Poučne priče i tekstovi

Sedmorica u hladu arsa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

***
Kako su ove osobine povezane jedna uz drugu…

Sedmorica će biti u Allahovom hladu kad drugog hlada sem Njegovog ne bude, među njima su: pravedni imam, mladić koji je odrastao u pokornosti Allahu, čovjek čije je srce bilo vezano za džamiju, dvojica ljudi koji su se zavolili u ime Allaha, na toj ljubavi se sastali i na njoj se rastali, čovjek koga je pozvala ugledna i lijepa žena, a on joj odgovorio da se boji Allaha, čovjek koji je udijelio sadaku i sakrio je da niko ne zna, i čovjek koji se iskreno sjeti Allaha, pa mu oči zasuze…

***

Ove osobine koje su spomenute u hadisu su povezane jedna uz drugu i zbog toga sto one nastaju jedna od druge:

Pravedni imam… kada on uspostavi drustvo koje je cestito i pokorno Allahu, tada ce mladici odrastati u tom drustvu u pokornosti Allahu. A oni koji su odrasli u pokornosti Allahu bit ce vezani za dzamije. A oni koji su vezani za dzamije, ce izgraditi medjusobnu ljubav u ime Allaha. I ako budu pozvani od strane zene, koja je lijepa i ugledna, na blud, imat ce snagu ahlaka i vjere da je odbiju govoreci: “Mi se uistinu bojimo Allaha!” A oni koji su dosli do ovog stepena bogobojaznosti, kada takvi rade dobra djela, radit ce to ne trazeci zadovoljstvo i pohvalu drugih ljudi, nego ce dobrovoljno djeliti sadaku bez da iko zna ko je udjelio tu sadaku. A nadalje… takva osoba ili takve osobe, sa ovakvim osobinama, oni ce zasigurno obozavati Allaha i u samoci, oni ce se sjecati Allaha i tada ce njihove oci zasuziti.

Iz predavanja: “In the shade of the throne”, Bilala Philipsa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta