san i ne bi se probudio osim poslije izlaska sunca, okupati će se i klanjati sabah namaz i nastaviti će postiti a isto tako će postupiti ukoliko zaspi u toku ramazanskog dana i polucira (Šejh Abdullah ibn Džibrin). Allah najbolje zna.
_________________________________

5. Post i povracanje

PITANJE: Selam alejkum! Javljam vam se u nadi da cu, insallah, dobiti odgovor na svoje pitanje s obzirom da sam jako uznemirena i nesretna. Pokrivena sam sto objasnjava da zivim u islamu i da svoje obaveze prema Uzvisenom Allahu dz.s. obavljam kako najbolje umijem. Docek lijepog nam gosta ramazana iscekivala sam s tolikom radoscu, toplinom…medjutim sami pocetak nisam postila zbog mjesecnog ciklusa.

Kad je moj dan dosao na red zapostila sam sva sretna i ponosna sto sam muslimanka i uopste sto je stigao moj cas. Kako je dan tekao nikakvih poteskoca nisam imala sem male glavobolje do sat vremena prije iftara… Jedva da sam stigla do kupatila koliko mi je zlo doslo, povracala sam ni sama ne znam sta. Narednih par sati sta god da sam stavila u usta povratila sam. Glavobolja je bila nesnosna a naredna dva dana malaksalost i mucnina….

To mi se isto desilo prosle godine, ali sam imala dosta nizak pritisak i objasnila sam sebi da je zbog toga, ali sta je sad? Zdrava bez ikakvih smetnji a ne mogu da podnesem post. Sta da radim, toliko mi je tesko da cak budem zavidna na one koji mogu ispostiti do kraja. Osjecam se bezvrijedno i bojim se Uzvisenog Allaha…Sta i kako da uradim da se iskupim a kako da objasnim svome srcu i kako da ga smirim????

ODGOVOR: Ve alejkumusalam. Zaista su predivni vaši osjećaji prema ramazanu i postu i žaljenje za ne mogućnošću posta, i zaista zaslužuju svaku pohvalu i nadati je se da je to odraz vašeg imana. Islam je savršena vjera i Uzvišeni Allah najbolje poznaje mogućnosti Svojih robova i zbog toga nalazimo više kategorija postača i sa svima njima je Allah zadovoljan ukoliko postupe shodno šerijaskom propisu vezanog za njih i svima njima je ispravan post, svejedno postio ili ne sa odgovarajućim otkupom.

Uzvišeni Allah ne želi da oteža Svojim robovima sa postom, već želi da im olakša: ”O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili. I to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla.

Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete. A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.“( Bekare 183 –186 )

Uzvišenom Allahu pripada mudrost u svakoj stvari pa tako i u vašem zdrastvenom stanju. Musliman je zadovoljan sa Allahovom odredbom i ubijeđen je da mu On želi samo dobro.

Vi postupite shodno šerijaskom propisu shodno vašem stanju, ukoliko možete postiti, postite, a ukoliko ne možete, omrsite se i napostite propuštene dane i nadajte se, sa Allahovim dopustom, Allahovoj nagradi i svakom dobru. Allah najbolje zna.
______________________________________

6. Pokrivanje stopala i sehur

PITANJE: Esselamualejkum we rahmetullah we berekatuhu!

Imam dva pitanja. a prvo glasi: je li namaz za zensku osobu valjan u koliko se obavlja bez carape?

Drugo pitanje: je li post valjan u koliko se prespava sehur?

ODGOVOR: Ve alejku musalam ve rahmetullahi ve berekatuhu. Stroga je obaveza slobodnoj i šerijatom obaveznoj ženi muslimanki da pokrije cijelo svoje tijelo u namazu osim lica i šaka, jer je ona cijela avret (područje čije je pokrivanje obavezno). Ukoliko klanja, a otkrilo je se nešto od njenog avreta kao što je koljenica, stopalo ili glava ili određeni njihovi dijelovi, njen namaz neće biti ispravan kao što je rekao Poslanik, sallahu alejhi ve sellem: ”Allah neće primiti namaz punoljetne osobe bez himara (prekrivač za glavu.”) (Bilježi ga Ahmed i ostali autori knjiga pod nazivom Sunnen osim Nesaie sa vjerodostojnim prenosiocima hadisa).

Kao što je zabilježio imam Ebu Davud od Ummu Seleme od Poslanika, sallahu alejhi ve sellem, da ga je pitala o ženi koja klanja u ogrtaču i himaru bez izara (odjeća koja prekriva dolji dio tijela) a Poslanika, sallahu alejhi ve sellem, je rekao: ” Žena je avret.”

Sunnet je otkriti lice u namazu osim u prisutnosti strani muški osoba, a stopala je stroga obaveza pokriti kod većine učenjaka, osim što pojedini učenjaci tolerišu otkrivanje stopala, s tim da većina učenjaka smatra to zabranjenim i da je stoga obaveza da se pokriju kao što prenosi Ebu Davud od Ummu Sememe da je upitala za ženu koja klanja u himaru i kamisu (košulji koja se oblači ispod odjeće) a Poslanika, sallahu alejhi ve sellem, je rekao: ”Može, s tim ako ogrtač prekriva stopala”, tako je u svakom slučaju pokrivanje stopala preče i sigurnije, dok je propis pokrivanja šaka lakši, tako da ih može pokriti ili ne, stim da je njihovo pokrivanje preče. (Šejh Ibn Baz)

Post bez sehura je ispravan, s tim da je to sunnet Poslanika, sallahu alejhi ve sellem i u njemu je berićet, pa bi ga svaki Musliman trebao praktikovati.

Od Ebu Seida el-Hudrija, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Sehur je obrok bereketa pa ga ne ostavljajte, makar neko od vas popio samo gutljaj vode, jer Allah i Njegovi meleki donose salavate na one koji sehure.‘” (Prenose ga Ibn Ebu Šejbe, 3/8, i Ahmed, 3/12 i 3/44, na tri načina od Seida el-Hudrija. A oni pojačavaju jedni druge.).

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Najbolji sehur vjernika su datule.” (Ebu Davud, 2/303, Ibn Hibban, br. 223, El-Bejheki, 4/237) U slučaju da osoba nema ništa za jelo, ipak treba voditi računa o ustajanju na sehur, pa makar popila samo gutljaj vode, što možemo, pored ranije spomenutog, zaključiti iz riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Sehurite, pa makar gutljajem vode.”.

Od Amra ibn El-Asa, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ono po čemu se naš post razlikuje od posta ehlul-kitabija jeste jelo na sehuru.” (Muslim, br. 1096) Allah najbolje zna.
_____________________________________

7. Post i otkup

PITANJE: Esselamu alejkum, Moje pitanje glasi kako da se odužim za post (ne postim zbog teške bolesti koja je neizlječiva), pa da li je bolje da platim u visini sadakatul fitr-a tj. 4 eura po danu ili da dam u hrani tj. da kupim brasna, rize, i dam npr. u islamski vrtic ili jednoj siromasnoj osobi krajem ramazana?

Sta se sve od hrane moze darovati na ime fidije i da li prlikom davanja trebam da napomenem osobi za sta joj dajem i postoji li neka dova tj. nijet.? Ja sam jako mlada i, insallah, vas ce mi savjet pomoci koliko da godisnje izdvajam kada je u pitanju fidija.

ODGOVOR: AlejkumusSelam. Onaj koji nije u mogućnosti da posti radi bolesti ili starosti i ne nada se da će moći u budućnosti da posti, dužan je da za svaki dan propuštenog posta (29 ili 30 dana shodno ramazanu) nahrani po jednog siromaha hranom ( približno jedan kilogram i po) koja je karakteristična za podnevnje u kojem živi (pšenica, riža i slicno): ”Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane.”( Bekare 184).

Kako se da vidjeti kurànski ajet je ograničio otkup za nepoštenje na siromaha i nije dozvoljeno da se daje nekome mimo njiha. Može se otkup dati u početku mjeseca ramazana ili u njegovoj sredini ili na kraju ili poslije ramazana i može se dati odmah za sve dane ili pojedinačno i može se dati siromasima čiji broj odgovara ne poštenim danima ili manje od toga ili jednom siromahu jer se broj ne uslovljava, već je važno da se dadne obavezna količina hrane.

Islamski učenjaci kažu da je najbolje dati siromahu otkup u obliku sirove hrane jer će na taj način moći da se sa njom najviše okoristi kao što je prodaja, poklon i slično iako je određeni broj učenjaka dozvolio da se pripreme obroci i nahrane siromasi iako je na taj način siromah ograničen na jelo i ne može ga koristiti u druge svrhe. Također je najispravnije dati hranu ili nekoga opunomoćiti da kupi hranu (dati mu novac da kupi hranu) i dadne siromahima. Nije potrebno napominjati da je fidija niti treba neki odredjen nijet. Allah najbolje zna.

Molim Uzvišenog Allah da vas izliječi.

Na pitanja odgovorio mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta